banner fiskars2

Vpis

Narava je (res) nepredvidljiva: Bober blizu stare trte na mariborskem Lentu

Ostanek »bobrove večerje« na mariborskem Lentu blizu stare trte. Foto: Stanislav (Stane) Kocutar. Ostanek »bobrove večerje« na mariborskem Lentu blizu stare trte. Foto: Stanislav (Stane) Kocutar.

Bobri na desnem bregu Drave v Mariboru že lep čas niso več redkost, sploh v bližini železniškega mosta, kjer jih že dalj časa spremlja novinar in zgodovinar, sicer pa tudi lovec ter mestni viničar Stanislav (Stane) Kocutar. Njihovo navzočnost redno dokumentira in beleži. V soboto, 5. novembra, pa ni mogel verjeti svojim očem in je bil dobesedno presenečen, ko je našel ostanke bobrove »pojedine« na levem bregu Drave, tik ob starem mostu, 30 metrov vstran od stare trte, ki raste na Lentu in katere odgovorni skrbnik je kot mariborski mestni viničar.

Ostanke »pojedine« je brž dokumentiral in se takoj obrnil na Prirodoslovni muzej Slovenije, kjer mu bo svetoval kako in kaj prof. dr. Boris Kryštufek, vodja kustodiata za vretenčarje, ugledni mednarodno priznani strokovnjak, ki znanstveno obvladuje tudi bobra. Stane, ki je sicer član zelene bratovščine v LD Kamnica, se je odločil za preventivno zaščito debla stare trte, čeprav je po mnenju nekaterih poznavalcev malo možnosti, da bi se te najstarejše trte na svetu lotil bober in jo poškodoval. Ker pa je previdnost mati modrosti in se nikoli ne ve, kaj se lahko pripeti, preventiva ne bo škodila, je prepričan tudi Boris Leskovic, dolgoletni odgovorni urednik revije Lovec in strokovnjak za glodalce in male zveri. O pojavu bobra na levem bregu Drave je mestni viničar Stane Kocutar takoj obvestil tudi mariborskega župana Aleksandra Sašo Arsenoviča. Vsekakor zanimiv primer, ki po svoje zgovorno potrjuje, da je včasih igra narave res nepredvidljiva. Mesto, kjer je »padla« vrba pod bobrovimi zobmi je na tik ob pločniku, ki je vedno poln sprehajalcev, saj gre za priljubljeni del starega dela Maribora na Lentu ob reki Dravi.

Nazadnje urejeno: nedelja, 06 november 2022 13:45