banner fiskars2

Vpis

PGD Osek: podpredsednik bo obdan z novim vodstvom

Foto: arhiv PGD Osek Foto: arhiv PGD Osek

V prostovoljnem gasilskem društvu Osek so se minulo soboto, 11. marca, ob 19:00 uri zbrali na že 74. rednem občnem zboru. Volilno leto je tudi v njihovem društvu prineslo spremembe v vodstvu; dobili so novega predsednika in novega poveljnika. Zadovoljno so ugotavljali, da je bilo minulo leto delovno in uspešno, novoizvoljeni predsednik Aleš Škrobar pa je zbranim predstavil povzetek plana dela za tekoče leto 2023.

Ob članih in članica Prostovoljnega gasilskega društva Osek so se občnega zbora udeležili še župan občine Sveta Trojica v Slov. Goricah David Klobasa, podžupanja Natalija Roškar Nedog, svetnik kraja Osek Branko Družovec, predstavnik RK Sv. Trojica Matej Emeršič, predstavnik civilne zaščite Sv. Trojica Jože Fras in predstavnik GZ Lenart Alojz Gregorec. Pridružili so se jim tudi gostje iz gasilskih društev GZ Lenart ter prijateljskih in pobratenih gasilskih društev.

Podpredsednik ostaja, obdan bo s spremenjenim vodstvom

Do sedaj so vodstvo v PGD Osek sestavljali predsednik Srečko Poštrak in podpredsednik Franc Marajh, poveljnik Stanislav Šilak in podpoveljnik Metod Šaruga, tajnik Matej Šaruga, blagajničarka Irena Pirš ter referent za mladino Aleš Škrobar.

Medtem, ko sta podpredsednik in blagajničarka svoj naziv uspešno obdržala, so ostale vidnejše vloge v društvu dobile nove predstavnike. Predsedniški stolček po novem pripada Alešu Škrobarju, mesto poveljnika je zasedel Žani Šilak, kateremu bo pomagal podpoveljnik Danijel Ploj. Za tajniške zadeve bo skrbel Aleks Zelenik, za mladino pa Kristjan Emeršič.

Izvedli so osem intervencij in se udeležili gašenja požara na Krasu

Na občnem zboru so gasilke in gasilci PGD Osek po poročilih vodstva ugotovili, da so v zadnjem letu v društveno delo vložili veliko truda in časa, kar se odraža v mnogih izpeljanih projektih.

Izvedli so osem intervencij; štirikrat je šlo za tehnično in drugo pomoč, enkrat za intervencijo v primeru ogrožanja ljudi iz strani živali, dvakrat so gasili požar v stanovanjskih stavbah in enkrat v naravi.

Ob tem je seveda nujno in prav omeniti največji požar v zgodovini Slovenije na Krasu. Tega so se gasilci iz PGD Osek udeležili trikrat, skupno se je iz Oseka na Kras odpravilo sedem gasilcev.

Na občnem zboru so posebej ponosno izpostavili oziroma pohvalili gasilsko mladino, ki šteje 24 članov. Ti so se redno udeleževali vaj in tekmovanj, dosegli so kar nekaj vrhunskih rezultatov.

Pred gasilci je izjemno delovno leto

O planu dela za leto 2023 je spregovoril novoizvoljeni predsednik Aleš Škrobar:

“Kot prioriteto smo si zadali ureditev gasilske cisterne, da bo predvsem varna za naše gasilce in učinkovita pri uporabi, za katero je namenjena. Nabavili bomo manjkajočo gasilsko opremo, med katero spadata predvsem termo-kamera in izpihovalec dima ali dimovlek, ki ju nujno potrebujemo za izvajanje dejavnosti gasilske službe na našem območju.«

Ker je nekaj operativnih gasilcev še brez stalnih zaščitnih oblek, se bodo v društvu potrudili poskrbeti tudi za to.

»Več poudarka bomo namenili izobraževanju in usposabljanju gasilcev. Nadaljevali bomo z aktivnim delom in vključevanjem naše mladine v ustroje in delo društva, kar bo še naprej ena izmed ključnih nalog, ne samo mladinske komisije, ampak tudi predsedstva, poveljstva in ostalih članov."

Lotili se bodo sanacije garaže z obnovo osvetlitve, garderobnih omaric in ureditvijo kletnih prostorov. Nadaljevali bodo z deli na nadstrešnici, katero želijo opremiti do točke, da bo pripravljena za najem ob različnih priložnostih. Dodobra so jo že preizkusili in izkoristili na lanskem taboru gasilske mladine. Z že nabavljenim materialom želijo urediti še streho zvonika pred gasilskim domom.

Aleš Škrobar je navzoče razveselil z novico, da se v njihov domač kraj vrača tradicionalna prireditev, ki je bila v letih izvedbe zelo dobro obiskana:

»V letošnjem letu bomo ponovno obudili našo nekdaj tradicionalno prireditev Košnja, ki bo v posodobljeni obliki ponovno zaživela pri nas v Oseku.«

Za prvi maj načrtujejo postavitev majskega drevesa in kresovanje. Srečanje prijateljskih društev, ki so ga lansko leto odpovedali oziroma prestavili na letošnje, bodo izvedli 22. aprila. V luči povabil je predsednik ob dani priložnosti vse prisotne povabil na prireditev ob materinskem dnevu, ki jo bo njihova mladina pripravila 26. marca v gasilskem domu.

»Še naprej želimo dobro sodelovati z občino Sveta Trojica v Slovenskih goricah, našimi sosednjimi in pobratenimi gasilskimi društvi ter ostalimi društvi v naši okolici,” je zaključil novoizvoljeni predsednik društva.

Ob koncu občnega zbora so podelili priznanja in zahvale vsem gasilcem in gasilkam, ki so se izobraževali, napredovali ali kako drugače pripomogli k razvoju društva.

Tajnik PGD Osek je ob poročilu o občnem zboru pripisal še: »Verjamemo, da bo novo vodstvo uspešno in strokovno poprijelo za delo, v dobrobit krajanov in občanov Občine Sveta Trojica. Ob enem se zahvaljujemo staremu vodstvu PGD Osek za opravljeno delo.«

Nazadnje urejeno: sreda, 15 marec 2023 08:33