banner fiskars2

Vpis
Nina Zorman

Nina Zorman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia. Website URL: http://www.gavick.com

Folklorna pravljica se piše v Jurovskem Dolu!

V nedeljo, 28. maja, popoldne je bil Jurovski Dol priča izjemnemu dogodku, saj je Folklorna skupina Jurovčan obeležila svojo 50. obletnico delovanja s prireditvijo, ki je požela stoječe ovacije. V Kulturnem domu se je zbrala množica obiskovalcev, ki so prišli iz bližnjih krajev, da bi proslavili ta pomemben mejnik v zgodovini folklorne skupine.

splet jurovcan7

Prireditev ob 50. obletnici delovanja je bila prava poslastica za ljubitelje folklore. Na odru so se zvrstili številni plesni in pevski nastopi, ki so prikazali raznolikost slovenskih, predvsem štajerskih, ljudskih običajev. Letos so se odločili, da se bodo predstavile domače folklorne skupine, ki jih je v Jurovskem Dolu kar pet: Otroška folklorna skupina (FS) iz vrtca, Mlajša otroška FS Knofeki, Starejša otroška FS Šleka pac, Mladinska FS Jurovčan, Godci FS Jurovčan in Odrasla FS Jurovčan. Prav vse folklorne skupine so navdušile s svojo izjemno energijo, natančnostjo in strastjo, ki so jo vložili v vsak korak in vsako pesem. To jim je publika tudi skozi celoten program vračala z bučnim aplavzom.

splet jurovcan6

Osrednji del prireditve je bil namenjen slavnostnemu nagovoru predsedniku Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslavu Brezniku. Občinstvo je z zanimanjem poslušalo njegove spomine na začetke skupine, ko so se med plesom in petjem spletale krajše in daljše ljubezni – nekatere živijo še danes! Predstavil je tudi pomembne dosežke folklorne skupine skozi leta.

"Ponosen sem na vsakogar, ki je bil del te skupine in je prispeval k njenemu razvoju. Naša dediščina je živa in pomembno je, da jo negujemo ter predajamo mlajšim generacijam," je dejal Breznik.

splet jurovcan4

Med prireditvijo so se skupini pridružili tudi nekdanji člani, ki so na odru ponovno združili pod projekcijo fotografije izpred mnogo let. Srečanje je bilo ganljivo, saj so se stari prijatelji ponovno združili in obujali spomine na skupne trenutke ter dosežke, ki so jih dosegli skupaj. Največji aplavz in poklon pa je požela Cilka Neuvirt, ki je bila prva mentorica Folklorne skupine Jurovčan.

splet jurovcan5

Folklorna skupina Jurovčan je bila ustanovljena leta 1973 s strastjo do ohranjanja in širjenja bogate slovenske folklorne dediščine. Skozi desetletja je skupina postala simbol lokalne kulture in ponosa Jurovčanov. Njeni člani so s svojimi nastopi navduševali domačo in tujo publiko ter se udeleževali številnih prestižnih folklornih festivalov po Sloveniji in tujini.

splet jurovcan3

Podeljene so bile tudi Maroltove značke iz JSKD in so jo prejeli posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. Le-te sta podelila Jože Križan in Breda Slavinec iz JSKD. Na koncu se je zbranim zahvalil še župan občine Peter Škrlec, ki je čestital nastopajočim ter dejal: 

»Vsak kraj ima nekaj, kar ga odlikuje. Ponosen sem, da ima naš kraj folkoro. Tukaj je doma folklora!«

splet jurovcan2

Županovo vino 2023 je postal Rumeni muškat Vina Kramberger

Na zadnjem sejemskem dogajanju je danes potekal tradicionalni izbor županovega vina, kjer je Rumeni muškat Vina Kramberger osvojil prestižen naziv zmagovalca. Z vinom se je pomerilo več različnih lokalnih pridelovalcev, a je zmago slavila klet Vina Kramberger, ki že dolga leta navdušuje s svojo kakovostjo. V finalu je 25-članska komisija z 12 glasovi za izglasovala nagrajenca, po 9 glasov je prejel Rumeni muškat Vinogradništva Fekonja in 4 glasove Rose iz Vina Kramberger.

splet vino 2

Izbor županovega vina na Sejmu KOS je postala tradicionalna prireditev, ki privablja številne vinoljube, ljubitelje kulinarike in predstavnike vinarskega sveta. Namen te prireditve je spodbujanje lokalne vinogradniške in vinske kulture ter izpostavljanje vrhunskih vin, ki jih pridelujejo v okolici Lenarta.

