Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Regačico so nekoč uporabljali kot pomoč pri putiki

Foto: Marija Čuček

Danes vam predstavljam rastlino, ki je prehodila svojo pot od gojene zelenjave pri starih Rimljanih do čislane zdravilne rastline srednjega veka, trdovratnega plevela obdelane zemlje in zdaj končno postaja ena najboljših divjerastočih rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani. Mislim na regačico, ki jo po domače imenujemo kozja noga, zajčje tačke, sedmerolist. Ta trdoživa trajnica spada med kobulnice in je sorodnica peteršilja in zelene. Raste po vrtovih, njivah, travnikih, parkih, gozdovih. Listi na daljših pecljih so nazobčani in sestavljeni iz sedmih krpic. Cvetno steblo doseže višino do enega metra, je votlo, rebrasto, na vrhu je belo kobulasto socvetje. V zemlji ima močno razširjene bele korenine. Latinsko ime regačice nam pove, da so jo uporabljali kot pomoč pri putiki. Vsebuje vitamine C, E in A, rudnine, kot so magnezij, kalcij, železo, baker in bor, eterična olja, čreslovine in grenčine. Deluje spodbujevalno na prebavo, presnovo, pospešuje izločanje vode iz telesa in učinkuje poživljajoče.

Poparek iz regačice uporabimo pri težavah s putiko, revmo, za razstrupljanje in čiščenje telesa, kot podporo delovanju jeter. Poparek pripravimo iz dveh žličk mladih listov, jih prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10-15 minut. Dnevno popijemo tri skodelice. Uporabimo lahko tudi posušene liste. Lahko jih zmeljemo tudi v prah in uporabimo kot začimbo namesto peteršilja. Za uporabo v kulinariki so najboljši mladi, še nekoliko zaprti listi svetlozelene barve, ki so hrustljavi. Ti imajo prijeten aromatičen okus. Starejši listi so trdi, močnega okusa, zato jih obdelujemo toplotno. Za odpravo utrujenosti pojemo nekaj listov in dobili bomo novo energijo. Če nas piči kakšna žuželka, liste zmečkamo in položimo na mesto pika. Sveže liste uporabljamo v smutijih, dodamo jabolko, vodo in še kakšno drugo divjo rastlino. Solato pripravimo iz regačice, regrata, čemaža, kuhanega fižola, olja, kisa, soli in užitnih cvetlic. Dodamo jo k skuti in si pripravimo namaz. Poda se k namazom iz fižola, čičerike ali leče. Nasiti nas solata iz ajdove kaše, listov regačice in zvezdice. Lahko naredimo pesto iz regačice, čemaža, zvezdice, oreškov, olja in soli. Liste ocvremo v pivskem testu. Dodajamo jo k jajčnim jedem, tudi v maso za palačinke. Pripravimo špinačo iz regačice, koprive in blitve. Dodamo jo polenti proti koncu kuhanja in zabelimo z ocvirki iz cvetnih popkov ozkolistnega trpotca, ki jih popražimo. Kremno juho skuhamo s krompirja, regačice, smetane, soli, popra in potrosimo z užitnimi cvetovi. Seveda je najprej treba rastlino dobro poznati, šele potem razmišljamo o mnogih načinih uporabe. Če jo bomo kosili, bomo imeli mlade liste na voljo celo rastno dobo. Po prebranem se odločite, ali bo regačica za vas zdrava zelenjava ali še naprej nadležen plevel. Zame je divja superhrana.

                                                                                                                      Marija Čuček

 

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.