banner fiskars2

Vpis

Lenarška enota VDC POLŽ Maribor po 25. letih v novi podobi

Direktorica mag. Jasmina Breznik napoveduje vselitev v nove prostore februarja 2024, kar pa sovpada z rojstnim dnem lenarške enote in predstavlja izjemno lepo rojstnodnevno darilo. Foto: arhiv VDC POLŽ Maribor Direktorica mag. Jasmina Breznik napoveduje vselitev v nove prostore februarja 2024, kar pa sovpada z rojstnim dnem lenarške enote in predstavlja izjemno lepo rojstnodnevno darilo. Foto: arhiv VDC POLŽ Maribor

Mimoidoči se z zanimanjem sprehajajo mimo lenarške enote VDC POLŽ Maribor, saj tam stoji velik kontejner, mojstri pa pridno odnašajo material iz stavbe, kjer bi uporabniki v tem času ustvarjali praznične izdelke za decembrska obdarovanja. Za več informacij smo se obrnili na direktorico VDC POLŽ Maribor, mag. Jasmina Breznik, ki nam je povedala, da je po 25-letih prišel čas, da enota dobi osveženo podobo, ki bo bolj sodobna in tudi bolj prijazna za uporabnike, zaposlene in tudi obiskovalce. Obnova, ki je stekla v začetku novembra, že kaže pomemben napredek.

vdc obnova 2

Renovirani prostori bodo ponovno zaživeli februarja 2024

V 25 let stari lenarški enoti, ki jo domačini imenujejo tudi mravlja, je bilo pohištvo in oprema precej iztrošeno, poleg tega pa so prostori zahtevali obnovo. Obnove prostorov so se lotili v začetku novembra, do danes pa so uspešno izvedli rušitvena dela, odstranili so obloge, keramiko in pode, sedaj pa se projekt usmerja v fazo inštalacijskih in drugih vzporednih del. Cilji obnove vključujejo večjo funkcionalnost prostorov, pridobitev dodatnih sanitarnih prostorov za invalide in zaposlene, ureditev prostora za timske obravnave uporabnikov in zaposlenih, pridobitev dodatne delavnice, izboljšanje funkcionalnosti razdelilne kuhinje, zagotovitev akustičnosti skupnih prostorov, vzpostavitev prezračevalnega sistema ter boljšo izrabo toplotne energije, ki nastaja v pralnici je pojasnila direktorica mag. Jasmina Breznik ter dodala, da je del posodobitev tudi vodovodni sistem.

Investicija je, po pripovedovanju direktorice, ocenjena na približno 600 tisoč evrov in zajema gradbena dela, inštalacijska dela, slikopleskarska dela, notranjo opremo in pohištvo. Pričakujejo, da se bodo uporabniki lahko vrnili v osvežene prostore v februarju 2024. Direktorica pove, da bi ta termin, ki sovpada z rojstnim dnem lenarške enote, predstavljal izjemno lepo rojstnodnevno darilo.

vdc obnova 3

Obnova pa je prinesla tudi svoje izzive, med drugim poseg v telefonsko centralo CSD in težave pri ogrevalnem sistemu. Direktorica izpostavlja, da je ključno strpno komuniciranje med vsemi deležniki in iskanje primernejših rešitev za morebitne nepredvidene situacije. Nepričakovana dela se še lahko pojavijo, a s skupnimi močmi si prizadevajo za konstruktivne rešitve.

Uporabniki so aktivni v Domu Sv. Agate

V času obnove se uporabniki aktivno vključujejo v alternativne dejavnosti na drugi lokaciji. Gostoljubje Doma Sv. Agate v Zamarkovi omogoča izvajanje storitev na prilagojen način. Kljub organizacijskim izzivom, zlasti v logistiki in prevozu uporabnikov, pa je vzdušje pozitivno. Nekateri uporabniki (dva) iz pralnice se celo vozijo v VDC v Maribor na sedež zavoda, kjer imajo pralnico. Čeprav delo na drugi lokaciji prinaša svoje izzive, zaposleni s pozitivnim pristopom in iskanjem rešitev zagotavljajo nemoteno izvajanje storitev, obenem pa se že veselijo prihodnjih sodobnih prostorov.

vdc obnova 5Tako so uporabniki VDC POLŽ Maribor, enota Lenart, obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Foto: arhiv VDC POLŽ Maribor

Cilj VDC POLŽ Maribor je zagotoviti uporabnikom kakovostno socialno vključevanje, podpirati delovno aktivno življenje, spodbujati osebni razvoj ter krepiti samostojnost in socialne vezi. Poleg tega si prizadevajo ustvariti okolje, ki spodbuja bivanje v duhu domačnosti ter kakovostno preživljanje prostega časa. Kratica POLŽ, ki pomeni "Pomagajmo Osmisliti Leta Življenja," odraža njihovo predanost zagotavljanju kvalitetnega življenja vsem njihovim uporabnikom.

Obnova Lenarške enote VDC POLŽ Maribor prinaša ne le prenovljene prostore, temveč tudi svež zagon ter izboljšane pogoje za uporabnike in zaposlene. S povratkom v prenovljene prostore v 2024 se odpira novo poglavje v zgodbi, ki jo vodi predanost, strpnost in nenehno iskanje optimalnih rešitev.

 

Nazadnje urejeno: sobota, 18 november 2023 15:53