Letošnji izbor županovega vina je pritegnil lokalne vinogradnike in vinarjev, ki so se s svojimi vzorci vina potegovali osvojitev Županovega vina. Strokovna žirija je ocenjevala skupno šest vzorcev od Tomaža Rojsa, Vinogradništva Fekonja in Vina Kramberger glede na različne kriterije, kot so barva, vonj, okus, harmoničnost in dolžina okusa. Med številnimi odličnimi vzorci je Rumeni muškat Vina Kramberger prevladal in osvojil srca žirije ter obiskovalcev. Ta zlata kapljica se ponaša z nežno rumeno barvo, značilnim cvetnim vonjem in slastnim, svežim okusom. Rumeni muškat iz kleti Vina Kramberger je bil priznan zaradi svoje popolne uravnoteženosti in izjemne pitnosti, kar ga je postavilo na prvo mesto med ostalimi sodelujočimi vini.

splet vino 3

Župan mag. Janez Kramberger je pred razglasitvijo povedal, da običajno izberejo bolj slajšo vino in da se letno porabi okoli 700 buteljk županovega vina, ki ga strežejo ob občinskem prazniku in raznih dogodkih, ki jih organizira občina, delijo pa ga tudi kot protokolarno darilo.

Vinogradnik Stanko Kramberger je ob prejemu nagrade izrazil svoje veselje in ponos: "Zelo smo počaščeni, da je naše vino Rumeni muškat prejelo tako pomembno priznanje. To je rezultat trdega dela in strasti, ki jo vlagamo v našo vinsko klet. Zahvaljujemo se strokovni žiriji in organizatorjem Sejma KOS za to dragoceno priložnost."

V Voličini slovesno: 50. Dan gasilca GZ Lenart, predali še nov gasilski dom in avto GVC-1

V soboto, 27. maja, je bilo v Voličini nadvse slovesno. Velik poklon gasilstvu je izreklo 160 gasilcev in več kot 19 gasilski vozil v paradi skozi center Voličine. V prireditvenem šotoru je nato potekala slovesnost, katere slavnosti govornik je bil član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik. Ob novi pridobitvi v Voličini – gasilskemu domu in gasilskemu vozilu GVC-1- so se domači gasilci zahvalili botrom in donatorjem, ki so jim pomagali pri dveh velikih investicijah. Podeljena so bila tudi državna priznanja in odlikovanja za njihove dosežke na področju gasilstva. Sledila je velika gasilska veselica z Alyo in Čuki.

volicina gasilci 1V motoriziranem delu parade se je predstavilo 19 gasilskih vozil.

Slovesnosti v Voličini so se udeležili številni visoki gostje iz gasilskih vrst: član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik, namestnik poveljnika podravske regije, višji gasilski častnik 2. stopnje Roman Cafuta, poveljnik gasilske zveze Lenart, gasilski častnik 2. stopnje Robert Kukovec, župan mag. Janez Kramberger, podžupana Franci Ornik in Gregor Radoha ter podžupanja Občine Sv. Trojica v Slov. goricah Natalija Roškar Nedok. Na slovesnosti so bili predstavniki in gasilci iz gasilskih zvez v regiji in širše: Destrnik, Lenart, Maribor, Območne gasilske zveze Ptuj, Ormož, Središče ob Dravi in Videm.

volicina gasilci 2

Po slovenski himni, ki jo je odigrala Pihalna godba Kungoška Pleh Muzika in gasilski himni je besedo dobrodošlice izrekel soorganizator, predsednik GZ Lenart, višji gasilski častnik Klemen Potrč, ki je izpostavil, da je v slogi moč:

»Ponovno so dokazali, da če stopimo skupaj, za nas ni nepremagljivih ovir in ni nedosegljivih ciljev, ampak so samo uspeh in svetla, skupna gasilska prihodnost.«

Gasilstvo je notrajni klic srca

Zbrane je nagovoril tudi predsednik PGD Voličina Smiljan Marin, ki je povedal, da je gasilstvo notranji klic srca pomagati pomoči potrebnim, ne glede na uro, dan ali kraj poziva na intervencijo.

