zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Majhni in vitki sokoli so našli varno domovanje na robu mesta

Mlade postovke v gnezdu pri Miru Kobanu v Obrtni ulici v Lenartu se udobno in varno počutijo. Foto: Marjan Toš Mlade postovke v gnezdu pri Miru Kobanu v Obrtni ulici v Lenartu se udobno in varno počutijo. Foto: Marjan Toš

Mirotove in Jadrankine postovke

Mesto Lenart je očitno zanimivo tudi za ptice, med katerimi se najdejo celo ujede. To potrjuje neobičajno gnezdo postovke pri Miru Kobano v Obrtni ulici v Lenartu tik ob znameniti lenarški Čreti. Postovke namreč gnezdijo na njegovi hiši na zunanjem delu nosilca ostrešja in njihovo gnezdo se vidi celo iz ulice. Miro je bil najprej pozoren na večje količine ptičjih iztrebkov, ko pa je nekoliko pobližje pogledoval proti vrhu hiše, je zagledal gnezdo zanimive ptice. Bil je obziren in iz gnezda so pred dnevi pokukali kar trije lepo operjeni mladiči postovke. Bil je izjemno vesel prizora, nad katerim je bila navdušena tudi njegova soproga Jadranka,zavzeta in predana naravovarstvenica. Postovka je sicer v tem delu Črete redno navzoča in jo z zanimanjem opazujejo tudi stanovalci Prežihove ulice in Strme poti. Njeno lebdenje v zraku, ko opazuje plen na njivah in travnikih, je res nekaj posebnega.

Postovka je v Sloveniji pogosta gnezdilka v severovzhodni, osrednji in južni Sloveniji. Je celoletna vrsta, ki prezimuje predvsem v nižinskih predelih, čeprav je njena slika zimske razširjenosti precej razpršena. Postovke so majhni, vitki sokoli z dolgimi, prišiljenimi perutnicami in dolgim repom. Dolge so do 34 cm. Postovke so ujede, ki so se v Evropi uspešno prilagodile na življenje v mestih. Za gnezdenje izbirajo različne line na stavbah in zapuščena gnezda vran na drevesih. Dostop do gnezdišč jim ljudje pogosto onemogočimo zaradi zapiranja in nameščanja zaščitnih mrež na odprtine v stavbah. Postovke so si zato prisiljene izbrati tudi slabše zavarovane line, iz katerih pa negodni mladiči žal pogosto padejo, tudi več deset metrov v globino. Pri Mirotu te bojazni ni bilo, mladički so zdaj lepo operjeni, odrasli in kmalu bodo gnezdo zapustili.

Nazadnje urejeno: petek, 16 julij 2021 14:42
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar