Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

»Ko boš v penziji, boš slikarka!«

Jožica Andrejč je dokaz več, da se živahnost nikakor ne zaključi po odhodu v pokoj in da je lahko življenje pestro in razgibano, če mu le dovolimo. Foto: Nina Zorman

Jasnovidno napoved je pred približno 15 leti Jožici Andrejč iz Jurovskega Dola podal mali Rene, ki ga je poučevala v domači osnovni šoli. Že res, da je Jožica od malih nog rada slikala in v tem uživala, a so ji starši dejali, da se bo izobraževala za učiteljico, tako kot njena sestra. Tako se je odpravila na Pedagoško fakulteto v Mariboru. Učiteljica Jožica, ki je znanje prenašala na mnogo jurovskih otrok, je v odhodu v pokoj zaživela. Aktivna gospa v zrelih letih še vedno drzno išče nove izzive, se navdušuje nad ustvarjanjem in opazovanjem življenja, narave in okolja, ki nas obdaja. V njenem domu oživijo makovi cvetovi, v zimsko odejo odeta Sveta Trojica, pevka Edith Piaf, domači Jurovski Dol, ena najlepših, tipično kraških vasi Tomaj, svoje mesto pa so na dežnikih našli tudi nogometaši Oblak, Šeško in Ronaldo, ki je pred nadavnim obiskal Slovenijo.

jozica andrejc 2V zadnjih petih letih je poslikala več kot 200 dežnikov. Foto: osebni arhiv

Kot mlada ptica, ki išče primerno domovanje za družino, je tudi Jožica iz avtobusa s pogledom iskala lokacijo, kjer bi se z možem ustalila in si ustvarila dom. Čeprav prihaja iz Prekmurja, iz vasice Skakovci z nekaj več kot 200 prebivalci, ji je bila Štajerska blizu, kar pove tudi sama: »Verjetno me je nad temi kraji navdušil oče, ki je bil Štajerec.« Ženska v zrelih letih je polna življenja, ki ga zajema z veliko žlico, rada bi se naužila vseh lepot sveta in doživela čim več.

»Vsako jutro se s prijateljicami od osme do devete ure odpravimo na sprehod ter se pogovarjamo o različnih temah. Uživam v kartanju, ki ga organiziramo pod okriljem Društva upokojencev Sv. Jurij v Slovenskih goricah, in se imamo prav fino, saj se tudi veliko smejimo. Vsako drugo sredo se dobimo in ustvarjamo razna ročna dela – jaz pletem otroške copatke iz volne. No, to počnem tudi doma ob večerih, podnevi pa najraje slikam,«

mi ob kavi in piškotih pripoveduje vitalna Jurovčanka, ki se je slikanja priučila pri likovni pedagoginji Martini Golja iz Voličine. Čeprav ji je bilo slikanje blizu in je razumela uporabo barv, ki ji jo je v avtoličarski delavnici predstavil njen oče, je želela pridobiti še različne tehnike in pristope v slikanju, ki pa ti jih lahko poda samo mojster s tega področja. »Pri Martini Golja sem se učila sedem, osem let in moram reči, da smo se imele zelo lepo. Naučila sem se ogromno, saj mi je jasno in lepo pojasnila, kako se na primer pravilno senči cvet, česar prej nisem vedela. Martina je krasna ženska in izjemna slikarka. Za njen 88. rojstni dan sem ji poklonila dežnik, na katerega sem narisala 88 razprtih makovih cvetov, 12 pa jih je bilo še nerazprtih. Zaželela sem ji torej, naj še dolgo živi, naj gre do stotke. Nad dežnikom je bila navdušena,« živahno pripoveduje Jožica, ki ustvarja poslikave na dežnike zadnjih pet let, in doda, da jo je nad tem delom navdušila sorodnica, ki je potrebovala dežnik za dobrodelno akcijo v okviru Lions kluba iz Celja. Več nam je zaupala v spodnji izjavi:

jozica andrejc 3Umetnost daje v domu Andrejčevih živahnost in pisanost. Foto: Nina Zorman

V dnevni sobi se je na stolu sončnim žarkom nastavljal črn dežnik, na njem pa so se ena poleg druge bohotile zdravilne cvetlice, ki v sebi nosijo simbolne pomene, vse od nedolžnosti in ljubezni do upanja in ponovnega rojstva – bele marjetice.

