Vpis

V Pesnici vabijo k vpisu v gledališki abonma

Kulturno - umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica tudi letos vabi k vpisu v gledališki abonma ljubiteljskih gledališč! V društvu so prepričani, da so izbrali šest zanimivih, vznemirljivih in kvalitetnih predstav, ki si jih boste lahko ogledali ob nedeljah ob 18. uri. Cena za abonma ostaja nespremenjena in sicer 30,00 €.

OBSTOJEČI ABONENTI, ki so imeli abonma že v pretekli sezoni, ga lahko obnovite v:
• petek, 16. 9. 2022, 17.00-18.00
• petek, 23. 9. 2022, 17.00-18.00
• četrtek, 29. 9. 2022, 17.00-18.00

Vpis za NOVE ABONENTE bo v petek, 30. 9. 2022 med 17. in 18. uro. Vpis se bo vršil pred oziroma v prostorih Večnamenskega KTP centra Pesnica.

Kaj vam ponujajo?

9. oktober 2022, 18.00

Vokalna skupina 7 de'ci
Jure Godler
VAJE ZA ŠANKOM
pevsko-gledališka predstava
Režija: Vid Palčnik
Zaradi korone ukradeni dve leti sta pustili pečat tudi na delovanju kulturnih društev, ki zaradi epidemioloških ukrepov niso mogla ne vaditi ne nastopati. Isto usodo so delili tudi fantje Vokalne skupine 7 de'ci, ki so komaj čakali, da se znova srečajo. A plemeniti kulturno-umetniški cilji se hitro sfižijo, saj jih po dolgotrajni izolaciji in izostanku druženja bolj vleče v lokalno gostilno kot na prave pevske vaje, kar pa svojim boljšim polovicam seveda modro zamolčijo. Večkrat ko vince najde pot v kozarce, bolj so fantje sproščeni. V prepletu zabavnih dialogov, obujanju življenjskih izkušenj iz časa koronskega zaprtja, ki jih pevci spretno zavijejo s petjem, se marsikaj pripeti. Da je s pevskimi vajami nekaj narobe, kmalu posumijo tudi njihove žene.

27. november 2022, 18.00

Kulturno društvo Delavec Lenart
Agatha Christie
MIŠELOVKA
kriminalka
Režija: Viktor Meglič Hrvatin
Besedilo, ki je bilo sprva napisano kot radijska igra in premierno uprizorjeno leta 1952 v Londonu, je ena najbolj uspešnih gledaliških kriminalk na svetu. Zgodba se odvija v idiličnem angleškem gostišču, ki ga upravlja mlad zakonski par. V hotel prihajajo prvi gostje. Zunaj močno sneži. Odrezani so od sveta. Telefon ne dela. Ker se je v bližini zgodil umor, policija sumi vse prisotne, ki so se zaradi nemogočih vremenskih razmer zatekli pod isto streho. Vsi so osumljeni, nihče ne zaupa nikomur. Maske padajo, nihče ni tisto, za kogar se predstavi. Je morilec res med njimi? Na 60. regijskem Linhartovem srečanju na Ptuju je Luka Hrvatin Meglič prejel nagrado za najboljšo glavno moško vlogo, Nina Šulin pa posebno nagrado za kostumografijo in scenografijo.

8. januar 2023, 18.00

KD Pavza
Ray Cooney
SKOČIVA POD ODEJO
komedija
Režija: Aleksandra Blagojević
V stanovanju Filipa in Ivane Markl je zelo živahno. Ker se odpravljata na službeno večerjo, njuno odsotnost in prazno stanovanje želijo izkoristiti njuni prijatelji in znanci – Filipov prijatelj in partner Hinko, ki venomer vara svojo ženo, Ivanina prijateljica in Hinkova žena Lina, ki hoče možu vrniti milo za drago, prav tako pa njun notranji opremljevalec Ali Pen, ki se skrivaj sestaja s postavno varuško Silvijo. Situacija se zaplete, ko se začnejo vsi pari hkrati zbirati v stanovanju. Hišni zvonec se spet oglasi. Zaradi nenapovedane gostje postane v stanovanju še bolj vroče. Koga torej namerava spustiti pod odejo gospa Markl? V slovenskih gledališčih smo lahko že videli Cooneyjev Denar z neba, To imamo v družini, Minister v škripcih ter njegovo največjo uspešnico z West Enda, Zbeži od žene.

12. februar 2023, 18.00

Gledališče Velenje
Fran Milčinski
BUTALCI
satira
Režija: Romeo Grebenšek
Literarno delo Butalci, verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih, je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Svoje mesto si je pojem »butalski« prislužil tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Slavni Butalci bodo v dramatizaciji Jaše Jamnika posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili nam marsikaj nedoumljivega. Igralska zasedba ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživela najbolj znane prigode iz Butal, ki se jim bodo poleg Tepanjčanov čudili tudi Pesničani in okoličani.

12. marec 2023, 18.00

Kulturno - umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica
Tone Partljič
ČAJ ZA DVE
komedija
Režija: Jože Kašman
Domači gledališčniki bodo ponovno posegli po delu domačina Toneta Partljiča, tokrat po komediografski uspešnici z ljubiteljskih in profesionalnih odrov, Čaj za dve. Zgodba govori o ostareli igralki, ki pristane v domu upokojencev. Osamljena obuja spomine in noč za nočjo ponavlja ter preigrava vloge, ki si jih je želela igrati, a ji to ni bilo namenjeno. »Njene« vloge je dobivala igralka, ki je po njenem mnenju režiserjem dajala še kaj več kot le gledališko igro. Igralkino monotono životarjenje nekega dne na glavo obrne preprosta kmečka ženica, ki naj bi v njeni sobi prevedrila le nekaj dni, dokler se ne sprosti druga soba. A ostarela kmetica z zdravorazumskim, »kmečkim« pogledom na svet nepričakovano spremeni življenje nesojene dive, kar pa se pri Partljiču, seveda, ne more zgoditi brez komičnih zapletov in razpletov.

16. april 2023, 18.00

Prosvetno Društvo Štandrež-Circolo Culturale Sant'Andrea
Carlo Goldoni
PAMELA
komedija
Režija: Andrej Zalesjak
Pri Pameli gre za pripoved, ki se je v Goldonijevih časih (napisal jo je leta 1750) kar pogosto pojavljala na odrih in v gosposkih salonih takratne buržoazije. Zgodba se dogaja v Londonu, v hiši Lorda Binninga, kjer Pamela dela kot služkinja. Vanjo se zagleda sam Lord, ona pa se na vse kriplje otepa njegovega vsiljivega dvorjenja. Ker je dekle revnega stanu, Binningu ljubezenske namere odsvetujejo tudi prijatelji, češ da mu bo z morebitno poroko s služkinjo upadel ugled. A kot je to v komedijah osemnajstega stoletja običajno, ni nič tako, kot je videti – akterje in gledalce na koncu čaka presenetljiv obrat. Zamejski gledališčniki so na regijskem Linhartovem srečanju severne Primorske prejeli nagradi za glavno žensko (Mojca Dolinšek) ter glavno moško vlogo (Matej Klanjšček), predstava pa se je uvrstila na 60. Linhartovo srečanje – festival gledaliških skupin Slovenije 2022.