zombi 2

Vpis
Napovedujemo:
Aleksandra Papež

Aleksandra Papež

Društvo Sožitje pripravilo vikend seminar v Laškem

Društvo Sožitje Lenart je v oktobru pripravilo izlet z vikend seminarjem za svoje člane. Društvo vključuje osebe z motnjo v duševnem razvoju, njihove starše, skrbnike in svojce. V četrtek, 21. oktobra, so se z avtobusom iz Lenarta odpravili proti Šmartinskemu jezeru. Po ogledu jezera z okolico jih je pot vodila proti končnemu cilju – Zdravilišču Laško, kjer so ostali vse do nedelje, 24. oktobra. »Tovrstni vikend seminarji, ki jih Društvo Sožitje organizira vsako leto, so namenjeni druženju in izobraževanju. Tako je bilo v času, ko so se starši oz. skrbniki udeležili izobraževanj, poskrbljeno za neomejeno kopanje in animacijo njihov otrok oz. rejencev.« je povedala Inge Markoli, dolgoletna predsednica društva, ki je skupaj s tajnico društva, Matejo Petek, koordinirala izvedbo vikend seminarja. Zbrane starše in skrbnike je v sklopu izobraževanj nagovorila predstavnica Zveze Sožitje, Sendi Murgel, ki je med drugim predstavila novitete v zakonodaji. Prijave udeležencev v nacionalne programe, novitete, nastanitvene lokacije in posamezne programe je predstavila članica Društva Sožitje Lenart, Nina Polanec. Tisti konec tedna pa so praznovali tudi dva rojstna dneva, ki ju je z diatonično harmoniko popestrila mlada glasbenica Melisa Zadravec, nečakinja enega izmed udeležencev. Udeleženci so si bili enotni, da je vikend seminar z druženjem prehitro minil.

sozitje1
Kolaž utrinkov. Foto: Društvo Sožitje Lenart

Pričeli smo zvijati potico, zvito iz besed!

Potica LOGOProjekt, ki smo ga poimenovali na posebej zanimiv način, smo pripravili za Dom sv. Lenarta. Gre za projekt Potica, zvita iz besed, ki ga bomo izvajali v sodelovanju z njihovimi stanovalci, starostniki. Prvo srečanje je že za nami. V četrtek, 28. oktobra, smo se prvič odpravili v dom ter izvedli program – preplet družabnega srečanja bralnega kluba in pripovedovalskega dogodka. V dom smo odnesli tudi jesensko košaro s pisemskim papirjem, svinčniki in izbranimi knjigami. Manjkalo ni smeha in sočnih jabolk, ki so med nas prispela iz pravljice Jabolka gospoda Peabodya, izpod peresa vsem poznane pevke Madonne.


Ta mesec smo v košaro »skrili« še poezijo, obarvano z jesenskimi motivi Stanka Janežiča in Toneta Kuntnerja ter kratke življenjske zgodbe Ivana Sivca in Romane Batič.

»Z besedo ste nas pocrkljali.«
»Res lep dogodek ste nam pripravili.«
»Se že veselimo naslednjega srečanja.«
»Zmeraj sem imela rada knjige, vesela sem, da imam sedaj čas, da jih prebiram.«

To je le nekaj prijetnih odzivov stanovalcev, ki so nam ob obisku pobožali ušesa.
Zbirka zgodba Ivana Sivca »Zlati časi«, pa nas je spomnila še na pesem z istim naslovom, ki smo jo skupaj zapeli.
Tudi mi se že veselimo naslednjega srečanja, ko bomo prebirali pisma, ki so nam jih namenili stanovalci ter nanje odgovarjali. Odločili smo se, da bomo pisali z roko.

potoca 2

Knjižnica Lenart

Ko tema zagrne Zloudjovo püšo ...

Domačini si še danes v temi ne upajo stopiti vanjo. Posamezniki so v preteklosti iz nje slišali različne nenavadne zvoke. Kaj pa Vi? Bi si upali obiskati zloglasni gozd v Benediktu?

»To je stara zgodba, o kateri sta že meni v otroštvu pripovedovala stara starša. Potem veste, kakor stara zgodba je to.«je povedala Elizabeta Lorbek, 90-letna domačinka iz Benedikta.

»Tega gozda na cerkveni zemlji so se ljudje vedno izogibali, tudi ceste skozi njega. No, korajžni so se le odpravili po njej, največkrat po celodnevnem delu, saj je to bližnjica. A vsak je nato drugim pripovedoval kaj je videl in slišal.«

Lorbekovo je pot iz službe večkrat vodila prav po tej cesti…

To legendo iz Benedikta je v objektiv ujela Elizabetina vnukinja Rosana Lorbek, ki se je udeležila zanimive in poučne delavnice izdelave dokumentarnega filma v organizaciji JSKD, območne izpostave Ptuj. Pod mentorstvom scenarista in režiserja Petra Bizjaka je nastal kratek dokumentarni film o Zloudjovi püši, kakor domačini ta zloglasni del gozda imenujejo.
Ob sicer čisto ameriškem praznovanju All Hallow's Eve oz. Halloween – noči čarovnic (31. oktober) – z vami delimo povezavo do dokumentarnega filma, ki ga je Rosana Lorbek za Knjižnico Lenart pripravila ob letošnji Noči knjige ter 51. dnevu zemlje (22. aprila). Pozor! Preden kliknete spodnjo povezavo – zaledenela vam bo kri!

 

Teden kulturne dediščine 2021

V Knjižnici Lenart smo se odločili sodelovati v vseslovenskem dogajanju ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2021. »Dober tek« je letos osrednja tema dogodkov, ki so hkrati del aktivnosti v letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija.
Mesec dni smo zbirali recepte in zbrali precej kuharskih zvezkov, pisanih na roke, ki so nas z zanimivimi in skorajda pozabljeni recepti navdušili. Se še spomnite slivove juhe, pečene krvi? Ste morda že kdaj spekli pecivo za bolnike ali vojno pecivo? Pripravili smo tematsko razstavo »Ke 'mo te jeli?«, na kateri smo receptom dodali še kuharske pripomočke iz preteklosti – od kovinskih krožnikov, skodelic, čajnikov, več kot 100 let starega stola itd. Najstarejši recepti na razstavi so iz leta 1951, morda pa so kateri še bolj zavidljive starosti, a niso datirani. Hvaležni smo vsem, ki so nam za potrebe razstave zaupali svoje kuharske knjige ter vse, ki so nam posodili kuhinjske pripomočke in predmete. Razstava bo v naših prostorih na ogled do 16. oktobra 2021.

29. septembra pa smo s kulinaričnimi toni obarvali tudi sredino pravljično uro »Skuhaj mi pravljico«, kjer so otroci lahko poduhali zelišča, pomešali različne začimbe ter razmišljali o svojih najljubših jedeh. Na vprašanje, kaj lahko pripravimo iz mleka, pa so otroci odgovorili, da si ga njihove mamice dodajo v kavo.

No, kaj boste pa Vi danes kuhali?

 

Naročite se na RSS
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar