zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Jareninski dvor - admontsko središče vinogradništva v Slovenskih goricah

Jareninski dvor – pričevalec obogati vinogradniški zgodovini. Foto: Matjaž Wigele. Jareninski dvor – pričevalec obogati vinogradniški zgodovini. Foto: Matjaž Wigele.

Po listini z dne 10. oktobra 1139 so admontski benediktinci dobili v last tudi Jareninski dvor pri Jarenini s posestvi in objekti vred. V okolici so bili že takrat prostrani vinogradi. Med letom 1483 in 1491 so bila obnovitvena gradbena dela na objektih, kar je bilo zapisano v listinah. Ob turških vpadih leta 1532 so Turki poslopja požgali. V tem času se že omenja kot Jareninski dvor. Zgradbo so ponovno zgradili med letom 1548 in 1550. Za zaščito pred napadalci so naredili okrog dvorca jarek ter ga napolnili z vodo, vendar so ga kasneje zakopali. V teh poslopjih je bila tudi uprava vseh teh posesti.

Dvor je kasneje doživel še več prenov, ena najbolj temeljitih je bila med leti 1628 in 1659. V slikovnem zapisu iz leta 1681 je razvidno da je imel dvor dva nadstropja, ter tri stolpe, katerih pa ni več. V novejšem delu je kapela sv. Urbana, ki je prvič pisno omenjena leta 1731. V pritličju so bile kleti in stiskalnica (preša), v gornji prostorih pa so živeli upravitelji in osebje. V času upravljanja posestev so Admontski benediktinci skrbno skrbeli, da so v vinogradih delali najboljši viničarji, ki so lahko stanovali v hišah ob vinogradih, lastnikom vinogradov pa so plačevali dajatve v pridelku in denarju. Za njihovo delo so vodili posebne računske knjige. Vinogradništvo na tem območju je bilo globoko ukoreninjeno, pridelki pa izjemno kakovostni. Lastniki vinogardov so skrbeli za njihovo obnovo in za sajenje kakovostnih vinskih trt.

Pred drugo svetovno vojno so leta 1939 samostan v Admontu razlastili, njegova posest pa je prešla v upravljanje Mariborske škofije. Po nemški okupaciji leta 1941 so posest prevzeli predstavniki nemškega rajha. Po koncu druge svetovne vojne je bila posest vrnjena benediktincem, leto kasneje pa ponovno odvzeta in podržavljena. Po letu 1991 je bil Jareninski dvor s posestvi na podlagi Zakona o denacionalizaciji vrnjen admontskemu samostanu. Ta nadaljuje z bogato tradicijo vinogradništva v tem delu Slovenskih goric in skrbi za Jareninski dvor, kateri je prepoznavni kulturno-zgodovinski spomenik.

Na spletni strani podjetja Dveri Pax, d.o.o., ki upravlja Jareninski dvor, so zapisali:

"Vina pridelujemo v poslopju nekdanje grajske pristave v Jarenini, kjer ima podjetje tudi sedež. Maja 2007 smo končali prenovo 200 let starega poslopja in junija 2007 odprli vrata ene najsodobnejših vinskih kleti na Slovenskem. Klet ponuja zmogljivosti za skladiščenje 300 tisoč litrov vina, od tega je 50 tisoč litrov vina shranjenih v hrastovih sodih. Poleg stoji Jareninski dvor, prej stara samostanska vinska klet, v kateri številnim gostom v prijetnem okolju ponujamo degustacije naših vin. V grajski kleti Jareninskega dvora so benediktinci pridelovali vina že od leta 1139. Vinska klet je hkrati najstarejši del gradu, saj je bil nadzemni del grajskega kompleksa v zgodovini večkrat dograjen in prenovljen. Leta 2015 smo v Jareninskem dvoru uredili novo vinoteko, kamor ste prijazno vabljeni."

dveri
Foto: Dveri Pax, d.o.o.

Nazadnje urejeno: torek, 11 januar 2022 08:18
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar