zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Utrip 130-letne ljubiteljske kulture v Vitomarcih ujeli v zborniku

Foto: zbornik KUD Vitomarci Foto: zbornik KUD Vitomarci

V Občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah so člani KUD Vitomarci tik pred novim letom izdali zbornik, v katerem so strnili 130 let ljubiteljske kulture v svoji občini.

Zbornik sta uredili predsednica društva Valerija Ilešič Toš in Julija Zagoršek. Natisnil ga je ARTIO print&dizajn, pri računalniški obdelavi pa je kulturnikom na pomoč priskočilo Turistično društvo Vitomarci.

Svoj pečat k zborniku so dodali člani društva, ki so povzeli delo posameznih sekcij skozi čas – odrasle gledališke skupine, ki jo že dvajset let vodi Milan Černel; otroške gledališke skupine; tamburaškega orkestra, ki ga od leta 2014 vodi Mateja Predikaka Toš; kreativnih delavnic, kjer so posebej aktivne Andreja Černel, Marjana Pečar in Darja Vršič; pravljičnih aktivnosti za otroke, ki jih koordinira Jana Ilešič ter ženskega pevskega zbora pod vodstvom Andreje Černel in Špele Pučko. Člani KUD Vitomarci tudi v času ukrepov ne mirujejo, kulturniški utrip so prenesli na socialna omrežja, kjer so prav tako dobro sprejeti. Kljub vsemu pa upajo, da bodo kmalu lahko kulturne dogodke gostili v domači kulturni dvorani ali v zavetju Etnografskega muzeja Hrgova domačija.

Ob izdaji zbornika sta svoj pogled na kulturo v Vitomarcih v prispevkih razkrili tudi županja občine Darja Vudler Berlak in Iva Brajovič, vodja Območne izpostave JSKD Ptuj.

»KUD Vitomarci izdatno skrbi za ohranjanje kulturne dediščine z obujanje ljudskih pesmi, pripovedk, s prikazom življenja, šolanja in običajev pred leti.« je zapisala Darja Vudler Berlak.

O mednarodnem sodelovanju KUD Vitomarci s kulturniki društva Slovenski zvon Krefeld iz Nemčije pa je pisala Rozina Lovrenčič, ki iz Vitomarc izhaja, biva pa v Nemčiji, kamor je s pomočjo prej omenjenega slovenskega društva v nemškem okolju in sodelovanja s KUD Vitomarci ponesla domačo besedo v tujejezični svet.

»KUD Vitomarci imamo od leta 2018 status društva v javnem interesu na področju kulture. Prispevali pa smo tudi k nazivu Branju prijazna občina, za kar smo prejeli zahvalo županje. Vsem nam ter našim naslednikom pa želim obilo močne volje, energije, dobrih priložnosti, vztrajnosti, idej in radosti ob skupnem soustvarjanju na področju nam tako drage ljubiteljske kulture.« je sedanjim in prihodnjim rodovom spodbudne besede namenila predsednica KUD Vitomarci, Valerija Ilešič Toš.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 10 januar 2022 07:46
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar