zombi 2

Vpis

Trije nagrajenci regionalnega Linhartovega srečanja prihajajo s Slovenskih goric

Na regijskem tekmovanju 60. Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin so bila med drugim podeljena priznanja ustvarjalcem kulturnih društev KD Delavec Lenart in KTD Selce. Foto: Fanika Vrečko Na regijskem tekmovanju 60. Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin so bila med drugim podeljena priznanja ustvarjalcem kulturnih društev KD Delavec Lenart in KTD Selce. Foto: Fanika Vrečko

V začetku junija je v Mestnem gledališču Ptuj potekalo regijsko tekmovanje 60. Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin, kjer so bila med drugim podeljena priznanja ustvarjalcem kulturnih društev KD Delavec Lenart in KTD Selce.

Trije nagrajenci prihajajo s Slovenskih goric

Posebna priznanja za regijsko srečanje gledaliških skupin severovzhodne Slovenije sta prejela člana KD Delavec Lenart, Luka Hrvatin Meglič za glavno moško vlogo Gilesa Ralstona v predstavi Mišelovka in Nina Šulin za kostumografijo in scenografijo v več predstavah. Suzana Vogrin, članica KTD Selce, je prejela priznanje za najboljšo stransko vlogo v predstavi Ana Krušnik ne gre v dom.

Nagrajen za glavno vlogo v znani kriminalki Agathe Christie

39-letni Luka Hrvatin Meglič, sicer diplomiran prevajalec za angleški in italijanski jezik, se je z amaterskim gledališčem prvič srečal pred približno 10 leti. »Gledališče me je vedno privlačilo, zato sem se preprosto preizkusil in očitno se je kar obrestovalo,« pojasni dobitnik priznanja za glavno moško vlogo v Mišelovki.

»Gre za priznanje za ves trud in delo, ki smo ga vložili v predstavo. Na tem mestu moram reči, da ta nagrada ni le zame, ampak za vse sodelujoče, ki smo skupaj soustvarjali to predstavo. Mislim, da smo zaslužni vsi, zato zaslug ne bi pripisoval le sebi.« Kot dodaja, priznanje pomeni eno lepo popotnico za naslednjo sezono.

Upa namreč na čim boljšo uvrstitev celotne skupine na 60. Linhartovem srečanju, ki bo med 22. in 24. septembrom potekalo v Postojni. Gre za najpomembnejši festival ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji in zamejstvu.

Če ste jo slučajno zamudili, bo Predstava Mišelovka, ena najbolj znanih kriminalk pisateljice Agathe Christie, ponovno uprizorjena v okviru regijskega Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin 2022, in sicer 21. junija, v Kulturnem domu Lenart.

Mišelovka foto KD Delavec LenartPredstava Mišelovka navdušuje gledalce. Foto: arhiv KD Delavec Lenart

Nini Šulin posebno priznanje strokovne spremljevalke srečanja

Za izbrano kostumografijo in scenografijo v predstavah Mišelovka, Spols/zke zadeve, Slava Klavora – spomenik in Hotel Opera, ki so jih uprizorile različne dramske skupine v Mariboru, Lenartu in Murski Soboti, je bila nagrajena tudi Nina Šulin, članica KD Delavec – Lenart, ki je prejela posebno priznanje strokovne spremljevalke srečanja.

41- letna Nina Šulin, po poklicu profesorica likovne umetnosti (PF UM) in magistrica scenskega oblikovanja - kostumografija, je svoje življenjsko delo našla v vizualni umetnosti. Polovico delovnika tako nameni poučevanju likovne umetnosti v dveh šolah v Mariboru in okolici, druga polovica pa pripada kostumografiji in scenografiji za razne gledališke odre. S svojim specifičnim znanjem in ljubeznijo do stroke je tako popestrila številne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana, Lutkovnega gledališča Maribor, SNG Maribor, pa tudi Prvega odra Prve gimnazije Maribor; sodeluje tudi z odraslo amatersko Gledališko skupino Pekarne Magdalenske mreže.

»Kar se tiče kostumografije in scenografije, lahko priprave za oder trajajo en mesec ali pa tudi pol leta, odvisno od predstave. Sicer pa to priznanje zame pomeni, da dobro delam in da ljudje opazijo moje dobro delo. Vsekakor ena dobra popotnica za naprej,« sporoča Šulin, ki trenutno sodeluje pri pripravi igrane lutkovne predstave Živalski ringaraja (Tone Pavček). Nina je prav tako mentorica delavnic Kulturnega društva Babičina skrinja Lenart, ki  združuje ljubitelje likovnega ustvarjanja v okviru Kluba likovnikov Lenart. 

Desno Nina Šulin foto Miroslav MaukoNina Šulin (desno). Foto: Miroslav Mauko

Suzani Vogrin nagrada za najboljšo žensko stransko vlogo

Tretja nagrajenka z območja Slovenskih goric je Suzana Vogrin, članica dramske skupine KTD Selce iz Voličine, ki je prejela priznanje za najboljšo stransko vlogo Ane Krušnik v veseloigri Ana Krušnik ne gre v dom. Kot pojasni, gre za avtorsko delo Jožeta Rožmarina, ki jo je pred svojo smrtjo prosil, če bi lahko odigrala vlogo Ane.  

Z ljubiteljskim gledališčem se ukvarja že 10 let. Letos ji je javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil srebrno Linhartovo značko za 10 let udejstvovanja na gledališkem področju.

»Priznanja za najboljšo stransko vlogo sem bila zelo vesela in ga v bistvu sploh nisem pričakovala. Pri svoji vlogi sem se potrudila in izgleda, da so me opazili,« pojasni 65-letna Suzana, čigar zgodba o njenih začetkih udejstvovanja na gledaliških odrih je sila zanimiva: »Ko je moja mama praznovala 90 let, sem se vanjo preoblekla in jo imitirala. Bilo je zelo duhovito, vse sem uspela nasmejati. Fotografije, ki so nastale tistega dne, si je ogledala tedanja predsednica dramske skupine KTD Selce Julijana Bračič, ki me je povabila, naj se jim pridružim,« se spominja. 65-letnica, po izobrazbi šivilja, je sicer že upokojena, a svoje šiviljske sposobnosti pridoma uporablja tudi za pomoč pri kostumografiji v KTD Selce.

Suzana Vogrin Foto Franc VeitSuzana Vogrin na podelitvi. Foto: Franc Veit

Na regijskem tekmovanju so podelili tudi priznanja za glavno žensko in stransko moško vlogo. Nagrado za upodobitev Mare Čepič je prejela Tina Podbevšek v predstavi Slava Klavora – spomenik, Gledališke skupine Pekarne Magdalenske mreže. Nagrado za stransko moško vlogo je za upodobitev Maxa v predstavi Hotel Opera prejel Bernard Rebernik z Gledališke skupine Društva 2020 Ljutomer.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 13 junij 2022 17:39