banner fiskars2

Vpis

Dvorana je pokala po šivih, ljudje so se pozibavali in krikali!

Jurovčani so ponovno dokazali kaj je pravzaprav čar podeželja: da vedo ceniti našo kulturno dediščino, se poveseliti s sosedi in soobčani ob petju, glasbi in – seveda – vriskanju! Jurovčani so ponovno dokazali kaj je pravzaprav čar podeželja: da vedo ceniti našo kulturno dediščino, se poveseliti s sosedi in soobčani ob petju, glasbi in – seveda – vriskanju!

Nedeljsko popoldne v Jurovskem Dolu je napolnilo petje in glasba, ki je prihajala iz harmonik, kitar in violin. Kulturni dom je bila premajhen, da bi sprejel vse obiskovalce, ki so želeli obiskati prireditev Zašpilaj in zakrikaj po domače, ki jo je organizirala Folklorna skupina Jurovčan. Nič zato, obiskovalci so se tudi zunaj pozibavali ob glasbi, ploskali in tu in tam veselo zavriskali. Jurovčani so ponovno dokazali kaj je pravzaprav čar podeželja: da vedo ceniti našo kulturno dediščino, se poveseliti s sosedi in soobčani ob petju, glasbi in – seveda – vriskanju!

Prireditev, ki jo je napovedovalka povezovala v pristnem jurovškem narečju in izvabila obilo smeha, je v marsikomu obudila spomin na »točno tak je bilo nekoč«. Na odru se je zvrstilo devet skupin, njihove ubrano petje in igranje pa je spremljala skupina veselih ljudi, ki so skupaj z Ovtarjem vriskali, peli in se tudi zavrteli ob veliki ilustracija svetega Jurija, ki je zavetnik njihovega kraja in občine. Med obiskovalci so bili le nekaj mesečni dojenčki, do tistih, ki jim je čas nekoliko pobelil lase, a prav vsi so se pozibavali, prepevali in krikali ter na tak način pokazali spoštovanje do stare slovenske tradicije. Pesmi, ki so bile v veliki meri ljudske in so opevale naše običaje ter ljubezen do domovine so prepevali: Ansambel Sladki greh, Ansambel Zadetek, Trio Davida Šerbineka, Ansambel Refren, Veseli Jurovčani, Razigrani fantje, harmonikar Anej Lorber, Harmonikarka Patricija Kuronja, Godci mladinske FS Jurovčan in krikarji – juckarji.

zakriakj 2

Pred dvorano se je vedno bolj razlegal vonj po domači, kmečki južni »krüh, zabo, lük in küklo«, ki so jo organizatorji pripravili v spodnjih prostorih kulturnega doma. Domačini so ponovno dokazali, da se znajo poveseliti in pripraviti prireditev na zavidljivo visokem nivoju, ki se skromno poklanja preteklosti. Ne le da znajo pripraviti odlično prireditev, povezati in navdušiti znajo tako mlade, kot starejše, kar dandanes ni tako enostavno.

Folklorna skupina Jurovčan letos obeležuje jubilejnih 50. let neprekinjenega delovanja. Pod njenim okriljem delujeta dve sekciji – odrasla in mladinska folklorna skupina. Vsa ta leta člani folklorne skupine raziskujejo, predstavljajo in obujajo ljudske običaje, navade in šege domačega kraja, ki jih z ljudskimi pesmimi in plesi pretežno iz Vzhodne Štajerske, predstavljajo v svojih odrskih postavitvah.

Nazadnje urejeno: nedelja, 19 marec 2023 17:27