banner fiskars2

Vpis

Iz Zavrha je Maistrov duh zavel po širni Sloveniji

Ob rojstnem dnevu Rudolfa Maistra so na Zavrhu slovesno položili venec h kipu generala Maistra pred Štupičevo vilo. Foto: Marjan Toš Ob rojstnem dnevu Rudolfa Maistra so na Zavrhu slovesno položili venec h kipu generala Maistra pred Štupičevo vilo. Foto: Marjan Toš

Na rojstni dan Rudolfa Maistra je Zveza društev generala Maistra podelila priznanja za krepitev domoljubja in narodne zvesti zaslužnim članom

V domu kulture na Zavrhu je bila na na rojstni dan generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova 29. marca krajša spominska slovesnost. Lenarški župan mag. Janez Kramberger, predsednica Zveze društev generala Maistra (ZDGM) mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor Aleš Arih in predstavnik TD Rudolfa Maister Vojanov iz Zavrha Stanko Kranvogel, so naprej položili venec h kipu generala Maistra pred obnovljeno Štupičevo vilo.

podelitev zavrh 1 Častna straža praporščakov pri generalovem kipu. Foto: Marjan Toš

Slovesnost se je nato nadaljevala v polni dvorani završkega doma kulture in so jo začeli s Prešernovo Zdravljco v izvedbi igralca Silva Safrana. Vse udeležence je nagovoril in pozdravil lenarški župan mag. Janez Kramberger in spomnil na vlogo Zavrha pri obujanju in krepitvi zgodovinskega spomina na Maistra. Slikovito je pripomnil, da je »Maistrov duh zavel po širni Sloveniji« in poudaril, da je delovanje ZDGM Slovenije izjemno pomembno za krepitev domoljubja. Iskreno dobrodošico je vsem domoljubom in Maistrovcem izrekla predsednica domačega Turističnega društva Rudolf Maister – Vojanov iz Zavrha Barbara Klemenšak, osrednji slavnostni govornik pa je bil prof. Aleš Arih, predsednik DDGM Maribor in pobudnik Maistrovih prireditev na Zavrhu. Med drugim je izpostavil vrednote generala Maistra, njegov pogum in odločnost leta 1918, pa tudi njegovo večno bolečino zaradi izgubljene Koroške. Dotaknil se je zdajšnjega časa in izrazil veliko zaskrbljenost zaradi zapostavljanja slovenskega jezika v šolah, v medijih, v trgovinah, pri marketinški promociji in v javni uporabi nasploh. Napovedal je tudi slavnostno akademijo »General Maister ob severni meji«, ki bo prihodnje leto ob 150-letnici Maistrovega rojstva.

podelitev zavrh 3 Prejemniki priznanj ZDGM pred Maistrovim kipom na Zavrhu. Foto: Tone

Vse prejemnike priznanj ZDGM Slovenije je najprej pozdravil predsednica ZDGM Slovenije Lučka Lazarev Šerbec in na kratko orisala njeno delovanj zgodovino. Izpostavila je mnoge aktivnosti, ki se še kako odražaj pri krepitvi slovenskega domoljubja in narodne zavesti. Skupaj z generalnim sekretarjem Zveze Rudijem Fajfarjem je podeila priznanja, ki so jih dobili zaslužni člani in podporniki Maistrovih društev iz Maribora, Ljutomera, Polenšaka, Ptuja, Šentilja, Cerkvenjaka, Murske Sobote in Zavrha. Priznanji sta prejeli še Občini Lenart in Cerkvenjak ter Pokrajinski arhiv Maribor. V izjemno doživetem kulturnem programu, ki je bil prepleten z Maistrovimi verzi in domoljubno poezijo, je poleg igralca Silva Safrana in voditeljice Darinke Čobec, nastopila še vokalna skupina Zven, ki je ubrano zapela nekaj Maistrovih in ponarodelih pesmi.

Mariborsko domovinsko društvo generala Maistra je pred slovesnostjo na Zavrhu na generalov rojstni dan pripravila še kratko spominsko svečanost ob generalovi grobnici na pobreškem pokopališču v Mariboru. Tudi te svečanosti se je poleg mariborskih Maistrovcev in domoljubov udeležila predsednica Zveze društev generaa l Maistra Slovenije mag. Lučka Lazarev Šerbec.

Nazadnje urejeno: četrtek, 30 marec 2023 08:47