banner fiskars2

Vpis

Folklorna pravljica se piše v Jurovskem Dolu!

Prvi na odru so se predstavili najmlajši iz otroške folklorne skupine vrtec. Prvi na odru so se predstavili najmlajši iz otroške folklorne skupine vrtec.

V nedeljo, 28. maja, popoldne je bil Jurovski Dol priča izjemnemu dogodku, saj je Folklorna skupina Jurovčan obeležila svojo 50. obletnico delovanja s prireditvijo, ki je požela stoječe ovacije. V Kulturnem domu se je zbrala množica obiskovalcev, ki so prišli iz bližnjih krajev, da bi proslavili ta pomemben mejnik v zgodovini folklorne skupine.

splet jurovcan7

Prireditev ob 50. obletnici delovanja je bila prava poslastica za ljubitelje folklore. Na odru so se zvrstili številni plesni in pevski nastopi, ki so prikazali raznolikost slovenskih, predvsem štajerskih, ljudskih običajev. Letos so se odločili, da se bodo predstavile domače folklorne skupine, ki jih je v Jurovskem Dolu kar pet: Otroška folklorna skupina (FS) iz vrtca, Mlajša otroška FS Knofeki, Starejša otroška FS Šleka pac, Mladinska FS Jurovčan, Godci FS Jurovčan in Odrasla FS Jurovčan. Prav vse folklorne skupine so navdušile s svojo izjemno energijo, natančnostjo in strastjo, ki so jo vložili v vsak korak in vsako pesem. To jim je publika tudi skozi celoten program vračala z bučnim aplavzom.

splet jurovcan6

Osrednji del prireditve je bil namenjen slavnostnemu nagovoru predsedniku Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslavu Brezniku. Občinstvo je z zanimanjem poslušalo njegove spomine na začetke skupine, ko so se med plesom in petjem spletale krajše in daljše ljubezni – nekatere živijo še danes! Predstavil je tudi pomembne dosežke folklorne skupine skozi leta.

"Ponosen sem na vsakogar, ki je bil del te skupine in je prispeval k njenemu razvoju. Naša dediščina je živa in pomembno je, da jo negujemo ter predajamo mlajšim generacijam," je dejal Breznik.

splet jurovcan4

Med prireditvijo so se skupini pridružili tudi nekdanji člani, ki so na odru ponovno združili pod projekcijo fotografije izpred mnogo let. Srečanje je bilo ganljivo, saj so se stari prijatelji ponovno združili in obujali spomine na skupne trenutke ter dosežke, ki so jih dosegli skupaj. Največji aplavz in poklon pa je požela Cilka Neuvirt, ki je bila prva mentorica Folklorne skupine Jurovčan.

splet jurovcan5

Folklorna skupina Jurovčan je bila ustanovljena leta 1973 s strastjo do ohranjanja in širjenja bogate slovenske folklorne dediščine. Skozi desetletja je skupina postala simbol lokalne kulture in ponosa Jurovčanov. Njeni člani so s svojimi nastopi navduševali domačo in tujo publiko ter se udeleževali številnih prestižnih folklornih festivalov po Sloveniji in tujini.

splet jurovcan3

Podeljene so bile tudi Maroltove značke iz JSKD in so jo prejeli posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. Le-te sta podelila Jože Križan in Breda Slavinec iz JSKD. Na koncu se je zbranim zahvalil še župan občine Peter Škrlec, ki je čestital nastopajočim ter dejal: 

»Vsak kraj ima nekaj, kar ga odlikuje. Ponosen sem, da ima naš kraj folkoro. Tukaj je doma folklora!«

splet jurovcan2

Nazadnje urejeno: nedelja, 28 maj 2023 18:44