banner fiskars2

Vpis

»Mala šola« na dimniku

Na dimniku lenarške AP je te dni izredno živahno. Foto: Marjan Toš Na dimniku lenarške AP je te dni izredno živahno. Foto: Marjan Toš

Štorklje so nepogrešljive prebivalke središča Slovenskih goric

Na avtobusni postaji v središču Lenarta in na sosednji hiši pri nekdaji Kmetijski zadrugi domujeta na dimnikih dve družini štorkelj. Vrsto let spomladi priletijo in konec avgusta odletijo. Ko pridejo iz toplih krajev si najprej uredijo gnezda, potem pa se začne snubitev, gnezditev in valitev. Ko se zvalijo mlade ptice imata oba starša največ dela in pridno skrbita za zarod. Ljudje radi opazujejo ptice, kako preletavajo mestno srediče in iščejo hrano za mladež v Čreti, v bližnjem Lormanju in Šetarovi. Zadnje dni je postalo na gnezdih izjemno živahno. Starši namreč v »mali šoli« pripravljajo mladiče na prve polete za hrano in za začetek nabiranja kondicije za prelet v tople kraje.

V Lenartu se štorklje očitno nameravajo vrniti še na dimnik na stanovanjskem bloku pri Knjižnici. Tam so nekoč že bivale, a jih je pregnalo hudo neurje, ki je pred leti razdejalo Lenart. Žal pa ni več gnezda v bližnji Radehovi. So se pa ptice vrnile v Senarsko k Lasbaherjevi domačiji, pa v Lormanje in Sveto Trojico, kjer že desetletja domujejo na samostanskem zvoniku. V Sloveniji po podatkih ornitologov gnezdi 300 parov štorkelj, kar je 100 več kot ob prvem popisu leta 1999. Populacija se je povečala v vseh regijah, z izjemo Pomurja, ki velja za tradicionalno naselitveno območje štorklje.

Nazadnje urejeno: sobota, 29 julij 2023 21:10