»Kot ključno vrednoto naj izpostavim tovarištvo, brez katerih naša organizacija ne bi mogla imeti tako bogate tradicije in brez katerega gasilci ne bi mogli uživati tako visokega spoštovanja, kot nam ga naše občanke in občani izkazujejo,« je pojasnil predsednik PGD Voličina in se dotaknil tudi nedavnih vremenskih neprilik, ki so nam ponovno dokazale, kako majhen je človek proti silam narave.

volicina gasilci 5S prerezom vrvice so otvorili nov gasilski dom.

Ob tem je izpostavil pozitivno plat preizkušenj, saj »s tovarištvom in marljivostjo se lahko spoprimemo z vsemi vrstami nesreč. Današnji dan je vsekakor dokaz, da z močnim ekipnim duhom, s trdim delom in pravim pristopom lahko naredimo marsikaj – gasilsko vozilo GVC-1, nov gasilski dom in 50. Dan gasilcev Gasilske zveze Lenart,« je strnil predsednik Smiljan Marin. Župan mag. Janez Kramberger je gasilkam in gasilcem PGD Voličina zaželel, da bi dom, kot tudi novo gasilsko vozilo, uporabljali čim manj na intervencijah in da naj jim bolj služi za učenje, druženje, kot za reševanje. »Novo gasilsko vozilo je bilo zelo potrebno, idejni načrti za nov gasilski dom so bili pripravljeni, novo vozilo pa ne bi šlo v gasilski dom, saj je bil ta neprimeren, zato smo potem še uspeli narediti nov gasilski dom,« je pojasnil župan Lenarta zakaj so se odločili za tako veliko investicijo v Voličini. Sledil je tudi nagovor predsednika sveta podravske regije Janeza Liponika, ki je zbrane nagovoril zadnjič v tej vlogi, saj se je njihov pet letni mandat iztekel: »Na nivoju regije so za nov pet letnim mandat 2023 – 2028 že imenovali nove člane za vodenje podravske regije. To se bo zgodilo v oktobru, ko imamo v Žalcu kongres.«

volicina gasilci 4Zbrane je nagovoril član upravnega odbora gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta podravske regije Janez Liponik.

Pred podelitvijo ključev novega gasilskega doma in avta je zbrane na harmoniki zabaval mladi gasilec Lukas Rojko, nato pa je župan izročil ključe novega gasilskega doma predsedniku PGD Voličina Smiljanu Marinu, ključe novega vozila pa je prevzel poveljnik PGD Voličina Marsel Kosec, ki jih je predal tovarišu Stanku Daksu. Sledil je blagoslov, ki ga je opravil domači župnik Jože Muršec, kot tudi podobo obnovljenega svetega Florijana, ki je dolgo krasil voličinski gasilski dom.

volicina gasilci 6 predajakljucaKljuče novega vozila so zaupali Stanku Daksu.

Gasilci so se s podelitvijo zahvali bronastim, srebrnim in zlatim botrom ter donatorjem, ki so pripomogli k izvedbi investicije.

Vsa oprema ne pomaga nič, če ni ljudi, ki so pripravljeni delati in se zavedajo izjemnega pomena svojega poslanstva. Tako so bila še s strani predsednika sveta podravske regije Janeza Liponika in predsednika GZ Lenart Klemna Potrča izročena državna priznanja in odlikovanja za njihove dosežke za izjemen doprinos na področju gasilstva:

  • Srečko Poštrak, PGD Osek, gasilsko odlikovanje 3. stopnje,
  • Marinka Širovnik, PGD Selce, gasilsko odlikovanje 3. stopnje,
  • Erik Vogrinec, PGD Gočova, gasilsko odlikovanje 2. stopnje,
  • Milan Šalamun, PGD Gočova, gasilska plamenica 1. stopnje,
  • Terezija Petrič, PGD Gočova, odlikovanje za posebne zasluge,
  • Jožef Maurič, PGD Benedikt, prejel bo najvišje priznanje to je kipec gasilca, ki mu bo podeljen na kongresu v Žalcu, v Voličini pa so mu tovariši čestitali in podarili šopek.

volicina gasilci 7 nagrajenci

Po slovesnosti je sledila težko pričakovana gasilska veselica z Alyo in Čuki.

 volicina gasilci 8

 

 

Sejem KOS: Stroka in kmetovalci so ključnega pomena za razvoj kmetijstva v bodoče

Danes je na lenarški Poleni potekala otvoritev 11. kmetijstvo-obrtniškega sejma v Lenartu. Sejem, ki je že vsa leta brez vstopnine in parkirnine, združuje kmetovalce in obrtnike, vedno več poudarka pa dajaje tudi lokalni kulinarični ponudbi. Slavnostni govornik na otvoritvi sejma je bil Venčeslav Senekovič, predsednik območne enote Maribor.

