zombi 2

Vpis

Gostišče Breznik: »Slabost turizma je, da delaš, ko so ostali prosti.«

Foto: Anita Grgić Foto: Anita Grgić

V majhnem naselju Komarnica v občini Cerkvenjak domuje gostišče Pri Breznikovih, ki deluje že 27. leto, sprva kot vinotoč in turistična kmetija, danes pa kot gostišče z nastanitvijo. Pri družini Breznik sta doma gostoljubje in srčnost, dragoceni vrlini, zaradi katerih se je ob dobri hrani in žlahtni kapljici, razširil glas po slovenskih krajih in tudi izven meja.  

Gosti pri nas vedo, da ob dobri hrani poskrbimo za gostoljubje

Gostišče uspešno posluje pod okriljem družine Breznik, ki raste z zgodbo o domačnosti, domačih in svežih sestavinah, prijazni besedi in nasmehu. »Ko rasteš s tem, veš, da je to tvoje poslanstvo,« pove Martina Breznik Krajnc, ki je že kot majhna deklica z bratom pomagala očetu Damjanu in mami Tereziji pri postrežbi gostov. Ko se Martina spominja začetkov, ji to vzbudi prijetne spomine. »Res je bilo lepo. Spomnim se, da je sprva bila samo klet in sem pomagala nositi kozarce,« pripoveduje Martina. Plavolasa, modrooka deklica, ki je takrat štela rosnih šest let, je vsakemu gostu nekajkrat vljudno zaželela dober dan, česar se tudi danes gosti radi spominjajo. »Z bratom sva že od majhnih nog rasla s prepričanjem, da če si ti prijazen do ljudi, bodo tudi drugi do tebe prijazni,« razlaga Martina. »Gosti pri nas vedo, da poleg dobre hrane in izdelkov poskrbimo za gostoljubje in gradimo na odnosih, ki se lahko okrepijo le s prijaznostjo. Pomembno je, da si vesel prihoda gosta, ne pa, da ti je težko.« Breznikovi dajejo ogromen poudarek na medsebojne odnose ter gostoljubje in ne podirajo mostov za seboj. »Naša želja je, da se gost po obisku znova vrne ali nas priporoči naprej.«

Družina je svojo poslovno zgodbo začela pisati v letu 1995, ko sta Terezija in Damjan kupila zemljo in prve vinske trte. Vino je bilo potrebno nekje skladiščiti in ker takrat še niso imeli vinske kleti, so slednjo na novo zgradili.

»Vinska klet je prva stvar, ki je bila v naši hiši. Z leti smo dogradili dvorane, zato smo bili na začetku turistična kmetija, danes oz. že nekaj let pa smo gostišče in podjetje, ki pa še kljub vsemu ponuja ogromno domačih produktov,« razlaga Martina, ki očetu Damjanu in mami Terezi pomaga pri vodenju podjetja.

Vse se je začelo z odprtjem vinotoča in vinske kleti v letu 2000. Na začetku so imeli v ponudbi le prodajo domačega vina, prav tako so si gosti lahko izbrali želeno vino iz vinske ponudbe, ki so ga ob prijazni postrežbi spili v vinski kleti, potem pa so odšli naprej na izlet. V letu 2006 je bila otvoritev celotnega gostišča, čez tri leta v 2008 pa so odprli turistično kmetijo, ko so ponudbi dodali tudi možnost nočitve in najema sob.

Pri Breznikovih gostisceFoto: Anita Grgić

Šibka točka turizma je to, da delaš, ko so ostali prosti

»Imamo več dejavnosti - v prvi vrsti smo gostišče, kjer sprejemamo goste v petek, soboto in nedeljo. Za zunanje goste, ki lahko prespijo pri nas imamo v ponudbi sedem sob in 22 postelj. Kot ena naših osnovnih dejavnosti je tudi vinogradništvo. Na treh hektarjih gojimo vinske trte, iz katerih pridobimo 15 do 20.000 litrov vina,« pove Martina, in nam zaupa, da je v začetku bilo veliko odrekanja. »Medtem ko so sošolci šli na morje in počitnice, smo mi večino časa ostajali doma, ker so bile finance usmerjene v drugo smer. Ogromno ti pomeni to, da je domače, tvoje in da veš, da delaš zase in delaš dobro sebi. Na koncu koncev, ko rasteš s tem, veš, da je to tvoje poslanstvo. V vseh teh letih smo se naučili, da si moramo tudi mi vzeti dopust,« doda Martina. »Šibka točka turizma je tudi to, da delaš, ko so ostali prosti, ampak tako to je. Delo z ljudmi je tudi malo težje, ker nikoli ne veš, kako se bo gost odzval in vedno se kaj novega naučiš.«

