banner fiskars2

Vpis

Poklon sv. Hubertu in spomin na umrle lovske tovariše

Udeležence Hubertove maše je nagovoril predsednik LZ Maribor Marjan Gselman. Foto: Marjan Toš Udeležence Hubertove maše je nagovoril predsednik LZ Maribor Marjan Gselman. Foto: Marjan Toš

Prva Hubertova sv. maša v mariborski stolnici je bila slovesna zaobljuba zelene bratovščine materi naravi, da bo še bolj skrbela za ravnovesje v njej in jo ohranila tudi za naše zanamce.

hubert mb 1Bogoslužje je vodil dekan in stolni župnik Danijel Lasbaher. Foto: Gerhard Angleitner

3. novembra, na dan lovskega zavetnika sv. Huberta, je bila v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika prva Hubertova sv. maša na Štajerskem. Na pobudo predsednika Marjana Gselmana jo je organizirala Lovska zveza Maribor. Pritegnila je ne samo veliko lovcev, pač pa tudi mnogo meščank in meščanov, ki so lahko doživeli mogočnost lovskega mimohoda s prapori in lovskimi rogisti in nato še svečano bogoslužje, polno simbolke. Mašo je ob somaševanju duhovnikov vodil dekan in stolni župnik Danijel Lasbaher, ki je v svoji pridigi izpostavil skrb za varovanje in ohranitev okolja tudi za naše zanamce. Lovcem se je zahvalil za njihovo skrb za vzdrževanje ravnovesja v naravi in za ohranitev redkih ter ogroženih vrst.

hubert mb 3Mogočni prihod praporščakov pred oltar. Foto: Gerhard Angleitner

S Hubertovo mašo so trajno počastili tudi spomin na vse umrle lovce v času epidemije Covid 19, ki niso imeli lovskega pogreba. Nabirka pa je bila v celoti darovana škofijski Karitas za pomoč v poplavah prizadetim ljudem. Hubertovo mašo, ki je bila odmevni promocijski dogodek za mesto Maribor, so sklenili s krajšim druženjem, na katerem so bili med gosti tudi lovski prijatelji iz Slavonije na Hrvaškem in predstavniki Kluba prijateljev lova iz Celovca, ki združuje zamejske slovenske lovce na avstrijskem Koroškem. Štajerski lovci namreč z njimi zgledno sodelujejo.

Nazadnje urejeno: sobota, 04 november 2023 15:32