banner fiskars2

Vpis

V Voličini slovesno: 50. Dan gasilca GZ Lenart, predali še nov gasilski dom in avto GVC-1

V Voličini so gasilci bogatejši za nov gasilski dom in gasilsko vozilo GVC-1. V Voličini so gasilci bogatejši za nov gasilski dom in gasilsko vozilo GVC-1.

V soboto, 27. maja, je bilo v Voličini nadvse slovesno. Velik poklon gasilstvu je izreklo 160 gasilcev in več kot 19 gasilski vozil v paradi skozi center Voličine. V prireditvenem šotoru je nato potekala slovesnost, katere slavnosti govornik je bil član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik. Ob novi pridobitvi v Voličini – gasilskemu domu in gasilskemu vozilu GVC-1- so se domači gasilci zahvalili botrom in donatorjem, ki so jim pomagali pri dveh velikih investicijah. Podeljena so bila tudi državna priznanja in odlikovanja za njihove dosežke na področju gasilstva. Sledila je velika gasilska veselica z Alyo in Čuki.

volicina gasilci 1V motoriziranem delu parade se je predstavilo 19 gasilskih vozil.

Slovesnosti v Voličini so se udeležili številni visoki gostje iz gasilskih vrst: član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik, namestnik poveljnika podravske regije, višji gasilski častnik 2. stopnje Roman Cafuta, poveljnik gasilske zveze Lenart, gasilski častnik 2. stopnje Robert Kukovec, župan mag. Janez Kramberger, podžupana Franci Ornik in Gregor Radoha ter podžupanja Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Natalija Roškar Nedok. Na slovesnosti so bili predstavniki in gasilci iz gasilskih zvez v regiji in širše: Destrnik, Lenart, Maribor, Območne gasilske zveze Ptuj, Ormož, Središče ob Dravi in Videm.

volicina gasilci 2

Po slovenski himni, ki jo je odigrala Pihalna godba Kungoška Pleh Muzika in gasilski himni je besedo dobrodošlice izrekel soorganizator, predsednik GZ Lenart, višji gasilski častnik Klemen Potrč, ki je izpostavil, da je v slogi moč:

»Ponovno so dokazali, da če stopimo skupaj, za nas ni nepremagljivih ovir in ni nedosegljivih ciljev, ampak so samo uspeh in svetla, skupna gasilska prihodnost.«

Gasilstvo je notrajni klic srca

Zbrane je nagovoril tudi predsednik PGD Voličina Smiljan Marin, ki je povedal, da je gasilstvo notranji klic srca pomagati pomoči potrebnim, ne glede na uro, dan ali kraj poziva na intervencijo.

»Kot ključno vrednoto naj izpostavim tovarištvo, brez katerih naša organizacija ne bi mogla imeti tako bogate tradicije in brez katerega gasilci ne bi mogli uživati tako visokega spoštovanja, kot nam ga naše občanke in občani izkazujejo,« je pojasnil predsednik PGD Voličina in se dotaknil tudi nedavnih vremenskih neprilik, ki so nam ponovno dokazale, kako majhen je človek proti silam narave.

volicina gasilci 5S prerezom vrvice so otvorili nov gasilski dom.

Ob tem je izpostavil pozitivno plat preizkušenj, saj »s tovarištvom in marljivostjo se lahko spoprimemo z vsemi vrstami nesreč. Današnji dan je vsekakor dokaz, da z močnim ekipnim duhom, s trdim delom in pravim pristopom lahko naredimo marsikaj – gasilsko vozilo GVC-1, nov gasilski dom in 50. Dan gasilcev Gasilske zveze Lenart,« je strnil predsednik Smiljan Marin. Župan mag. Janez Kramberger je gasilkam in gasilcem PGD Voličina zaželel, da bi dom, kot tudi novo gasilsko vozilo, uporabljali čim manj na intervencijah in da naj jim bolj služi za učenje, druženje, kot za reševanje. »Novo gasilsko vozilo je bilo zelo potrebno, idejni načrti za nov gasilski dom so bili pripravljeni, novo vozilo pa ne bi šlo v gasilski dom, saj je bil ta neprimeren, zato smo potem še uspeli narediti nov gasilski dom,« je pojasnil župan Lenarta zakaj so se odločili za tako veliko investicijo v Voličini. Sledil je tudi nagovor predsednika sveta podravske regije Janeza Liponika, ki je zbrane nagovoril zadnjič v tej vlogi, saj se je njihov pet letni mandat iztekel: »Na nivoju regije so za nov pet letnim mandat 2023 – 2028 že imenovali nove člane za vodenje podravske regije. To se bo zgodilo v oktobru, ko imamo v Žalcu kongres.«

volicina gasilci 4Zbrane je nagovoril član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik.

Pred podelitvijo ključev novega gasilskega doma in avta je zbrane na harmoniki zabaval mladi gasilec Lukas Rojko, nato pa je župan izročil ključe novega gasilskega doma predsedniku PGD Voličina Smiljanu Marinu, ključe novega vozila pa je prevzel poveljnik PGD Voličina Marsel Kosec, ki jih je predal tovarišu Stanku Daksu. Sledil je blagoslov, ki ga je opravil domači župnik Jože Muršec, kot tudi podobo obnovljenega svetega Florijana, ki je dolgo krasil voličinski gasilski dom.

volicina gasilci 6 predajakljucaKljuče novega vozila so zaupali Stanku Daksu.

Gasilci so se s podelitvijo zahvali bronastim, srebrnim in zlatim botrom ter donatorjem, ki so pripomogli k izvedbi investicije.

Vsa oprema ne pomaga nič, če ni ljudi, ki so pripravljeni delati in se zavedajo izjemnega pomena svojega poslanstva. Tako so bila še s strani predsednika sveta podravske regije Janeza Liponika in predsednika GZ Lenart Klemna Potrča izročena državna priznanja in odlikovanja za njihove dosežke za izjemen doprinos na področju gasilstva:

  • Srečko Poštrak, PGD Osek, gasilsko odlikovanje 3. stopnje,
  • Marinka Širovnik, PGD Selce, gasilsko odlikovanje 3. stopnje,
  • Erik Vogrinec, PGD Gočova, gasilsko odlikovanje 2. stopnje,
  • Milan Šalamun, PGD Gočova, gasilska plamenica 1. stopnje,
  • Terezija Petrič, PGD Gočova, odlikovanje za posebne zasluge,
  • Jožef Maurič, PGD Benedikt, prejel bo najvišje priznanje to je kipec gasilca, ki mu bo podeljen na kongresu v Žalcu, v Voličini pa so mu tovariši čestitali in podarili šopek.

volicina gasilci 7 nagrajenci

Po slovesnosti je sledila težko pričakovana gasilska veselica z Alyo in Čuki.

 volicina gasilci 8

 

 

Nazadnje urejeno: sobota, 27 maj 2023 21:53