banner fiskars2

Vpis

Siromašenje narave se nadaljuje

Stroj neusmiljeno »melje« pod Poličevino v Oseku. Foto: Marjan Toš Stroj neusmiljeno »melje« pod Poličevino v Oseku. Foto: Marjan Toš

Več kot na dlani je spoznanje, da so novi posegi v naravno okolje skeleča rana za naravo, ki si bo vse težje opomogla. To potrjuje tudi letošnje dogajanje okoli Poličevine na meji med vasmi Zg. Verjane in Osek, kjer je lani pod sekirami in motornimi žagami padla dolgoletna remiza za malo divjad, predvsem za fazane z gozdnim robom vred. A to očitno ni bilo dovolj, zdaj je padel še večji del jelševega gozda, vključno s podrastjo, pod cesto Osek – Zibote. To je bil del zelene oaze v srednjem delu doline rečice Drvanje, v katerem je imela prostor pod soncem predvsem srnjad in tudi sicer redka mala divjad iz tega dela omenjene doline.

Lastniku nihče ne oporeka pravice posegov na njegovi zemlji, a to, kar se je zgodilo okoli Poličevine, je po ocenah revirnih lovcev LD Dobrava iz Sv. Trojice res (pre)velika rana za naravo. Najbrž se ne bo nikoli zacelila in od te zelene oaze ostaja samo ozek rob Trebeža, kar pa je zgolj obliž na omenjene rane. Lovci, ki so zaradi naravovarstvene funkcije ta predel posebej varovali, so vnovič ostali nemočni opazovalci posega, kateri bo pustil trajne posledice.