Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Bobrov na Velki v Čreti ni več

Bobrišča pri Uniorju v lenarški Čreti ni več.

Lovska inšpekcija beleži veliko primerov sekanja mejic in drevja ob vodotokih

Potem ko je bila struga reke Velke v lenarški Čreti med novim mostom pred industrijsko – trgovsko cono in Centralno čistilno napravo pred dnevi povsem očiščena grmovja in večine drevja, od katerega so ostala samo večja drevesa, je ta del Črete siromašnejši za znano bobrišče pri tovarni Union. Tam so bobri domovali lep čas, pospravili so nekaj debelejših vrb in jih nekaj tudi načeli. Sprehajalci so njihove »pojedine« z zanimanjem spremljali. Takšno srečo so imeli le redki. Bobri so si manjše bobrišče naredili tudi za Oljarno in Pekarno Petovar v smeri proti novemu mostu čez Velko, od koder so se odselili takoj po začetku urejanja struge. Zdaj jih ni več in najbrž so si poiskali mirnejši del reke, ob katerem imajo še dovolj grmovja in drevja ter varnega skrivališča. Je pa Lenart znan tudi po velikem bobrišču v novem močvirnem rezervatu ob Globovnici blizu ribiškega doma na zahodnem robu mesta. Tam imajo dovolj miru in hrane. Najti jih je mogoče tudi ob Drvanji in Pesnici v delu vodotokov, ki niso ostali brez grmovja in drevja.

tos bobrisce 1
Del očiščene Pesnice v smeri Gočove.

Na to nevarnost so že pred časom opozarjali naravovarstveniki in lovci, ki so tudi sicer zaskrbljeni zaradi uničevanja živih mej, mejic in redkih naravnih remiz. Tudi to pomlad lovska inšpekcija ugotavlja veliko primerov sekanja zaradi mejic in zarasti ob vodnih kanalih. Več je tudi primerov kurjenj starega travinja zaradi čiščenja površin. Inšpektorji opozarjajo, da gre za kršitev določil zakona o divjadi in lovstvu, ki se nanašajo na prepoved nekaterih posegov na kmetijskih zemljiščih in ob bregovih voda. Zakon o divjadi in lovstvu zaradi varstva in zaščite biotopov divjadi in tudi mnogih zaščitenih živalskih vrst prepoveduje sekanje, požiganje ali drugačno uničevanje živih mej, grmišč in s suho zarastjo poraslih površin po pašnikih, travnikih in poljih v času gnezdenja ptic in poleganja mladičev med 1. marcem in 1. avgustom. Prav tako je prepovedano sekanje zarasti ob vodnih bregovih, čiščenje odvodnih kanalov in praznjenje vodnih zajetih med omenjenim obdobjem.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.