zombi 2

Vpis

Projekt Park spominov Jurovski Dol v polnem teku

Gregor Einspieler s pevskim zborom leta 1924, arhiv Aleksandra Purgaja. Gregor Einspieler s pevskim zborom leta 1924, arhiv Aleksandra Purgaja.

JESENI SPOMINSKA PLOŠČA IN ZGODOVINSKI VEČER O GREGORJU EINSPIELERJU
Častni pokrovitelj dogodka je dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev - Letos mineva sto let od prihoda koroškega rojaka iz znamenitega rodu Einspielerjev v župnijo Sv. Jurija v Slovenskih goricah, ki jo je kot župnik vodi do smrti leta 1927.

V občini Sv. Jurij nadaljujejo s pripravami na izvedbo projekta Park spominov Jurovski Dol. Uvodna prireditev bo odkritje spominske plošče Gregorju Einspielerju na zgradbi župnišča Sv. Jurija in nato še kratek zgodovinski večer o tem pomembnem koroškem rojaku s kulturnim programom v izvedbi KD Ivan Cankar iz Jurovskega Dola. Častni pokrovitej dogodka je predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko, ki bo imel pozdravni nagovor in bo spominsko ploščo tudi odkril. Udeležence bo nagovoril domači župan Peter Škrlec, ploščo pa bo blagoslovil prodekan dr. Janko Gögner. Slovesnost bo predvidoma 4. novembra, ob 17. uri, na njej pa pričakujejo tudi predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve in kulturo Republike Slovenije, Mohorjeve družbe iz Celja, mariborske škofije, dekanje Lenart, Univerze v Mariboru in drugih ustanov ter sosednjih občin.

Koroški rojak, ki je pri Sv. Juriju pustil globoke sledi

Gregor Einspieler se je rodil 10. marca 1853 v Svečah pri Bistrici v Rožu. Po ljudski šoli je obiskoval gimnazijo v Celovcu in tam končal bogoslovne študije. Kot kaplan je služboval v nemških, nato slovenskih farah, nekaj časa v Št. Jakobu v Rožu, nato tudi na Višarjah, v Beljaku in Celovcu. Leta 1888 je postal župnik v Podkloštru. Od leta 1906 do leta 1919 je bil prošt v Tinjah, od koder je moral zaradi napadov nemških nacionalistov januarja 1919 pobegniti na Štajersko. Ob pripravah na plebiscit se je vrnil na Koroško, po plebiscitu pa so ga prisilili, da je zapustil Koroško. Leta 1922 je postal župnik pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah, kjer je 28. aprila 1927 umrl in je tam tudi pokopan. Gregor Einspieler ni bil le vnet dušni pastir, temveč tudi vse življenje izredno aktiven narodni delavec. Mnogi so ga imenovali za koroškega »prvobojevnika«, ki je vedno opozarjal, da »narodna volja na Koroškem v ničemer ne pride v poštev« in da želijo koroški Slovenci »braniti svoje verske in narodne pravice«.

Slovenske gorice so mu postale drugi dom

Ob prevratu in po plebiscitu 1920 je Gregor Einspieler ostajal Nemcem trn v peti in je zaradi groženj po življenju še pravočasno pobegni pred razjarjeno nemško množico. Po pobegu iz Koroške se je najprej mudil v Ljubljani, nato je odšel na Ptuj in kmalu zatem prišel v Lenart, kjer mu je ponudil varno zavetje dekan in župnik Josip (Jožef) Janžekovič. Ta je tudi posredoval pri škofu Mihaelu Napotniku, da je podpisal dekret o imenovanju Gregorja Einspielerja za župnik v župniji Sv. Jurija v Slovenskih goricah s 1. junijem 1922 leta. Bil je dober dušni pastir, pa tudi vnet kulturno-prosvetni delavec, ki so mu Slovenske gorice prirasle k srcu, a njegova duša je kar naprej hrepenela po »mili koroški domovini, njegovi zibelki«. Kljub vsemu so mu Slovenske gorice postale drugi dom. Domačini so ga lepo sprejeli in ga kot dušnega pastirja tudi spoštovali.

Nazadnje urejeno: sreda, 03 avgust 2022 11:40