banner fiskars2

Vpis
Aleksandra Papež

Aleksandra Papež

Mladi talenti so vsem mamam tega sveta namenili novi videospot

Glasbenica Marjeta Urbanič Rudolf je z možem Tomasom ob letošnjem materinskem dnevu združila moči mladih talentov iz severovzhodnega dela Slovenije. Nastala je srčna pesem z naslovom Mama tvoje srce, za katero so posneli tudi videospot. V soboto, 25. marca, je skupina Talenti na kanalu Youtube objavila videospot za novo pesem Mama tvoje srce. Zvok so posneli v MT studiu v Gornji Radgoni, videospot pa v prostorih hotela Habakuk in na igrišču Ljudski vrt na Ptuju.
Skupino Talenti sestavljajo Vita Stanovnik, Zarja Marčič, Glorija Vočanec, Pia Kralj, Enej Stanovnik, Samuel Urbanič Rudolf in Ana Leban, ki pa prihaja iz Benedikta.
»Za majhne ročice, za velik nasmeh. Mama tvoje srce bije za vse Ko sladkaš naša jutra in zibaš večer.« se glasi refren pesmi, za katero je besedilo in melodijo pripravila Marjeta Urbanič Rudolf, za aranžma pa je poskrbel Tomas Urbanič Rudolf.
Skupina Talenti v različnih sestavih obstaja že 3 leta, to pa je tretja pesem z videospotom, ki so jo posneli pod okriljem MT studia. Gre za projekt, ki mlade glasbenike, pevce in instrumentaliste, spodbuja k ustvarjanju na drugačen način ter k spoznavanju ozadja nastajanja videospotov in ponuja izkušnjo studijskega snemanja ter seveda nova znanstva v svetu glasbe. Zbirajo pa že prijave mladih talentov za četrto, poletno obarvano skladbo, ki jo bodo snemali junija letos.

To nedeljo se bo v Domu kulture Lenart plesalo! Pridite!

V nedeljo, 2. aprila, bo ob 18. uri v Domu kulture Lenart potekalo Maroltovo srečanje, območno srečanje odraslih folklornih skupin. Folklorna skupina Mravlja Lenart iz VDC Polž Maribor, enota Lenart bo zaplesala splet Zaplešimo po naše. Skupino vodi Mateja Stopar, ki je tudi avtorica koreografije. Glasbo je priredil Robert Majerič.
Pod vodstvom Nevenke Gungl in Cilke Neuvirt, ki sta pripravili odrsko postavitev Zabava na vasi, bodo zaplesali člani Mladinske folklorne skupine Jurovčan, KD Ivan Cankar Jurovski Dol. Kostumsko podobo je oblikovala dr. Marija Makarovič. Za glasbo bodo poskrbeli Dejan Arcet, Uroš Dukarić in Rene Gungl.
Ti si moja, jaz sem tvoj se glasi naslov koreografije, ki jo bo predstavila Folklorna skupina KD Cerkvenjak. Kostumsko podobo in koreografijo je pripravil vodja skupine Bojan Glaser. Igrali bodo godci skupine. Starejša folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski Dol bo zaplesala postavitev Pod okno prišel je. Skupino vodita Darinka Kramberger in Cilka Neuvirt. Tudi zanje je kostumsko podobo oblikovala dr. Marija Makarovič. Glasbo je priredil Mitja Perko.
Kot zadnji bodo zaplesali člani Folklorne skupine KD Sveta Ana. Njihov vodja, Bojan Glaser, je pripravil koreografijo Bistra je Mura. Kostumsko podobo sta oblikovala Larisa Morandel in Matija Šenveter. Zaigrali bodo godci skupine. Dogodek bo povezoval Miroslav Mauko. Srečanje bo strokovno spremljala Klavdija Žabot, ki se folklorni dejavnosti posveča vse od osnovnošolskih klopi. Leta 2000 je postala strokovna spremljevalka srečanj odraslih folklornih skupin. Tudi na državnih folklornih prireditvah jo lahko srečamo. v vrstah strokovne žirije.
Organizator srečanja je OI JSKD Lenart v sodelovanju z Občino Lenart, tako bosta sodelujoče tudi v začetku nagovorila mag. Janez Kramberger, župan Občine Lenart in Breda Slavinec, vodja OI JSKD Lenart. Prireditev pa so finančno podprle občine Cerkvenjak, Lenart, Sv. Ana in Sv. Jurij v Slov. goricah.

