zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Zborovanje ob stoletnici lovstva na ptujsko-ormoškem v Kidričevem

Spominsko plaketo LZS je prejel častni predsednik ZLD Ptuj – Ormož mag. Emilijan Trafela. Foto Marjan Toš. Spominsko plaketo LZS je prejel častni predsednik ZLD Ptuj – Ormož mag. Emilijan Trafela. Foto Marjan Toš.

LOVCI SO NAJBLIŽJE POVEZANI Z NARAVO IN SO OD NEKDAJ NA BRANIKU SLOVENSTVA
V Kidričevem je bilo veliko zborovanje lovcev ob stoletnici ustanovitve podružnice Slovenskega lovskega društva na Ptuju. Njena naslednica je Zveza lovskih družin Ptuj – Ormož, ki združuje 24 Lovskih družin s 1009 člani in članicami. Po velikosti je deseta največja območna zveza v Sloveniji in med najbolj aktivnimi v okviru Lovske zveze Slovenije. V bogatem kulturnem programu so nastopili ptujski lovski rogisti. Predstavili so novo značko in grb ZLD, na katerem je upodobljen jerebičji par, ki predstavlja zvestobo, kar simbolizira zvestobo ptujskih in ormoških lovcev stoletnemu izročilu in temeljnim vrednotam lovske organizacije. Lovce in njihove goste sta pozdravila in nagovorila doc. dr. Srečko Feliks Krope, predsednik ZLD Ptuj –Ormož, ptujska županja Nuška Gajšek , župan Občine Kidričevo Anton Leskovar in zaradi zadržanosti s pozdravnim pismom predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač.

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta republike Slovenije Alojz Kovšca, ki je bil tudi častni pokrovitelj praznovanja. Izpostavi je, da lov ni noben hobi, temveč način življenja in predvsem velika odgovornost do narave. Marsikdo se sploh ne zaveda pomena lovske organizacije, ki združuje ljudi z različnim interesi, a s temeljnim poslanstvom ohranitve narave in okolja za bodoče rodove. Lovci so tudi največja oborožena sila na Slovenskem in od nekdaj na branikih slovenstva. Danes se narava sama ne more več ohraniti in prav lovci skrbijo za ravnovesje med živalskimi vrstami. Čas sicer res terja spremembe, ki se jim tudi lovstvo ne more izogniti, a ni nujno, da so vse spremembe tudi dobre. Vsemu slabemu se je treba upreti, sploh težnjam, ki negirajo vlogo in pomen lovstva in ki ne priznavajo bogatega izročila in tradicije slovenskega lovstva in slovenske lovske organizacije, je v Kidričevem poudaril častni pokrovitelj praznovanja stoletnice Alojz Kovšca. Sporočilno izjemno bogati nagovor je zaključil z besedami, »da biti lovec pomeni predvsem sprejeti veliko odgovornost do varstva narave in njenega bogastva«.

Ptujskim in ormoškim lovcem so čestitali in podelili spominske plakete predstavniki območnih lovskih Zvez Maribor, Koroška in Nova Gorica. Po zborovanju so pripravili še družbno srečanje z obujanjem spominov na bogata doživetja članov zelene bratovščine.

 Častni pokrovitelj Alojz Kovšca 1

Alojz Kovšca: »Lovci smo najbližje povezani z naravo in smo njeni odgovorni varuhi« Foto Marjan Toš.

Plaketa LZ MB za ZLD Ptuj 2

Marjan Gselman, predsednik LZ Maribor podeljuje spominsko plaketo dr. Srečku F. Kropetu. Foto Marjan Toš.

Nazadnje urejeno: sobota, 18 september 2021 20:45
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar