Vpis
Aleksandra Papež

Aleksandra Papež

Nekaj posebnega iz Voličine - čokoladne sestavine!

Družino Škamlec iz Voličine že dobro poznamo, prav tako okuse, ki jih s posebno skrbnostjo pripravljajo in predstavljajo skozi vseh barv testenine ter izdelke s čemažem. V teh predprazničnih dneh pa nas vabijo, da okusimo nekaj novega – njihove ČOKO testenine.
»Prihaja december in z njim čaroben čas, ko po domovih zadiši po domačnosti in sladicah. Da bi letos svoje domače presenetili z nečim prav posebnim v darilnem ovoju ali na krožniku, vam predstavljamo ČOKO testenine Škamlec.« Tako Igor Škamlec opiše njihov novi izdelek v že tako pestri ponudbi testenin, ki jo sestavljajo domači jušni rezanci, pirini rezanci s koprivo, pirini široki rezanci, pirini široki rezanci s koprivo in Trio Adijo, ki vsebuje svedrce z blitvo, korenčkom, kurkumo in paradižnikom, testeninam pa lahko dodate tudi njihov domači čemažev pesto.
Gotovo pa se vsem poraja misel, kako čokoladne testenine sploh pripraviti. »Čeprav lahko čoko testenine uporabljamo za glavno jed, to pomeni z vsemi našimi najljubšimi klasičnimi omakami, te testenine prav vabijo, da jih pripravimo na poseben način in sicer kot sladico – dodamo jim na maslu karamelizirane orehe, vaniljevo kremo in jagodni pire, pikantno smetanovo omako ali karamelizirano jabolko, lešnike in cimet.«

Na tem mestu pa vam razkrivamo še najljubši recept družine Škamlec za pripravo ČOKO testenin, ki bo gotovo navdušil še tako zahtevne brbončice vaših gostov, posebej, če so le-ti sladkosnedi.

Za 4 osebe potrebujete:
- 400 g ČOKO testenin Škamlec,
- 50 g masla,
- 100 g orehov,
- 50 g sladkorja,
- malo mletega cimeta.

Priprava:
Testenine posebej skuhamo po navodilih iz embalaže. Kuhane testenine odcedimo. V kozici nato raztopimo maslo, dodamo sladkor, da le-ta karamelizira, dodamo sesekljane orehe ki jih rahlo prepražimo. Na koncu dodamo testenine in samo še pomešamo. K sladici odlično pristaja tudi sladoled z okusom vanilije.
»Velikokrat razmišljamo kaj podariti, iščemo pozornosti z uporabno vrednostjo. Naše butične testenine vseh barv in okusov so kot nalašč zato.« še dodajajo člani družine Škamlec, ki jih najdete v središču Voličine, kjer njihovi posebni izdelki tudi nastajajo.

Praznično tudi na Zavrhu

Turistično društvo Rudolf Maister – Vojanov Zavrh je v soboto na ploščadi pri Štupičevi vili pripravilo praznični sejem. Zadišalo je po toplem čaju, kuhanem vinu in drugih dobrotah, ki si jih radi privoščimo v prazničnem času. Sejem je bil dobro obiskan.

Člani društva so k sodelovanju pritegnili lokalne ustvarjalce in ponudnike ter tako poskrbeli za širok izbor predstavljenega. Mogoče je bilo okusiti domače jogurte, na bližnji stojnici pa kupiti lesene uhane, knjižna kazala, makrameje, čaje iz domačih zelišč, zdravilne kreme, preveriti okus domačih namazov, si narediti zalogo domačih testenin, piškotov, pokusiti gibanico in carski praženec z domačo marmelado.

Za sladke dobrote so poskrbeli Mirjana Goznik, Mimina domača kuhna in podjetje Džezva. Domače dobrote so ponujali družina Škamlec, kmetija Kocbek iz Voličine in Fino s Kristino. Morda marsikdo ni vedel, da v Voličini nastajajo domače testenine vseh barv ter celo domači sir za žar. Pod imenom Vitis ustvarja Lidija Kranvogel, ki z ročno izdelanimi kapami in trakovi poskrbi, da nas ne zebe v ušesa. Domačinka Katja Korošec Peja pod imenom Zvozlana izdeluje makrameje. Svojo ponudbo je predstavljal tudi Završki cekor, izdelke iz lesa pa Robert Wrf Ferlinc. Zeliščarke iz Voličine so obiskovalcem z veseljem razložile uporabnost krem in čajnih mešanic, ki jih same pripravljajo iz zelišč z vrtov pri svetem Rupertu. Domiselne izdelke je predstavljala tudi Mateja Kop, ki ustvarja pod imenom Palčica Čarobna. Z napitki sta obiskovalce ogrela Rojs Rojs bar in Maistrova klet. In še bi lahko naštevali ponudnikov in ponudbe, pod katero so se šibile stojnice v bližini že praznično okrašenega završkega stolpa.

Čar pričakovanja praznikov s knjigo v naročju!

Pred vrati je čas pričakovanja božično-novoletnih praznikov. Z nagradnim Adventnim bralnim izzivom bomo v Knjižnici Lenart tudi letos dali poseben pečat decembru, ki bo v družbi knjig še bolj čaroben.

»V preteklem letu je Adventni bralni izziv požel veliko zanimanja med bralci, zato smo se v Knjižnici Lenart odločili, da ga pripravimo tudi letos. S štirimi prebranimi knjigami za vsak teden meseca decembra prižigamo štiri bralne lučke. V predprazničnem času in prazničnih dneh so tako prijetna kakor grenka občutja še bolj poglobljena, knjiga pa je v vsakem času lahko tolažnica in dobra družabnica.« je o projektu povedala Petra Kranvogel Korošec, direktorica Knjižnice Lenart.

Prijavnice za sodelovanje v izzivu poiščite v Knjižnici Lenart in njenih enotah ter na spletni strani www.knjiznica-lenart.si. Izpolnjene prijavnice je potrebno oddati najkasneje do 31. decembra, v knjižnici pa bomo prav vse sodelujoče v januarju nagradili.

Nagrada za najboljši projekt letos Knjižnici Lenart

Knjižnica Lenart je v letošnjem letu na razpis Združenja splošnih knjižnic prijavila projekt Od pobude Lačni morda do knjige Ke 'mo jeli? in uspela. V petek, 18. novembra, so Petra Kranvogel Korošec, direktorica Knjižnice Lenart, Aleksandra Papež, Rosana Lorbek in Zdenka Krautič iz Knjižnice Lenart v Valvasorjevi knjižnici v Krškem prevzele nagrado za najboljši projekt na področju inovativnega pristopa k strokovnemu delu knjižnice.

Vsako leto Združenje splošnih knjižnic pripravi razpis, v sklopu katerega išče izstopajoče projekte slovenskih splošnih knjižnic. V lanskem letu je bila Knjižnica Lenart na tem razpisu že uspešna, saj je prejela posebno pohvalo združenja za projekt Spregledano v objektivu, s posebej izpostavljenim kratkim dokumentarnim filmom Zloudjova püša, ki ga je v sklopu prej navedenega projekta izdelala Rosana Lorbek iz Knjižnice Lenart.

Letos pa je Knjižnica Lenart na razpis prijavila projekt Od pobude Lačni morda do knjige Ke 'mo jeli? in prejela nagrado za najboljši projekt na področju strokovnega dela knjižnic.

Opisani projekt smo v Knjižnici Lenart pričeli snovati spomladi 2021, ko smo se pridružili vseslovenskemu dogajanju v sklopu Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine 2021. Knjižnica Lenart se je po udeležbi na strokovnem srečanju zainteresiranih za sodelovanje odločila svoje dejavnosti obarvati v skladu z izbrano temo, povezano s kulturno dediščino lokalne skupnosti, saj se nam zdi izjemnega pomena, da skušamo po svojih najboljših močeh ohraniti tradicijo in dediščino našega okolja ter tako na domoznanskem oddelku knjižnice ponuditi oris preteklega časa zanamcem, čemur morda sicer posvečamo premalo pozornosti.