»Dežnike barvam stoje, saj mi tako najbolje ustreza in je tudi najlažje. Pristop in tehniko sva usvojili skupaj z mojo snaho, ki ima tudi izjemen čut za umetnost. Seveda sva na začetku imeli kar nekaj težav, a z močno vztrajnostjo in testiranjem mi je uspelo. Najprej si s kredo označim, kje se bo kaj nahajalo, šele nato se lotim barvanja. Sem kar tipična »zaguljena učiteljica«,ki je natančna, zato tudi izdelava traja dlje časa. Potrebni so tudi kakovosten dežnik in barve, ki se nanašajo v več plasteh,«

mi proces poslikave dežnika pojasnjuje Jožica, ki jih je v zadnjih petih letih ustvarila že – pazi to – več kot 200! Izdelava enega traja približno teden dni, medtem ko za zahtevnejše podobe potrebuje tudi mesec dni. Ko jo povprašam o njenem življenjskem opusu s področja slik, pa Jožica vzame v roke zvezek, kjer natančno dokumentira, kaj je ustvarila:

»Aha, skupaj sem v 14 letih ustvarila 383 slik, no, lahko rečem 384, ker ravno zdaj končujem Blejski otok. Udeležila sem se 78 likovnih razstav, od tega sem imela štiri samostojne,«

se zazre vame in s toplim, nežnim glasom nadaljuje: »Moja prva je bila ravno na osnovni šoli v Jurovskem Dolu. Spekla sem tudi pecivo. Na razstavi so bili sorodniki, domačini in tudi otroci, ki so se po koncu uradnega dela kar zagnali v moje sladke dobrote. Bilo je res lepo, prijetno. Naslednja samostojna razstava je sledila na povabilo županov še na Cankovi in v Puconcih, še eno pa sem imela tukaj, v kulturnem domu v Jurovskem Dolu.« Jožica Andrejč sicer v bližnji prihodnosti nima v načrtu kakšne samostojne razstave, a se njena dela redno izobesijo na razstavah v okviru JSKD Lenart.

jozica andrejc 5Plete tudi copatke za novorojenčke. Foto: osebni arhiv

Učiteljica razrednega pouka v pokoju, ki ima izjemen čut za likovno izražanje, tega ni prenesla na svojega edinca Gorazda Andrejča, temveč se je on znašel v filozofskih vodah. »Joj, fant je že v šestem razredu osnovne šole imel pri sebi Koran! Ko sem to videla, sem se kar razhudila, kaj to počne pri nas. Od nekdaj je brskal in raziskoval to področje, ki ga je nenehno vleklo v analiziranje,« mi iskreno pripoveduje Jožica, ki je za tiste čase v zadržani družbi pustila sinu, da radovedno in tudi drzno posega po svojih sanjah. Gorazd Andrejč je po diplomi iz filozofije in fizike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru ter po nekaj letih pedagoškega in drugega dela zunaj univerze leta 2009 magistriral na Univerzi v Cambridgeu ter štiri leta kasneje doktoriral na področju filozofije religije na Univerzi v Exetru (Velika Britanija), in sicer z naslovom doktorske naloge Od eksistencialnih občutenj do verovanja v Boga. Sedaj skupaj s sinom in ženo Žaklino živi na Nizozemskem, kjer je predavatelj filozofije religije in raziskovalec na Fakulteti za religijo, kulturo in družbo Univerze v Groningenu. Jožica skupaj z možem večkrat letno vidi vnuka Natana, za katerega meni, da ima dobro razvit talent za umetnost, sin Gorazd pa se tudi oglasi v Sloveniji, saj dela kot znanstveni sodelavec na Inštitutu za religijske in filozofske študije Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru.

jozica andrejc 4Ko je sin z ženo Žaklin živel še v Sloveniji sta skupaj ustvarjali in prodajali izdelke na stojnici. Foto: osebni arhiv

Jožica je fantka Reneja, ki sem ga omenila na začetku prispevka, leto kasneje srečala v eni izmed lenarških trgovin in ta jo je navihano vprašal: »Koliko slik si naredila?« Jožico obdajajo zanimivi ljudje, v njeno življenje vstopajo osebe, ki nosijo sonce, kar se izraža tudi na njeni ustvarjalnosti in želji, da se nauči še kaj novega. Dokaz več, da se živahnost nikakor ne zaključi po odhodu v pokoj in da je lahko življenje pestro in razgibano, če mu le dovolimo.

jozica andrejc 6Jožica pravi, da je njena natančnost "poklicna deformacija" "zaguljene" učiteljice. Foto: osebni arhiv

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.