zombi 2

Vpis

Populacija medveda je »šla v nebo«

Sobivanje z rjavim medvedom postaja v Sloveniji problematično. Foto: osebni arhiv Marjana Toša Sobivanje z rjavim medvedom postaja v Sloveniji problematično. Foto: osebni arhiv Marjana Toša
Tiskovna konferenca Ribiške in Lovske zveze Slovenije o aktualnih težavah slovenskih lovcev in ribičev

Ribiči so se lani soočali z več izzivi, med glavnimi pa so bile podnebne spremembe. Te so bile namreč pogubne za ribji živelj, saj so določena porečja skorajda povsem presahnila, so na novinarski konferenci opozorili predstavniki ribiške zveze. Lovci so medtem izrazili skrb glede rasti števila zavarovanih živalskih vrst. Kot je izpostavil predsednik zveze Lado Bradač, ministrstvo za okolje in prostor v zvezi s tem pripravlja ustanovitev posebne delovne skupine. Ob tem je spomnil, da je bilo podobnih skupin v preteklosti že več, rešitev pa niso ponudile, zato so se morali na koncu obrniti na upravno sodišče.

"To je v preteklem letu odločilo, da so tudi na področju zavarovanih vrst, kjer je populacija v ekstremnem porastu, dovoljeni ukrepi, med katere ne sodi samo plašenje, temveč tudi odvzem osebkov iz narave, da se populacije v naravi uravnavajo," je povzel odločitev sodišča.

Glede populacije medveda je dejal, da je ta "šla v nebo", zaradi česar bodo v prihodnje potrebni posegi.

"Še nekaj časa bo trajalo, da se bo kaj na tem področju spremenilo, konflikt se bo začel pojavljati na območjih, kjer medved živi s človekom," je ocenil.

Z okoljskim ministrstvom pa so že stekli pogovori predvsem o območju Pohorja in dela Primorske. K spremembam je pozvalo tudi več občin in državni svet.

"Očitno imamo tako milo zakonodajo, da se ljudje organizirano prihajajo k nam iz tujine voziti z motokrosi v naravnem okolju," je dejal Bradač in dodal, da si v sosednjih državah to težje privoščijo.

Če bodo dobili določena pooblastila, so lovci, tako Bradač, pri reševanju teh težav pripravljeni sodelovati s 3000 lovskimi čuvaji. Kot drugo možnost je omenil ustanovitev državne gozdne policije. Na težave zaradi divjih voženj v naravnem okolju že vrsto let pozarjajo predstavniki Lovske zveze Maribor in očitno njihova opozorila le niso bila zaman. Morda pa se bo počasi na Pohorju okoli tega le kaj spremenilo na bolje?

Nazadnje urejeno: petek, 20 januar 2023 18:43