banner fiskars2

Vpis

Zlati jubilej Foto kluba Diana

Lepotec iz Medvedove dežele. Foto: Janez Papež, FK Diana. Lepotec iz Medvedove dežele. Foto: Janez Papež, FK Diana.

NAMESTO S PUŠKO NA LOV S FOTOAPARATOM
Foto klub (FK) Diana je bil ustanovljen leta 1972 na pobudo nekaterih takratnih vodilni lovskih funkcionarjev in članov organov Lovske zveze Slovenije (LZS). Letos tako praznujejo zavidljivih 50 let delovanja. Ob zlatem jubileju – »Abrahamu« torej, bodo 19. januarja prihodnje leto organizirali krajšo slovesnost v domu slovenskih lovcev Zlatorog v Župančičevi ulici 9 v Ljubljani, ker ima poleg Lovske zveze Slovenije svoj uradni sedež tudi FK Diana. Slovesnost bodo obogatili z izbranim kulturnim programom, nagovorom predsednika FK Diana Ika Kraševca in predsednika LZS mag. Lada Bradača. Člani FK Diana so poznani kot mojstri fotografiranja v naravi in imajo bogate osebne arhive izvrstnih posnetkov divjih živali v slovenskem naravnem okolju. Del tega neprecenljivega umetniškega in dokumentarnega bogastva bodo prikazali na pregledni razstavi, s katero bodo zaokrožili praznovanje zlatega jubileja. V ljubljanski galeriji Zlatorog bodo postavili na ogled okoli 30 izbranih najboljših in najlepših fotografij, ki bodo ostale na ogled do marca prihodnje leto.

Pobudniki ustanovitve FK Diana so pred pol stoletja predlagali, da bi lovci namesto puške nosili na lov raje fotografske aparate in celo filmske kamere. Kot so zapisali na spletni strani, ki jo ureja tajnik FK Miran Krapež, danes njihov klub združuje naravoslovne fotografe Slovenije. Od prvotne povsem “lovske” fotografije se je dejavnost kluba razširila tudi na področje slikarstva, kiparstva in literature. Klubu se je pridružilo tudi več naravoslovnih fotografov, katerih motiv ni samo divjad, ampak tudi drugi motivi iz žive in nežive narave. Vanj se je vključilo preko sto fotografov in umetnikov, žal pa jih je danes aktivna le še dobra desetina. Imajo enajst rednih in štiri častne člane, med katerimi je tudi ugledni publicist, naravovarstvenik, ekolog, gozdarski in lovski strokovnjak mag. Janez Černač iz Kočevja.

Člani kluba sodelujejo na mednarodnih in domačih razstavah, kjer dosegajo lepe uspehe. Med publikacije, ki so nastale s pomočjo fotografov, sodijo priročniki s področja fotolova, monografija o naravno rastočih cvetlicah Slovenije, knjiga o Iški, monografija Divjad in še mnoge druge publikacije. Njihovi člani fotografije objavljajo tudi v koledarjih z motivi narave in divjadi ter v strokovni reviji Lovec.

Fotografija:

Nazadnje urejeno: petek, 09 december 2022 11:28