Naša mama je glavna v kuhinji, mi ji samo pomagamo

V ponudbi imajo 50-70 % lastnih produktov oz. iz sestavin, ki jih sami pridelajo, količina je odvisna tudi od letine. »Imamo svoje prašiče, domačo govedino, edino kar nabavimo pri drugih lokalni dobaviteljih je perutnina, ki je res delikatno meso. Ne moreš biti na vseh koncih. Tako je denimo domači narezek, ki ga ponujamo v celoti iz lastne domače pridelave,« pove Martina. Ob vprašanju ali se od tega da živeti pove, mi pritrdi, a poudari, da je potrebno biti zelo deloven. »Moraš biti zelo priden in marsikaj tudi sam narediti. Naša mama je glavna v kuhinji, mi ji samo pomagamo. Zadolžena je za kuhinjo, pripravlja jedi, marmelade in vloženo zelenjavo, oče ima glavno besedo v vinski kleti in gostilni, prav tako pa pomaga v strežbi in je odgovoren za vse, kar je povezano s kmetijstvom. Moj brat, magister vinogradništva, ki je sicer zaposlen, je prevzel vinogradniška dela in degustacije. Tudi moj mož Žan je zaposlen drugje, a zmeraj priskoči na pomoč med vikendi. Poleg vseh domačih imamo tudi med pet in deset zaposlenih oz. študentov,« doda.

Pri Breznikovih ponudbaFoto: Anita Grgić

Srce ponudbe je domače vino, postreženo v vinski kleti, ki jo krasi majolika

Pri Breznikovih si prizadevajo, da bi čim več pridelali sami. »Če pride kriza, mi preživimo, saj smo samooskrbni,« pove Martina. Ponujajo široko paleto domačih kot so suhomesnati izdelki, namazi, pašteta, zaseka, tunka, slanine, suha klobasa, poltrajna klobasa, suha salama z bučnimi semeni, ki je bila v letu 2021 tudi prvakinja na Viteški salamijadi. Solata raste na domačem vrtu, iz sadovnjaka pa pridelujejo kompot in džeme. Zelenjava je v ponudbi celo leto, med sezono sveža, ko se temperatura spusti pod ničlo, pa nudijo vloženo zelenjavo. Bogat asortima dopolnijo tudi z lokalnimi pridelovalci, ki nudijo domača jajca, mlečne izdelke in viljamovko.

V vinski kleti njej kraljuje majolika, prepoznavni znak gostišča

Na lastnem posestvu pridelujejo tudi grozdni, jabolčni in breskov sok, med poletnim časom pa goste osvežijo z domačim ledenim čajem z aromo bezga, mete, vrtnice, rdeče pese in lipe. Srce njihove ponudbe je domače vino sorte Rumeni muškat, Traminec, Chardonnay, Laški rizling, ki je pridelano iz grozdja iz lastnega vinograda. Poleg rednih trgatev, imajo tudi ledeno in jagodni izbor. »Trenutno se sicer prodaja le ledeno vino, medtem ko suhi jagodni izbor še ni pripravljen na prodajo, ker zori. Posebnost ledenega vina je pozna trgatev, pri kateri je pogoj, da grozdje ostane na trtah in da je zunaj -7 stopinj Celzija in še nekaj drugih indikatorjev. Ledeno vino v steklenici prostornine 0,375 L je tudi najbolj prestižni izdelek v steklenici prostornine 0,375 l.  V bodoče bo v ponudbi tudi jagodni izbor, ki ga je najtežje pridobiti, saj mora ostati na trtah najdlje, pa tudi temperature morajo biti ustrezne. V ponudbi imamo tudi penino, kmalu pa bomo svojo ponudbo obogatili z vinjakom, ki zori že šest let. Vinska ponudba obsega tako suha kot tudi sladka vina, poskrbljeno je za vse okuse,« pove Martina. Tako lahko vsak najde nekaj zase in užije žlahtno kapljico domačije Breznik. Če bi morali izpostaviti eno stvar, ki je ne smete zgrešiti ob obisku Breznikovih, je to vinska klet, ki velja za eno najbolj izvirnih te vrste. V njej kraljuje majolika, ki je prepoznavni znak gostišča v Sloveniji in širše.

