Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah urednik@ovtar24.si

Mednarodni dan enotne evropske številke 112

Ob mednarodnem dnevu enotne evropske številke 112, ki ga obeležujemo danes, 11. februarja, smo se imeli priložnost pogovarjati z izjemno žensko, ki skozi prav to številko pomaga reševati življenja na več kot en način. Rojena Cerkvenjačanka Lea Roj je kot diplomirana medicinska sestra zaposlena v urgentni ambulanti Zdravstvenega doma (ZD) Lenart. Ob srčni službi pa v sedaj domači Gornji Radgoni nesebično opravlja še delo prostovoljne gasilke v gasilski enoti širšega pomena (GEŠP). Pravi, da jo pri vseh življenjskih odločitvah žene predvsem želja pomagati sočloveku v stiski, pogovarjali pa smo se tudi o položaju ženske v zdravstvu in gasilskih vrstah, zdravniški stavki ter seveda pomembnosti telefonske številke 112.

Lea je v lenarškem zdravstvenem domu zaposlena že osem let. Julija lani se je iz referenčne ambulante preselila v urgentno, s čemer se ji je izpolnila večletna želja. Vseskozi se je namreč ob vikendih že priložnostno vključevala v tamkajšnje delo. »Z nekaj leti delovnih izkušenj sem se izredno vpisala še na magistrski študij smer Urgentna stanja v zdravstvu. Sem tik pred zaključkom, hkrati sem od lani zaposlena v urgentni ambulanti, ob delu pa se kot prostovoljna gasilka udeležujem tudi intervencij.

Vse v mojem življenju se prepleta, kot se v tovrstnem delu prepletata adrenalin in pomoč v stiski. Slednje je zame prioriteta – ni lepšega občutka kot delati dobro,« vedro in odločno pove Lea Roj.

V Zdravstvenem domu Lenart urgentna ambulanta razpolaga z dvema reševalnima ekipama - v eno izmed njiju je vključen tudi zdravnik. Obe sta aktivirani preko brezplačne mednarodne številke 112. S klicem nanjo dosežemo dispečerski center, od koder nas preusmerijo na ustrezno reševalno službo. Preprosta telefonska številka nam namreč lahko pomaga dobiti pomoč ne le reševalcev, temveč tudi gasilcev, jamarske in gorske službe, pa tudi Policije.

Leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko, kot druga država v Evropi že leta 1997. Danes je na dotično številko mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – npr. v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije.

»Skupna evropska številka za klic v sili 112 letos obeležuje 33 let obstoja. Poudariti je potrebno še, da lahko nanjo pošljemo tudi sms sporočilo.

Zaposleni v dispečerskem centru nas nato proceduralno vodijo skozi vprašanja, ki jim pomagajo oceniti čigavo in kako nujno pomoč potrebujemo. Prav tako posamezniku v vmesnem času, preden pomoč prispe na teren, nudijo prva navodila za samopomoč,« pove Lea in nadaljuje:

»Že otroci okrog petega leta starosti razumejo, so sposobni in bi morali znati poklicati številko 112 …«

Celoten pogovor z Leo Roj lahko prebereš v naslednji številki Ovtarjevih novic. Časopis lahko naročiš tukaj.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar24.si

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
ISSN 3024-0050
O nas
Ostalo

Naroči se na e-novice

Strinjam se s Politiko zasebnosti