banner fiskars2

Vpis

Predstavniki ukrajinske Občine Bibrka v Lenartu raziskovali tukajšnje dobre prakse

Foto: arhiv Občine Lenart Foto: arhiv Občine Lenart

Med 12. in 14. septembrom se je v lenarški občini mudila delegacija iz Ukrajine. Župan in podžupanja ukrajinske občine Bibrka sta skupaj s predstavnikom Sveta evropskih občin in regij spoznavala tukajšnje življenje, dobre prakse in izvajane projekte. Predstavniki občine Lenart in občine Bibrka so se ob tej priložnosti pod okriljem evropskega projekta Bridges of Trust srečali že tretjič.

»Leta 2019 smo z Občino Bibrka - ob njihovem prvem obisku tukaj - podpisali sodelovanje, ki smo ga vzpostavili preko Evropske komisije in s takrat res močno podporo tudi nemške vlade. Občina Bibrka se nahaja v zahodnjem delu Ukrajine, ki je včasih spadal pod Avstro-Ogrsko; po nekih podatkih je na tem področju v prvi svetovni vojni izgubilo življenje preko 200 prebivalcev iz območja Slovenskih goric. To je nek most, povezava, preko katerega smo prišli do sodelovanja,« uvodoma izpostavi župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger.

Kot omenjeno, je Roman Hrynus, župan Občine Bibrka, s svojo delegacijo Lenart obiskal že pred štirimi leti, ko sta občini podpisali namero o sodelovanju, predvsem na področju spodbujanja lokalnega razvoja in širitve dobrih praks. Poti predstavnikov občin so se ponovno prekrižale leta 2021 – po epidemiji COVID-19 in pred Rusko-ukrajinsko vojno. Takrat se je v Kijevu zbralo več slovenskih in ukrajinskih občin ter občin iz drugih držav Evropske unije, ki sodelujejo v programu U-LEAD with Europe.

Lenarški župan nadaljuje s povzetkom dogajanja: »Vesel sem obiska, sploh, ker smo ga zaradi razmer v Ukrajini zelo dolgo načrtovali. Lepo je ponovno, že tretjič, srečati župana Romana Hrynusa. Gostom smo na njihovo željo pokazali naš način življenja, delovanje naše občine in sodelovanje s sosednjimi.«

Prvi dan obiska je uprava občine Lenart skupaj z ukrajinsko delegacijo prekolesarila približno 30 km. Po novozgrajeni kolesarski poti so z električnimi kolesi obiskali dve sosednji občini – Občino Sveta Ana in Občino Sv. Jurij v Slov. goricah. Med drugim so si ogledali bogato turistično ponudbo, ki je tukaj prisotna: pri Sveti Ani so obiskali Čajnico in Domačijo Kapl. Ogledali so si še cerkve v Svetem Juriju, Lenartu in Voličini. Obiskovalce je navdušil odnos do in skrb za starejše stavbe na našem območju, ki jih občine ob podpori različnih društev, organizacij, države in Evropske unije pridno ter s spoštovanjem obnavljajo.

Naslednji dan je sodelujoče čakal težko pričakovan razgovor s predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Župan Kramberger pojasnjuje: »To področje jih zelo zanima, mi pa imamo že veliko izkušenj, ki smo jih z veseljem predstavili. Obiskali smo tudi turistično destinacijo Zavrh, kjer prav tkao najdemo kar nekaj obnovljenih kulturno-zgodovinskih spomenikov.« Tudi območje Občine Bibrka je izrazito kmetijsko, manjši griči zelo spominjajo na Slovenske gorice, žal pa njihova občina za našo nekoliko zaostaja v razvoju. »Veliko je še manjših kmetij z do deset živali, nekako tako, kot je bilo to pri nas 30 let nazaj. Z zanimanjem smo si skupaj tako ogledali eno izmed živinorejskih kmetij pri nas,« doda lenarški župan. Z željo po izobraževanju na področju ločevanja in obdelave odpadkov ter ravnanja z odpadnimi vodami so gostitelji ukrajinski delegaciji predstavili tudi novo čistilno napravo in se pogovarjali o pripadajočih tematikah.

»Na vsakem koraku skozi pogovor začutiš željo po miru. Ko bo do tega miru prišlo - upam, da čimprej - bomo s pomočjo evropskih sredstev po teh mehanizmih sodelovanja lahko končno skupaj izvedli konkretne projekte, izmenjavo dobrih praks. To, kar se pri njih dogaja zdaj, v demokratičnem evropskem oziroma svetovnem okolju nima mesta,« strogo zaključi mag. Janez Kramberger.

Nazadnje urejeno: petek, 15 september 2023 13:24