zombi 2

Vpis

Otvoritev igral pri OŠ Lenart

Zunanja igrala dopolnjujejo že skoraj vsak park ali gostinski lokal, dočakali pa smo jih tudi na OŠ Lenart, česar se zelo veselimo vsi. V začetnem delu je nekaj gugalnic, ki so vedno priljubljene med otroki, v drugem pa so igrala povezana v sklenjen krog, kjer na različnih igralih otroci preplezajo, preskočijo ali prehodijo različne ovire … in predstavljajo predvsem motorični izziv za učence. Posebej smo izbirali igrala, ki razvijajo moč rok, ki je po zadnjih podatkih med mladimi veliko nižja kot v prejšnjih generacijah.  Igrala so postavljena na za to predvideno gumo v tleh, ki preprečuje trde pristanke, obenem pa smo ohranili naravno okolje – travnik. Vsa igrala so impregnirana, nekatera pa še barvana z otrokom prijaznimi barvami in imajo vse certifikate varnosti. Izdelana so iz slovenskega lesa.

Gibanje je izjemnega pomena za pravilen razvoj otroka – ne le na motoričnem, temveč tudi na intelektualnem in čustvenem področju. Otroci, ki veliko časa preživijo v naravi ali pa so vključeni v kakršno koli gibalno dejavnost, se lažje spopadajo s stresom, redkeje imajo težave s pozornostjo, depresijo in tesnobo, so bolj ustvarjalni ter zaradi telesne aktivnosti manj izpostavljeni debelosti in z njo povezanimi boleznimi. S preživljanjem časa v naravi sočasno razvijejo tudi večje spoštovanje do okolja ter so v splošnem bolj ekološko ozaveščeni in odgovorni. Veliko otrok povsem samoiniciativno v roke vzame košarkarsko ali kakšno drugo žogo in takoj po pouku s prijatelji odide na igrišče, veliko pa je tudi tistih, ki jim gibanje ni blizu in prosti čas ali čas v podaljšanem bivanju raje preživljajo pasivno. Prav za take otroke so zunanja igrala, naj bodo to plezalne stene, otroške hišice, igralni stolpi ali lesene gugalnice, odličen način, kako jih na igriv način spodbujamo h gibanju in aktivnemu preživljanju prostega časa. Zunanja igrala in njihova uporaba so učinkovita pri razvijanju gibalnih spretnosti in sposobnosti, kot so moč, koordinacija, ravnotežje, hitrost in gibljivost, k zdravju in dobremu počutju otroka pa pripomorejo na igriv, ustvarjalen ter varen način.

V ponedeljek, 7. 6. 2021, smo s prireditvijo na igrišču OŠ Lenart izrazili naše veselje ob novi pridobitvi na šoli. V zanimivem programu so skupaj z učenci in učitelji uživali tudi povabljeni gostje, ki so se odzvali na naše povabilo. Ob koncu slovesnosti je gospod ravnatelj s prerezom traku tudi uradno predal igrala v uporabo. Za ta dogodek smo imeli predvideno večje druženje z otroki in njihovimi starši, a ga žal zaradi trenutnih omejitev nismo mogli izpeljati v začrtanem obsegu. Učenci so po razredih preizkusili nova igrala v  dnevih po otvoritvi, vabimo pa tudi starše, da  v poletnih mesecih preizkusijo, kakšne so njihove motorične sposobnosti.  V zahvalo, da so tako aktivno sodelovali v našem projektu, pa smo naše učence na dan otvoritve pogostili z dobrotami, ki jih je priskrbela zadruga Dobrina. Verjamemo, da bodo naša šolska igrala vedno polna otrok in da bo otroški vrvež dobil še en lep in varen prostor v bližini šole.

Igrala so bila postavljena v sklopu operacije Migaj, gibaj in uživaj, projekt je bil sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Last modified onsreda, 09 junij 2021 20:30

oglas ovtar