Pri Breznikovih ponudba vinska kletFoto: Anita Grgić

Poskrbljeno je tudi za vegetarijance in najmlajše

Poskrbljeno je prav za vse okuse in želje. Vegetarijanci bodo tako lahko izbirali med raznimi domačimi prilogami, kot so štruklji, kruhove rezine, narastki, rulade, domača zelenjava, predvsem poleti je pester izbor sveže zelenjave. »Naše kuharice se pri tem res zelo potrudijo, da je vsak zadovoljen. V zimskem času, ko ni toliko zelenjave ponujamo tudi ajdovo kašo, pečeno polento, raznovrstne juhe,...« razlaga Martina. Gostišče zelo rade obiskujejo družine z majhnimi otroki, ki se lahko igrajo v zabaviščnem parku na številnih igralih in zelenici z razgledom na čudovito pokrajino.

Pri Breznikovih igralaFoto: Anita Grgić

Ptuj, Murska sobota in Maribor so le 20 min stran

»Z leti smo se naučili, da smo na eni izmed boljših lokacij, saj je v okolici veliko znamenitosti, ki so vredne ogleda. Ptuj, Murska sobota in Maribor so le 20 minut proč. Le streljaj stran so tudi termalni parki, kjer se lahko obiskovalci kopajo in osvežijo. Gost lahko pri nas prespi in gre vsaki dan na izlet na novo turistično točko in si ogleda pol Slovenije v enem tednu,« pove Martina, ki gostom pogosto svetuje glede ogledov posebnih znamenitosti, ki se nahajajo v najbližji okolici gostišča.

Večji del gostov, ki jih obišče prihaja iz Slovenije. Tudi tujci izredno cenijo domače izdelke. »Ko pridejo k nam so navdušeni nad spokojnostjo, četudi je avtocesta zelo blizu. Uživajo pri nas, nam pa se ne zdi tako mirno, ker smo bili navajeni, da ni bilo v bližini avtoceste. Naši gosti zelo cenijo lokalno, saj vedo, kaj jedo in vedo, da bodo dobili domače sestavine. V okusu mesa se čuti, da je domače. Zdi se mi, da gosti vsako leto bolj cenijo, še vedno pa je veliko ljudi, ki raje kupijo industrijske klobase, saj so na koncu koncev tudi cenejše. Mi spoštujemo tiste, ki imajo radi domačo hrane in tudi druge.«

Pri Breznikovih ponudba majolikaFoto: Anita Grgić

O povezovanju se veliko govori in premalo dejansko naredi

Martina med ponudniki gostinskih in turističnih storitev pogreša več medsebojne komunikacije in sodelovanja. »Mislim, da je eden naših glavnih problemov to, da se vsi pogovarjamo o povezovanju, premalo pa se dejansko naredi. Zelo dober projekt, se mi zdi to, da so vključili kolesarske poti v ponudbo Slovenskih goric. Vesela pa bi bila, če bi kakšen korak naprej naredili glede povezovanja s ponudniki turističnih storitev. Naše gostišče se dobro povezuje z gradom in muzeji, bi pa lahko tudi ostali naredili kakšno spremembo na bolje.« Pogovor zaključiva s prijaznim povabilom Breznikovih:

»Lepo vabljeni v domače gostišče, s čimer ne podprete le nas, temveč tudi lokalne pridelovalce, ki ponujajo svoje izdelke.«

Nazadnje urejeno: petek, 05 avgust 2022 16:16