zombi 2

Vpis

Javna podpora lovstvu in varstvu narave

Foto: arhiv zveze Foto: arhiv zveze

Slovenski lovci podpisujejo evropsko peticijo za zaščito lovskih interesov v EU
Lovska zveza Slovenije (LZS), ki kot krovna organizacija povezuje in združuje okoli 21-tisoč slovenskih lovcev, je podprla prizadevanja Združenja zvez za lov in varstvu narave v Evropski uniji, da naj se ne zmanjšuje vloga in pomen lovstva in se zoper organizirano lovstvo na stari celini vodi negativna kampanja v javnosti. LZS poudarja, da imajo odločitve, ki jih glede lovstva in varstva narave sprejemajo bruseljski odločevalci velik vpliv tudi na Slovenijo. Znano je namreč, da je kar 80 odstotkov zakonodaje s področja lovstva in naravo varstva za države članice EU sprejetih na ravni institucij Evropske unije in to celo za zaprtimi vrati, kar je tudi za slovenske lovce povsem nesprejemljivo.

Zato je LZS javno podprla odgovor združejna FACE zoper takšen način odločanja in njegov odgovor na vedno več težav, s katerimi se lovci soočajo v vsej Evropi. Te pa so: življenjsko okolje divjadi, upravljanje z velikimi zvermi, lovska kultura posameznih držav in pobude lovcev za ohranjanje narave so ogroženi zaradi odločitev evropske politike. Takšen, a na srečo neuspešen primer, je bil predlog prepovedi lovstva in ribištva na 10 % površine Evropske unije.

Medtem, ko se v Evropi soočamo s številnimi izzivi, ki jih je potrebno rešiti, nekateri bruseljski odločevalci ostajajo osredotočeni na nepotrebno omejevanje lovskih praks. “Bruseljskim odločevalcem sporočamo, da naj sodelujejo z lovci in ne proti nam,” je ob začetku javne kampanje povedal Torbjörn Larsson, predsednik Združenja zvez za lov in varstvo divjadi v Evropski uniji (FACE). To združenje zastopa interese 7 milijonov evropskih lovcev, tudi slovenskih. LZS je članica združenja FACE že od leta 1993. Njen predsednik mag. Lado Bradač je zato vse slovenske lovce javno pozval, naj podpišejo peticijo združenja FACE zoper grožnje proti legitimnim interesom evropskih lovcev v državah, članicah EU.

“Za vsakega slovenskega lovca je pomembno, da si vzame nekaj sekund časa in podpiše peticijo”, je med drugim poudaril predsednik LZS Lado Bradač. Slovenski lovci omenjeno peticijo že množično podpisujejo.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 01 avgust 2022 16:11