Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Mrtva reka lepih spominov

Ob ostankih stare struge Pesnice v Sp. Senarski.

Od nekdanje narave je ob Pesnici ostalo malo ohranjenega, a preostalo se zdaj varuje kot naravna vrednota. Pri Pernici je ohranjen edini, okoli 2 km dolg, vijugast odsek stare struge Pesnice, od nekdanjih nižinskih gozdov je ostalo le nekaj zaplat pri Dragučovi, Bišu, Velovleku in pri Dornavi. Pri Dornavi in Bišu sta v njih koloniji sivih čapelj. Zlasti na jezerih in v njihovi okolici je zelo bogata ptičja favna, med drugim redka in ogrožena bela štorklja in kosec ter številne druge redke in ranljive vrste ptičev.

Ko govorimo o ostankih stare struge reke Pesnice pa raziskovalci povsem pozabljajo na ostanek stare struge v Spodnji Senarski. Tukaj je nekdanja Pesnica razmejevala senarške in bišečke travnike, bila je mikava za rastlinski in živalski svet in bogata z ribami. Te so kmetje lovili zlasti v času spravila sena in otave, ko so si med delom vzeli čas za odmor. Danes je ta struga mrtva reka, tu in tam se najde kakšna žaba, ob njej postopajo sive čaplje, ponekod še gnezdi fazan, na drevju gnezdijo sive vrane, medtem ko je poljska jerebica iz tega dela Pesniške doline že pred tremi leti povsem izginila. Kmalu bo še fazan.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.