Danes vam predstavljam rastlino, ki je prehodila svojo pot od gojene zelenjave pri starih Rimljanih do čislane zdravilne rastline srednjega veka, trdovratnega plevela obdelane zemlje in zdaj končno postaja ena najboljših divjerastočih rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani. Mislim na regačico, ki jo po domače imenujemo kozja noga, zajčje tačke, sedmerolist. Ta trdoživa trajnica spada med kobulnice in je sorodnica peteršilja in zelene. Raste po vrtovih, njivah, travnikih, parkih, gozdovih. Listi na daljših pecljih so nazobčani in sestavljeni iz sedmih krpic. Cvetno steblo doseže višino do enega metra, je votlo, rebrasto, na vrhu je belo kobulasto socvetje. V zemlji ima močno razširjene bele korenine. Latinsko ime regačice nam pove, da so jo uporabljali kot pomoč pri putiki. Vsebuje vitamine C, E in A, rudnine, kot so magnezij, kalcij, železo, baker in bor, eterična olja, čreslovine in grenčine. Deluje spodbujevalno na prebavo, presnovo, pospešuje izločanje vode iz telesa in učinkuje poživljajoče.
Poparek iz regačice uporabimo pri težavah s putiko, revmo, za razstrupljanje in čiščenje telesa, kot podporo delovanju jeter. Poparek pripravimo iz dveh žličk mladih listov, jih prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10-15 minut. Dnevno popijemo tri skodelice. Uporabimo lahko tudi posušene liste. Lahko jih zmeljemo tudi v prah in uporabimo kot začimbo namesto peteršilja. Za uporabo v kulinariki so najboljši mladi, še nekoliko zaprti listi svetlozelene barve, ki so hrustljavi. Ti imajo prijeten aromatičen okus. Starejši listi so trdi, močnega okusa, zato jih obdelujemo toplotno. Za odpravo utrujenosti pojemo nekaj listov in dobili bomo novo energijo. Če nas piči kakšna žuželka, liste zmečkamo in položimo na mesto pika. Sveže liste uporabljamo v smutijih, dodamo jabolko, vodo in še kakšno drugo divjo rastlino. Solato pripravimo iz regačice, regrata, čemaža, kuhanega fižola, olja, kisa, soli in užitnih cvetlic. Dodamo jo k skuti in si pripravimo namaz. Poda se k namazom iz fižola, čičerike ali leče. Nasiti nas solata iz ajdove kaše, listov regačice in zvezdice. Lahko naredimo pesto iz regačice, čemaža, zvezdice, oreškov, olja in soli. Liste ocvremo v pivskem testu. Dodajamo jo k jajčnim jedem, tudi v maso za palačinke. Pripravimo špinačo iz regačice, koprive in blitve. Dodamo jo polenti proti koncu kuhanja in zabelimo z ocvirki iz cvetnih popkov ozkolistnega trpotca, ki jih popražimo. Kremno juho skuhamo s krompirja, regačice, smetane, soli, popra in potrosimo z užitnimi cvetovi. Seveda je najprej treba rastlino dobro poznati, šele potem razmišljamo o mnogih načinih uporabe. Če jo bomo kosili, bomo imeli mlade liste na voljo celo rastno dobo. Po prebranem se odločite, ali bo regačica za vas zdrava zelenjava ali še naprej nadležen plevel. Zame je divja superhrana.
Marija Čuček