banner fiskars2

Vpis

Trdne in žive vez štajerskih in koroških zamejskih lovcev

Predsednik KPL Celovec Janez Kaiser in LZ Maribor Marjan Gselman sta bila po lovu zadovoljna. Foto: Božidar Kunej Predsednik KPL Celovec Janez Kaiser in LZ Maribor Marjan Gselman sta bila po lovu zadovoljna. Foto: Božidar Kunej

Martinovo lovsko druženje na Polskavskem polju v znamenju prijateljevanja

V okviru dolgoletnega uspešega sodelovanja štajerskih lovcev iz mariborske območne Lovske zveze (LZ) z zamejskimi slovenskimi lovci iz Kluba prijateljev lova (KPL) v Celovcu na avstrijskem Koroškem, je bilo na Martinovo soboto tradicionalno jesensko srečanje lovcev v lovišču Lovske družine Polskava. Goste iz Koroške, ki jih je vodil predsednik Kluba prijateljev lova iz Celovca Janez Kaiser, sta pozdravila in sprejela predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman in starešina LD Polskava Franc Ravnjak. Krajši skupni lov na fazane je vodil izkušeni lovovodja Mirko Draškovič s pomočnikoma Francem Ravnjakom in Milivojem Matičem. Lovcem je posijalo celo sonce in  za nameček jim je bila vnovič naklonjena tudi boginja Diana. Sicer pa so jesenski lovi bolj oblika druženja, prijateljevanja in obujanja spominov. Po lovu so priredili še tradicionlni »zadnji pogon« z martinovo pojedino in s slovenskogoriškimi gibanicami, nazdravili pa so tudi predsedniku LZ Maribor Marjanu Gselmanu za njegov rojstni dan. Kljub obilici dobre volje in lovske »latovščine« so namenili precej časa delovnemu razgovoru in izmenjavi izkušenj o varstvu narave in ohranitvi divjadi. Na obeh straneh meje so namreč težave podobne, saj zlasti mala divjad (zajci, jerebice, fazani) zaradi občutnih sprememb v naravnem okolju dobesedno izgublja tla pod nogami.

lovci 2Boginja Diana je bila letos lovcem zelo darežljiva. Foto: Marjan Toš

Klub prijateljev lova iz Celovca je bil ustanovljen leta 1964 na pobudo Karla Prušnika- Gašperja. Vse od ustanovitve dalje predstavlja ta lovska organizacija slovenskih zamejskih lovcev na avstrijskem Koroške tudi kot živa vez med lovci v alpsko-jadranskem prostoru in kot aktiven ter tvoren sooblikovalec stikov med njihovimi uradnimi združenji, predvsem med Koroškim lovstvom/Kärn­tner Jägerschaft, Lovsko zvezo Slovenije in tudi Društvom »Doberdob«, ki združuje slovenske lovke in lovce v Furlaniji-Julijski krajini. KPL Celovec je kot lovska organizacija koroških zamejskih lovcev polnopravni član Lovske zveze Sovenje. KPL Celovec uspešno vodi predsednik Janez Kaiser, ki je za prihodnje leto napovedal praznovanje 60-letnice kluba v Celovcu. Priložnostno slovesnost bodo pripravili tudi v Mariboru.

 

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 13 november 2023 09:47