V družbi Janje Vidmar razglasili najboljše zapise o vesolju

V družbi pisateljice Janje Vidmar so razglasili najboljše prispele zapise v natečaju Moje vesolje je iz besed! ter z zahvalo in priloženo nagrado presenetili prav vse sodelujoče osnovnošolce.

V četrtek, 23. marca, je v Knjižnici Lenart potekal zaključek literarnega natečaja Moje vesolje je iz besed! za osnovne šole. V goste so povabili pisateljico in scenaristko Janjo Vidmar, ki je zbrane otroke, njihove starše in druge obiskovalce navdušila z opisom nastajanja biografije Marcosa Tavaresa. Ob fotografijah jih je popeljala po Caminu in Apeninih, kjer ni manjkalo zanimivih prigod, ki jih je Vidmarjeva na hudomušen način predstavila zbranim.

»Pridemo do skale in na njem oznaka E4. To pomeni, da gre za evropsko pot, ampak kam, če je bila pred nami samo skalnata vzpetina, na drugi strani pa morje okoli rta. Gor, je pokazala prijateljica, pa smo šli. Res ne maram plezanja, na katerikoli točki lahko padeš dol in te več ni, ampak sem šla, da bi videla kaj je na drugi strani in bi o tem lahko povedala vam, svojim bralcem.«

je opisovala Janja Vidmar, ki je po predstavitvi svojih knjig za mlade in odrasle bralce v družbi Brede Slavinec, vodje OI JSKD Lenart, podelila še zahvale in nagrade sodelujočim v prej omenjenem natečaju.

janja vidmar Janja Vidmar v Knjižnici Lenart.

Strokovna komisija v sestavi Breda Slavinec, Petra Kranvogel Korošec, direktorica Knjižnice Lenart, Zdenka Krautič in Aleksandra Papež iz Knjižnice Lenart je ob zaključku poudarila, da je imela težko delo.

»Zapise smo pregledovale opremljene s šiframi, tako je bilo ocenjevanje lahko kar se da objektivno. Prispelo je 37 zapisov, ki smo jih obravnavale ločeno po triadah in v vsaki je bilo potrebno izbrati samo en zapis."

Zemlja je vprašala Sonce, zakaj danes tako zelo močno svetiš? Mar ne veš, da je poletje? Aja, to pa sem čisto pozabila, reče Zemlja. Je v zgodbi z naslovom Vprašanje zapisala Tara Štumberger, učenka 2. a OŠ Lenart, ki si je tako prislužila glavno nagrado med sodelujočimi I. triade.

Nato je prišla mama zalit grmovje, a je ponesreči zalila še muco. Muca je kar naenkrat začela rasti in rasti. Najprej je bila večja od psa, ki se ga ni več bala. Postala je večja od ulice in kaj kmalu je bila tako velika kot Zemlja. Ne boste verjeli, še prerasla jo je. Kaj kmalu so planeti bili že tako majhni, da so izgledali kot klobčiči volne. Se glasi del zapisa Florentine Živko, učenke 4. razreda OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, ki si je s svojo zgodbo Vesoljska muca pripisala prvo nagrado med sodelujočimi učenci iz II. triade.

Za nas otroke je naša Zemlja, na kateri živimo, naše vesolje. Tam so tudi starejši, ki ne razumejo ali pa nočejo razumeti naših mnenj ter razmišljanj, da je naše vesolje iz tisočerih besed. Vendar bomo tudi otroci nekoč odrasli, ne bomo več samo zvezde. Postali bomo kometi vesolja, ki padajo in se dvigajo s svojimi vzponi in padci. Je zapisala Tisa Bedič, učenka 7. razreda OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, ki si je pripisala naziv avtorica najboljše zgodbe III. triade. Avtorice najboljših zgodb so prejele knjižno nagrado, nahrbtnik, zvezek z motivom vesolja, svinčnik in priznanje.