Na uradni otvoritvi so zbrane pozdravili župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, Lea Bela iz Govedorejskega društva Slovenske gorice, Alojz Hrga, predsednik Območne enote KGZS Ptuj, in Venčeslav Senekovič, predsednik Območne enote KGZS Maribor. Kulturni program so pripravili učenci glasbene šole v Lenartu in ljudske pevke Društva upokojencev Lenart. Predsednik ptujske območne izpostave Alojz Hrga je povedal, da se na širšem območju Maribora in Ptujskem, vključno z Lenartom, službe trudijo in prizadevajo, da bi kmetijstvo bilo v čim boljšem položaju, da bi se lahko razvijalo in da bi še dolgo časa obstajal kmet in kmetstvo na Slovenskem.

SEJEM KOS1

»Žal nam razmere v zadnjem času tega ne omogočajo; svetovalno službo želijo prepihati v drugačno organizacijo in upam, da se to ne bo zgodilo. Želim si, da bi stroka ostala čim bližje kmetu, kakor tiste organizacije, ki so zveste kmetijstvu, tako kot je kmetijsko gozdarska zbornica, strokovne inštitucije, seveda pa so pri tem tudi zelo pomembne lokalne skupnosti, ki v okviru svojih pristojnosti pomagajo in razvijajo infrastrukturo in druge dejavnosti, da se razvija podeželje,« je izrazil Alojz Hrga.

Predsednik območne enote KGZS Maribor je čestital organizatorjem sejma KOS, za ohranjanje tradicije, »saj je Lenart iz starih časov poznan po različnih, zelo prepoznavnih živinorejskih razstavah, vključno z konji. Prav je, da se ta dejavnost in stroka razvija tudi v naprej,« je pohvalil Venčeslav Senekovič, predsednik območne enote KGZS Maribor.

»Tukaj vidimo stojnice z dobrotami slovenskih kmetij, iz naših okoliških kmetij, kar je seveda ključnega pomena za razvoj turizma in podeželja v Sloveniji. Tukaj smo strnjeni stroka in kmetovalci - kar je ključnega pomena za razvoj kmetijstva v bodoče. V zadnjem času nam ni naklonjeno pravzaprav nič: od vremenskih razmer, do draginje, na koncu pa še politika, ki ne prisluhne niti kmetu, niti stroki. Kmetje smo ponižni, trdi, trmasti in delovni ljudje. A ne bomo dovolili, da kdor koli posega v osnovne vrednote kmetijstva oziroma podeželja: pravice do kmetovanja, pravice za ohranjanje podeželja in pravice za kmetstvo na podeželju,« je bil kritičen Venčeslav Senekovič.

SEJEM KOS3Ljudske pevke iz Društva upokojencev Lenart.

Sejem KOS bo potekal od 26. do 28. maja med 9. in 19. uro na Športno-rekreacijskem centru Polena, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v sejemskem dogajanju, prisostvovali strokovnim posvetom, izboru županovega vina, tekmovanju v kuhanju kisle župe, manjkal pa ne bo niti kulinaričen, kulturen in zabaven program. Za razigranost najmlajših obiskovalcev pa bodo poskrbela Napihljiva igrala Veverička.

SEJEM KOS2

Velja si ogledati vodenje teličkov za pokal LISKA, ki ga organizira Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart. Tovrstno dogajanje je za rejce odlična priložnost za izmenjavo izkušenj; za študente in dijake lahko služi kot dopolnitev učnega programa; za obiskovalce pa je zagotovo dobrodošla zanimivost.

Ljubitelji vina bodo imeli priložnost, da se udeležijo izbora vinskega šampiona sejemske ponudbe vin, izbora županovega vina in podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin.

V soboto popoldan bodo obiskovalci lahko spremljali demonstracijo traktorjev Solis s priključki ter nastop Country plesnih skupin, nedeljski popoldan pa bo popestril prihod starodobnikov in posebej pestro festivalsko dogajanje.

SEJEM KOS5

Sejem KOS Lenart je tudi priložnost, da okusite pristne štajerske okuse. Pridružite se kuhanju štajerske kisle župe in se prepustite dišečim okusom tradicionalne kuhinje na sejemskih stojnicah.

SEJEM KOS6

 

Naročite se na RSS