zombi 2

Vpis

Literarni večer z ddr. Ivanom Rihtaričem o knjigi, ki govori o štajerskem Robin Hoodu

Foto: slika je simbolična. Foto: slika je simbolična.

V Kulturnem društva Ernest Golob – Peter pripravljajo to soboto, 30. julija, ob 19. uri na prireditvenem prostoru izpred planinske postojanke pri plezalni steni (plezalno-športni park Haklček) ob Trojiškem jezeru literarni večer z ddr. Ivanom Rihtaričom, kjer bo govora znanstveni monografiji o Francu Rihtariču (1929-1959). 30. oktobra 1959 je bil pred strelski vod postavljen kot zadnja na smrt obsojena oseba na območju današnje Slovenije. Knjiga opisuje dogodke Franc Rihtariča, ki se ga starejša generacija spominja po njegovih dogodivščinah v času po drugi svetovni vojni, ki jih je povzročal oblastem predvsem na območju severovzhodne Slovenije. Zaradi njegovih aktivnostih se ga je prejel celo vzdevek štajerski Robin Hood. V knjigi z naslovom Franc Rihtarič: od mita do resnice zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič opisuje življenje in dejanja tega zloglasnega moža. Vstop na prireditev je prost.

Kot je povedal predsednik KD Ernest Golob-Peter Drago Lipič gre za enega iz osmih dogodkov iz programa za obeležitev 50 letnice Srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov Gradišče, danes Sveta Trojica (prvo srečanje je bilo izvedeno februarja 1973). Po predstavitvi bo avtor knjige na razpolago za vprašanja obiskovalcev, možen bo tudi nakup knjige po ugodnejši ceni. V primeru dežja, bo literarni večer s predstavitvijo potekal v krajevnem kulturnem domu. Generalni pokrovitelj je podjetje PJ AGRO (JOCO), ki je zastopnik za traktorsko znamko SOLIS.

*****
Ddr. Ivan Rihtarič
, zgodovinar in pomurski akademik, predsednik Zgodovinskega društva Gornja Radgona.
V Ljutomeru je končal gimnazijo Franca Miklošiča. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine. Od leta 1971 do 1995 bil profesor in dva mandata oz. deset let ravnatelj na ljutomerski gimnaziji. Od leta 1995 do upokojitve 2013 je bil direktor Ljudske univerze v Gornji Radgoni. Leta 1989 magistriral iz zgodovine na FF v Ljubljani, leta 2002 pa doktoriral iz zgodovine v Celovcu ter 2016 še na FF v Mariboru, prav tako iz zgodovine. Izdal je štiri znanstvene monografije, njegova osebna bibliografija pa šteje 450 enot. Je predsednik Zgodovinskega društva v Gornji Radgoni in član zgodovinskih društev v Avstriji (Celovec in Gradec) ter PAZU v Murski Soboti.
Njegovo področje raziskovanja je zlasti prva polovica dvajsetega stoletja na območju Spodnje Štajerske, Ljutomera in Gornje Radgone. Posveča se odnosom med Slovenci in Nemci pred in med prvo svetovno vojno. V prvi doktorski disertaciji se je tako osredotočil na ptujski časopis Štajerc in številke, ki so izšle med prvo svetovno vojno. V drugi doktorski disertaciji je podrobno obdelal ravnanje oblasti po drugi svetovni vojni v Gornji Radgoni in Radgonskem kotu. Kasneje je na podoben način obdelal še okraj Ljutomer. V knjigi Franc Rihtarič: od resnice do mita, ki jo je izdal leta 2021, pa se je posvetil tragični usodi domačina, ki se ga je prijel vzdevek »štajerskega Robin Hood«. Živi in ustvarja v Radencih. (Vir: www.obrazislovenskihpokrajin.si)

 

Nazadnje urejeno: sreda, 27 julij 2022 16:02