zombi 2

Vpis

Lovska zveza Slovenije podpira pomoč LD, ki so utrpele škodo v požaru na Krasu

Požgana in neuporabna lovska preža. Foto: arhiv LD. Požgana in neuporabna lovska preža. Foto: arhiv LD.

LD TRSTELJ – KOSTANJEVICA OB 3.200 ha LOVIŠČA Z OBJEKTI VRED
Lovska zveza Slovenije, ki kot krovna organizacija slovenskih lovcev združuje in povezuje Lovske družine (LD) z okoli 21-tisoč člani, je takoj podprla pobude iz terena, da bi vsi slovenski lovci oz. njihove LD v okviru možnosti pomagali prizadetim LD na Krasu zaradi požara. Pobude so vnovični dokaz, da je tudi med slovenskimi lovci še dovolj solidarnosti in dobre volje pomagati lovskim tovarišem in njihovim LD v nesreči. To je tudi sicer ena od odlik lovske organizacije vse od njenih začetkov leta 1907. Požar na Krasu pa je zdaj dal nov zalet za novo in najširšo solidarnost slovenskih lovcev prijateljem, ki so na Krasu doživeli veliko škodo in potrebujejo pomoč. Pobude o tem je takoj podprl tudi predsednik LZS mag. Lado Bradač.

Kot nam je povedal direktor LZS mag. Božo Zakrajšek, so najprej javno objavili prošnjo za pomoč, ki je prišla iz LD Trstelj- Kostanjevica. Tamkajšnja LD je doživela veliko katastrofo.

“Živimo na območju Slovenije, kjer je divjal največji požar v samostojni Sloveniji. Uničil nam je 3.200 hektarov lovišča od skupnih 4.300 hektarov lovne površine. Divjad, žal ne vsa, je pred ognjem pobegnila v sosednja lovišča, ki niso bila prizadeta v požaru. V tej situaciji naša lovska družina nima pogojev, da ustvari dovolj prihodkov za sanacijo lovišča in objektov,” pojasnjuje starešina Lovske družine Trstelj-Kostanjevica Jelko Lapajne.

Požar jim je uničil lovske objekte, preže, napajališča, solnice … V požaru je Lovski družini Trstelj-Kostanjevca popolnoma pogorelo dvanajst visokih zaprtih prež, delno poškodovanih, ki brez takojšnjega popravila niso varne za uporabo, je več kot deset, poleg tega morajo popraviti tudi osmojene enosedne preže v železni izvedbi. V hudem požaru, ki je pustošil po Krasu, so jim pogorele tudi krmne njive v skupni izmeri dva hektara.

Obnova lovišča, sanacija habitatov za divjad, postavitev lovskih objektov za oskrbo divjadi, krmne njive, čiščenje poti, namestitev solnic bo od članov LD Trstelj-Kostanjevica zahtevalo mnogo ur prostovoljnega dela. Poleg tega bodo za obnovo rabili material in finančna sredstva, ki ju v tej situaciji ne bodo zmogli zagotoviti. Lovci Lovske družine Trstelj-Kostanjevica zato prosijo lovce, lovske organizacije in ostale civilne organizacije za materialno ali finančno pomoč.

Nazadnje urejeno: četrtek, 04 avgust 2022 16:05