Ker so v Knjižnici Lenart bibliopedagoške dejavnosti tiste, ki so ukoreninjene in beležijo visok obisk, smo se odločili, da s temo Dober tek! namensko najprej povežemo prav eno izmed pravljičnih ur. Ob tem pa ponudimo še nekaj vsem starostnim skupinam uporabnikov, tudi ranljivejšim ciljnim skupinam, nekaj, kar bo na voljo daljše časovno obdobje in bo omogočalo tudi aktivno vključevanje lokalne skupnosti. S posebnim povabilom smo se odločili zbirati recepte, ki so jih gospodinje pripravljale v preteklosti. Nato pa smo z začetim po v nadaljevanju opisani razstavi nadaljevali vse do sredine leta 2022, ko smo zbrano predstavili še v knjižni obliki.

Iskali smo jedi, ki so se nekoč na območju Slovenskih goric redno znašle na jedilniku. Pobudo z naslovom Lačni morda? smo obelodanili 1. septembra 2021. Zbiranje se je časovno ujelo s potekom Tednov vseživljenjskega učenja 2021, kar se je lepo povezalo z našim namenom – podučiti o kulinarični dediščini Slovenskih goric, o vrednosti priprave obrokov v domači kuhinji in obuditi vsaj del značilnih jedi prej imenovanega območja v očeh vseh generacij, zato smo predšolskim in osnovnošolskim otrokom na obisku z veseljem pokazali in opisali razstavljeno. Razstavljeno so si ogledali tudi udeleženci izobraževanj Izobraževalnega centra Slovenske gorice RASG, varovanci SVZ Hrastovec ter naši uporabniki ob obisku knjižnice.

Načrtovali smo, da bi bila opisana razstava receptov in s kulinariko povezanih predmetov iz preteklosti na ogled od 25. septembra do 9. oktobra, a smo njeno trajanje podaljšali do konca meseca oktobra, saj so uporabniki izkazali veliko zanimanje za ogled. Pripravili pa smo tudi kratek videoposnetek, ki smo ga objavili na naših spletnih mestih ter tako poskrbeli za njeno trajnost in dostopnost vsem. 

Recepti so v knjigi objavljeni v obliki, kot so bili zapisani. Posegi v besedilo so bili minimalni, saj smo želeli ohraniti jezik časa, v katerem so bili zapisani, kakor tudi prikazati tedanje navade gospodinj. Ohranili smo besedišče, besedni red zapisa in merske enote. Krajevne govorne posebnosti so vendar naše, marsikdaj že pozabljeno, bogastvo! Izjemnega pomena je splet sodelovanja z osebami, ki so prispevale predgovore, med njimi znana avtorica kuharskih knjig, s. Nikolina Rop in lastnica priznane Gostilne Šiker, Nataša Cotar. Anekdote in nasvete ter fotografije svojega dela pa so na našo pobudo dodale članice vseh društev gospodinj, kmečkih žena in deklet na območju naše knjižnične mreže. Prav tako so se predstavitve knjige udeležile v svojih »uniformah« ter pripravile tradicionalne dobrote, ki so sooblikovale pogostitev po predstavitvi knjige. Tako je bilo naše sodelovanje vzajemno, naš projekt Ke 'mo jeli? pa zaokrožena celota. Obenem smo z izdano knjigo receptov glas o našem malem mestu, delu prej omenjenih društev in knjižnici ponesli po vsej severovzhodni Sloveniji, kar merimo po prejetih klicih in zanimanju za knjigo, ki je pošla v 14. dneh od uradne predstavitve ob osrednji slovesnosti, posvečeni 60. obletnici ustanovitve Knjižnice Lenart. Knjige nismo prodajali, ampak delili v času praznovanja. Tako smo pobudo, ki smo jo načrtovali ob obeleževanju TKD in DEKD 2021 temeljito razširili in trajno shranili v knjižno obliko.

Hvaležni in ponosni smo, da je Združenje splošnih knjižnic prepoznalo vrednost dela manjše splošne knjižnice kot je naša, naša Knjižnica Lenart.

Naročite se na RSS