banner fiskars2

Vpis

Naravo moramo nositi v srcu

Starešina LD Velka Franc Oman (levo) in podpredsednik LZ Maribor Borut Mithans sta poudarila pomen dobrega medsebojnega sodelovanja lovcev in kmetov. Foto: Marjan Toš Starešina LD Velka Franc Oman (levo) in podpredsednik LZ Maribor Borut Mithans sta poudarila pomen dobrega medsebojnega sodelovanja lovcev in kmetov. Foto: Marjan Toš

Srečanje lovcev in kmetov na Velki v znamenju Hubertusove sv. maše, ki jo je daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl in blagoslovil kip lovskega zavetnika sv. Hubertusa, delo rezbarja Rudija Novaka.

Pri lovskem domu Lovske družine (LD) Velka v Slovenskih goricah je bilo tradicionalno srečanje lovcev in kmetov, ki ga je zgledno organizirala in izvedla LD Velka. Ob tej priložnosti so pripravili   tudi Hubertusovo sv. mašo, ki jo je daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, spremljali pa rogisti Lovske zveze (LZ) Maribor pod vodstvom maestra Marjana Goloba in cerkveni pevski zbor Marije Snežne. Uvodoma sta lovce in kmete nagovorila ter pozdravila starešina LD Velka Franc Oman in podpredsednik LZ Maribor Borut Mithans. Oba sta opozorila na pomen dobrega sodelovanja vseh deležnikov, ki nastopajo v naravnem okolju in poudarila, da gre za skupno skrb vseh za ohranitev narave, ki je deležna vse ostrejših in nepremišljenih človekovih posegov.  Posledice pa že krepko občutimo vsi.

lovci velka 2Udeleženci srečanja in Hubertusove sv. maše na Velki. Foto: Marjan Toš

V tem duhu je izvenela tudi nadškofova pridiga, v kateri je mariborski nadškof in metropolit  msgr. Alojzij Cvikl po prisrčem pozdravu vseh lovcev in domačinov med drugim dejal, da je človek postavljen v okolje, v katerem je sicer svoboden, a mora ravno zaradi tega z vsem živim stvarstvom razumno in odgovorno ravnati. Človekova svoboda je sicer velik dar, a hkrati tudi velika odgovornost, česar pa se premalo zavedmo. Po nadškofovem mnenju je negativnih posegov v naravo preveč in narava je že hudo ranjena. Zato je skrb lovcev zanjo toliko pomembnejša in dragocenejša, saj v naravi skrbijo za ohranitev njenega živega dela in za ravnovesje med vrstami in njihovim življenjskim okoljem. Narava nam je vsem zaupana v varovanje in ne sme nam biti vseeno, kakšno bomo zapustili in izročili rodovom, ki prihajajo za nami, je še poudaril nadškof msgr. Alojzij Cvikl in zaključil, da se največja odgovornost do narave začenja v naših srcih in zato moramo biti do nje še toliko bolj spoštljivi.

Pred blagoslovom kipa sv. Hubertusa je bila na kratko predstavljena življenjska pot svetnika in lovskega zavetnika, kateremu v čast je Rudi Novak iz Koroške za zeleno bratovščino iz Velke izdelal velik leseni kip. Za delo je porabil teden dni, delal pa ga je iz hrastovega debla na prostem pri lovskem domu LD Velka. Povedal je, da  izdeluje takšne skulpture in kipe po Madžarski, Avstriji, Slovaški in seveda v Sloveniji. Največji Hubertusov kip meri 2,86 metra in stoji na Slovaškem, novi kip pri lovskem domu Velka pa ni kaj dosti manjši. Kot rezbar Rudi Novak sodeluje v Društvu rezbarjev n modelarjev Slovenije od leta 2000 dalje in od takrat izdela vsako leto po eno veliko skulpturo iz lesa. Med njimi je največ skulptur sv. Hubertusa.

Srečanje pri lovskem domu so sklenili  ob okusnem srnjakovem golažu in drugih dobrotah, ki so jih pripravili člani tamkajšnje zelene bratovščine. V medsebojnem prijateljskem druženju so kmetje in  lovci neposredno izmenjali mnenja o nekaterih perečih problemih in ugotovili, da so doslej vse težave z dialogom in sodelovanjem uspešno razrešili. Dobre medsebojne odnose bodo še krepli, saj imajo v naravi vsi dovolj dela in skrbi, da ne bo še bolj okrnjena in osiromašena.

lovci velka 3Mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl: »Naravo mramo nositi v srcih in biti do nje odgovorni«. Foto Marjan Toš

 

 

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 03 julij 2023 09:00