Vpis

Škode po rjavih medvedih v Sloveniji v porastu

Kljub odstrelu škoda po medvedih v Sloveniji narašča. Foto: arhiv LZS Kljub odstrelu škoda po medvedih v Sloveniji narašča. Foto: arhiv LZS

LANI 500, LETOS ŽE 128 ŠKODNIH PRIMEROV
Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in tudi po poročilih lovskih organizacij, so pristojni organi v zadnjih petih letih največ škodnih primerov zaradi napadov rjavega medveda na premoženje ljudi pri nas našteli lani. Skupno 506, ocenjena škoda pa je znašala dobrih 200.000 evrov. Letos do konca julija je bilo škodnih primerov 128, ocenjena škoda pa okoli 50.000 evrov. Rjavi medved pri nas spada med zaščitene živalske vrste, število medvedov pa se je po ocenah stroke v zadnjih letih povečevalo. Z namenom zmanjšanja konfliktov s človekom ministrstvo za okolje in prostor odstrel rjavega medveda dovoljuje z izdajanjem posebnih dovoljenj. Za letošnje leto je ministrstvo februarja izdalo dovoljenje, s katerim je za obdobje do 30. septembra letos dovolilo odstrel 222 rjavih medvedov, s čimer bi se število medvedov pri nas glede na ocene zmanjšalo na okoli 800 osebkov.

A v zvezi z izdanim dovoljenjem je nevladna organizacija Alpe Adria Green sprožila upravni spor, zaradi česar je upravno sodišče marca z začasno odredbo zadržalo dovoljenje, junija letos pa odločilo, da tožba ni utemeljena in jo je zavrnilo. Poleg tega je bilo po drugih dovoljenjih letos odstreljenih še pet medvedov, dodatno pa so pristojni zabeležili še 13 primerov izgub rjavega medveda, kjer so zajeti pogini zaradi na primer trkov z vozili ali zaradi neznanih razlogov. Skupno je celoten odvzem rjavega medveda iz narave pri nas letos do vključno 16. avgusta tako znašal 167 rjavih medvedov. To je več kot lani v celotnem letu, ko je bilo iz narave odvzetih 148 medvedov. Še manj jih je bilo odvzetih leto prej, in sicer 99, v letu 2019 je ta številka znašala 183, v letu 2018 pa je bilo iz narave odvzetih 153 medvedov, so sporočili iz ZGS. Podatke so povzeli tako rekoč vsi slovenski mediji, saj gre za občutljivo tematiko sobivanja te velike zveri s človekom v naravnem okolju. Zaradi porušenega ravnovesja v naravi je sobivanje očitno čedalje težje.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 22 avgust 2022 08:40