banner fiskars2

Vpis

Koncert pod orehom v spomin na Alojza Peserla

Slovenskogoriški glasovi se Lojzeta radi spominjajo. Foto: Tjaša Peserl Dvoršak Slovenskogoriški glasovi se Lojzeta radi spominjajo. Foto: Tjaša Peserl Dvoršak

Pod orehom, prav na njegovem domačem dvorišču so člani skupine Slovenskegoriški glasovi in družina Peserl pripravili koncert v spomin na velikega človeka in pomembnega glasbenika Alojza Peserla prav na obletnico njegovega rojstva.

Slovenskogoriški glasovi, ki so pod umetniškim vodstvom Alojza Peserla prepevali več let, so se predstavili s tremi sklopi njegovih avtorskih pesmi, pesmi, ki so mu bile ljube oz. jih je naučil on.

Slišali smo Završke fante (Rudolf Maister in Emil Adamič), njegovo Vse bi dal, za katero je besedilo napisala Berta Čobal, Mojcej (Pavel Kernjak) ter ljudski Slanca, Nocoj pa, oh, nocoj, pa še eno njegovo Danes obletnico, za katero je pripravil besedilo in melodijo, pa Dajte mi zlatih strun (Franc Engelhart) in narodno Domača hiša, pri kateri je solo odpel Lojzetov vnuk, Tilen Peserl. Za konec pa se je oglasila še ena njegova, Večerna, katere besedilo je napisal po dolgem delovnem dnevu in poti s kolesom iz Lokavca ter izrazil, kako globoko je cenil življenje. Kmalu pa je besedilu dodal še melodijo.

alojz 1  Tamburaško društvo Apače

Ob pevcih je nastopilo Tamburaško društvo Apače, ki ga vodi Jan Juršnik ter učenca Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnične šole Lenart, Miha Fras, 6. razred harmonike in Lan Lebreht, 7. razred harmonike pod mentorstvom Kristijana Brus.

alojz 3 Lan Lebreht, Miha Fras in Kristijan Brus

Tako Andrej Polič, ki Peserlovo delo nadaljuje na čelu Slovenskogoriških glasov, tako tudi Kristijan Brus sta prve korake po tipkah klavirske harmonike ubirala prav pod mentorstvom Alojza Peserla.

Ob poslušanju glasbenih točk so se med zbranimi porajala močna čustva, saj je spomin na Alojza Peserla še kako živ ter tak tudi ostaja skozi njegovo glasbeno, pa tudi literarno zapuščino. Zato se je med nastopi slišalo več njegovih verzov, ki jih je rad sestavljal v svojih pesmih. Prisluhnili pa so tudi odlomkom iz Kronike družine Črnčec ter orise njegovega življenja in dela.

Slovenskogoriški glasovi so ponosni, da so smeli na pot prepevanja stopiti tudi pod njegovim vodstvom in to znanje se trudijo ohranjati naprej. Zato vsekakor načrtujejo, da bodo spominski koncert pod orehom pripravili tudi prihodnje leto.

Za pomoč pri izvedbi so člani zasedbe Slovenskogoriški glasovi v prvi vrsti hvaležni domačim, ki so jim odstopili prostor ter pomagali pri organizaciji ter končni izvedbi, kar se sklada z željo Alojza Peserla, da pevci z vajami nadaljujejo prav v njegovi domači glasbeni sobi. Koncert je potekal ob podpori Občine Lenart.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 29 maj 2023 11:34