banner fiskars2

Vpis

Kako napreduje izgradnja kolesark v Slov. goricah?

Foto: Matevž Hribar Foto: Matevž Hribar

Včeraj, 13. marca, je v prostorih Občine Lenart potekal podpis gradbene pogodbe za izgradnjo odseka kolesarske poti, ki vodi iz lenarške industrijske cone proti Občini Sveta Trojica. Ob tem je bilo kar nekaj povedanega tudi o ostalih odsekih kolesark – nekateri so že zaključeni, drugi so v zaključnih fazah. Za Ovtar24 nam je o aktualnem stanju več povedal Srečko A. Padovnik iz Razvojne agencije Slovenskih goric.

Srečko A. Padovnik je v uvodnem nagovoru povedal, da so z današnjim podpisom dodali še en majhen a zelo pomemben kamenček v mozaik izgradnje novih kolesarskih poti.

»8 kilometrov kolesarskih poti, gre za odsek od Trnovski vasi do Svetega Andraža in od Andraža do Cerkvenjaka, je že v celotni zaključenih. V zaključni fazi so tudi dela na območju Svete Trojice v Slovenskih goricah, natančneje na področju Oseka. Ta dela bodo predvidoma zaključena v mesecu aprilu.

Včeraj podpisana pogodba in prejšnji mesec podpisana pogodba na Občini Sveta Trojica predvidevata, da bodo dela na tej celotni trasi proti Lenartu zaključena do 30. junija,« je povedal Padovnik.

Spomnimo, da sta v avli Kulturnega doma pri Sveti Trojici David Klobasa, župan Občine Sveta Trojica in Boris Sapač, član uprave Pomgrad d. d. konec februarja podpisala pogodbo za izgradnjo kolesarske povezave na območju ORP Slovenske gorice: Lenart – Cerkvenjak – Trnovska vas za Traso 5, ki vključuje izgradnjo kolesarske povezave Lenart - Sveta Trojica – Osek od meje z Občino Lenart v Zgornjem Porčiču preko Zgornjih Verjan do naselja Osek.
V Lenartu sta gradbeno pogodbo za izgradnjo enostranske dvosmerne kolesarske povezave na območju ORP Slovenske gorice: Lenart-Cerkvenjak-Trnovska vas na trasi 5 Lenart – Sveta Trojica za območje Občine Lenart včeraj v prostorih Občine Lenart podpisala župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in direktorica podjetja GMW, gradbeništvo, mehanizacija Weindorfer, d.o.o. Petra Weindorfer.

kolesarke padovnik podpis lenart p Foto: Barbara Ribič

Srečko A. Padovnik je ta del izjave zaključil: »To je ta prvi del operacije, v katerem bo zgrajenih 17 oziroma 18 kilometrov kolesarskih poti,« in nadaljeval:

»Drugi del, ki gre proti Benediktu, je prav tako že v gradnji. Ravno v tem trenutku se dogovarjamo, da se bo asfaltiranje na območju Benedikta začelo takoj, ko bo možno. Predvidevamo, da bo prvih 500 metrov proti Benediktu zaključenih nekje do 20. ali 23. marca. So pa na tem odseku še druga dela, katera izvaja Direkcija za infrastrukturo; izgradnja novega mostu in sanacija plazu, dodatno tudi dela na območju Lenarta. Ta bi prav tako morala biti dokončana do 30. junija.«

Na območju Občine Sveta Ana v Slovenskih goricah potekajo obsežna dela, tako v sklopu državnih kot občinskih kolesark.

»Večji del je že zgrajen, asfaltiran; manjši del – vezan na sanacijo državnega plazu – se izvaja v tem trenutku. Prav tako je v izvedbi del ravnic, kjer je rok 30. maj oziroma realno 30. junij, glede na velikost obsega del. Država bo tisti svoj del od Lenarta do Svete Ane in od Svete Ane do Trat, do mejnega prehoda z Avstrijo, izvedla do meseca novembra.«

Gre za preplet občinskih in državnih projektov

Skupno bo zgrajenih 60 kilometrov občinskih in okoli 25 kilometrov državnih kolesark. »Občinske bodo zaključene do poletja 2023, državne pa večji del do poletja oziroma do jeseni, nekaj bo morda ostalo tudi za naslednje leto. V projekt je neposredno vključenih enajst občin, občinske kolesarke se izvajajo po območju devetih.

Skupna vrednost finančnega vložka za občinske kolesarke je okoli 15,5 milijona evrov, od tega je 11,2 milijona sofinanciranja s strani Evropske unije in Republike Slovenije. Ob tem je potrebno prištet še državne kolesarke, katerih vrednost je vsaj koli 5 milijonov evrov,« je projekt kolesark in njegovo vrednost povzel Padovnik.

Dodal je še: »Včasih pozabimo na vzporedne projekte, h katerim je država pristopila z namenom, da se zagotovi zveznost. To so projekti različnih sanacij plazov, mostov, krožišč ... ki so jih načrtovali že v preteklosti in jih bodo izvedli zdaj, sočasno z izgradnjo kolesark. Tudi tukaj bo prispevek k infrastrukturi v višini še dodanih 5 milijonov evrov.«

Najzahtevnejši so premostitveni objekti in pre-projektiranje

Ob zaključku pogovora smo sogovornika povprašali, ali lahko morebiti izpostavi najzahtevnejši del, s katerim se pri izgradnji kolesark soočajo. Povedal je: »Premostitve so zagotovo eden od tistih zahtevnejših posegov. Na srečo ni bilo večjih težav, kar se tega tiče so dela že zaključena.
Slovenske gorice imajo svoje značilnosti; gre za gričevnat svet, kjer so zelo pogosti erozijski procesi. Sestava zemljine je različna od metra do metra, tako horizontalno kot vertikalno. To lahko povzroča na posameznih delih tudi spremembe projektov, pre-projektiranje. Zaenkrat te izzive izvajalci, projektanti, izvajalci nadzora in investitorji, torej občine s temi projekti, rešujejo sproti in upam oziroma sem prepričan, da bo tako tudi v naprej. V vsakem primeru pa vsaka tako obsežna gradnja povzroči nekaj potreb po prilagajanju - vsakdanjih potreb po ugotavljanju najboljših možnih rešitev, kar je pač sestavni del takšnega posla.«

Nazadnje urejeno: torek, 14 marec 2023 10:18