Aurori Lorbek, učenki 6. b OŠ Lenart in Kaji Žnuderl, učenki 6. razreda OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol je strokovna komisija dodelila posebno pohvalo komisije, za trud in izvirnost. Kaja je v svoji daljši zgodbi Glej, zvezda spomnila, da ima Jupiter kar 92 lun po zadnjem štetju in na še veliko zanimivih, manj poznanih dejstev o vesolju. Aurora pa nam je skozi daljšo zgodbo Vesolje, zakaj me kličeš? predstavila bogove vesolja. Prejemnici posebnih pohval sta prejeli nahrbtnik, pohvalo, svinčnik in zvezek z motivom vesolja.

Ker pa so bili organizatorji natečaja in dogodka, Knjižnica Lenart in OI JSKD Lenart, veseli vsakega zapisa in sodelujočega, pa so se odločili nagraditi prav vse. Lučka Mlakar, Ajda Zelenko, Lorna Dukarič, Vanesa Špindler, Gabriela Lesjak Klobasa, Mia Jahić, Mark Erjavec, Jakob Irgolič, Zarja Lorbek, Iza Haložan, Maja Krajnc Greifoner, Noel Maj Grum, Maj Matheo Krajnc, Zala Marko, Eva Bauman, Aneja Irgolič, Larisa Kotnik, Alina Berič, Jakob Oder, Erik Nedelko, Alina Štrucl, Vito Kirbiš, Gašper Harl, Žan Mlakar, Pascal Rus Sternad, Matic Prebevšek, Tal Lipič, Filip Sirk, Manja Jug, Lana Bašnec in Nina Selič so sodelujoči osnovnošolci, ki so prejeli zvezek z motivom vesolja, svinčnik in zahvalo, da bodo tudi v prihodnje še z veseljem literarno ustvarjali. Sodelujoči prihajajo iz OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, OŠ Lenart, OŠ Markovci, OŠ Sv. Ana in OŠ Sv. Trojica. K pisanju so jih spodbudili starši in mentorice: Doroteja Kostanjevec, OŠ Markovci, Ksenija Šteflič in Simona Vindiš Pirc, OŠ Lenart, Mateja Nudl, OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol in Verica Vračko, OŠ Sv. Trojica.

Ob dnevu boja proti nepismenosti v septembru bodo v Knjižnici Lenart vse prispele zapise trajno shranili in javno objavili v arhivu na svoji spletni strani. Tako so obeležili 550. obletnico rojstva astronoma Nikolaja Kopernika tudi v Lenartu.

Otroci za mamice izdelali 300 cvetlic

V župniji Sv. Bolfenka v Trnovski vasi so v nedeljo, 26. marca, po sveti maši pripravili poseben program ob materinskem dnevu. Scenarij je pripravil Ludvik Krajnc, organist in zborovodja, ki je tudi večletni pobudnik tovrstnega dogodka. Posebno srčnost pa je dodalo zares veliko otrok, okoli 50 veroučenk in veroučencev, ki so pod vodstvom s. Zalike pogumno odpeli več pesmi, namenjenih staršem.
V veznem besedilu so se spomnili Antona Martina Slomška, ki so mu bili otroci posebej pri srcu. Doživeto ga je odigral domačin Aljaž Krajnc, ki je o Slomškovih napotkih za starše spregovoril kar s prižnice. O materini sreči pa so zapeli člani župnijskega mešanega pevskega zbora, pod vodstvom Ludvika Krajnca in ob spremljavi Aleksandre Papež. Po skupni pesmi Zate, Marija so otroci vse ženske v cerkvi presenetili s pisanimi cvetlicami, ki so jih iz papirja izdelali pri verouku in bili so zares marljivi, saj je bilo cvetlic kar 300.

Naročite se na RSS