Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Od odraščanja med zelenimi griči do uspešne odvetniške kariere v New Yorku

Sašo Kraner, star 38 let, že 10 let živi in dela v New Yorku kot odvetnik pri Latham & Watkins LLP. Foto: osebni arhiv

Sašo Kraner je odraščal pri Sveti Ani, šolanje nadaljeval v Mariboru, Kopru in tujini na prestižni Columbia Law School v New Yorku. Danes deluje v ugledni odvetniški pisarni v New Yorku, kjer se ukvarja z mednarodnimi posli. Kljub poslovnemu uspehu ostaja zvest svojim koreninam in vrednotam, ki jih je pridobil v otroštvu.

S katerimi besedami bi opisali vaše otroštvo in življenje v domovini?
Moje otroštvo je bilo prepleteno z zelenimi griči in vinogradi majhnega, a toplega kraja po imenu Sveta Ana. To je kraj, kjer se ceste vijejo v ritmu narave in kjer vsak letni čas pripoveduje svojo zgodbo. Odraščal sem v objemu skromne družine, ki je bila vedno moja opora. Moji starši, Mara in Miran, in babica (ljubeče imenovana oma) so me naučili vrednot, kot so trdo delo, spoštovanje drugih, potrpežljivost do ljudi in skrb za sočloveka. Mama je bila srce naše družine, nežna in skrbna, vedno nasmejana in pripravljena dati topel objem. Imam tudi dva mlajša brata, Mateja in Aleša, ki sta bila moja prva prijatelja, s katerima sem delil vse radosti in izzive odraščanja. Skupaj smo raziskovali gozdove, se igrali v senčnih travnikih in pomagali na omini kmetiji. Sveta Ana ni le kraj, kjer sem odraščal; je del mene, ki ga povsod nosim s seboj. Tu sem se naučil ceniti preproste stvari, kot so sveže pečen kruh, vonj po dežju in tišina, ki jo prekine le petje ptic. Ko danes razmišljam o svojem otroštvu, se zavedam, da so bili vsaka igra, vsak nasmeh in vsaka beseda mojih staršev koraki na poti, ki me je pripeljala do sem. In ne glede na to, kam me bo življenje še vodilo, bo Sveta Ana vedno kraj, kjer so korenine moje družine in kamor se vedno znova vračam po navdih.

Predvidevam, da ste osnovno šolo obiskovali v domačem kraju. Kako pa je potekalo vaše nadaljnje šolanje?
Moja izobraževalna pot se je začela v učilnicah Osnovne šole Sveta Ana, kjer sem med odmori pogosto sanjaril, ko sem skozi okno opazoval bližnje nogometno igrišče, in se nadaljevala na III. gimnaziji Maribor. Vpis na Fakulteto za management v Kopru je bil naslednji korak, kjer sem med razpravami in skupinskimi projekti odkril svojo strast do ustvarjalnega razmišljanja o poslovnem svetu in njegovi neločljivi povezanosti s pravom. Ta spoznanja so me vodila do odločitve za vzporedni študij na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer sem se soočil z izzivom usklajevanja dveh zahtevnih programov, začel razvijati kritično mišljenje in kjer so se moja akademska obzorja širila. Semester na Ludwig-Maximilians-Universität München je predstavljal novo poglavje v mojem življenju. V tem mestu, ki je bilo zame novo, sem se poglobil v študij gospodarskega in finančnega prava. V zadnjem letu študija na Pravni fakulteti v Ljubljani sem si dovolil sanjati še večje sanje in sem se prijavil na več priznanih pravnih fakultet, »Ivy League« v ZDA. To je skupina najprestižnejših akademskih ustanov v ZDA. Noči, preživete ob učenju in izpolnjevanju prijavnih obrazcev ter pisanju motivacijskih pisem, so se obrestovale, ko sem prejel sprejemno pismo iz Columbia Law School v New Yorku (v nadaljevanju: Columbia). To je bil vrhunec mojih prizadevanj in dokaz, da so trdo delo, zagnanost, vztrajnost in predanost (seveda z nekaj sreče, ki pa jo zagotovo do nekatere mere ustvariš sam) ključi do uspeha. Na Columbii sem se znašel v družbi nekaterih zelo nadarjenih pravnikov.

saso kraner2Sašo s staršema med njunim obiskom New Yorka.

Študij na Pravni fakulteti v Ljubljani je bil torej odločilen za odločitev nadaljevanja študija v tujini?
Odločitev za šolanje v tujini je bila zame prelomna točka. Vedno sem verjel, da je izobraževanje več kot le pridobivanje znanja. Med študijem na Pravni fakulteti v Ljubljani so me profesorji in mentorji, med njimi tudi prof. dr. Janez Kranjc, navdihnili, da razširim svoje pravno znanje na mednarodni ravni. Columbia je predstavljala vrhunec pravne izobrazbe, kjer se srečujejo pravne misli z vsega sveta. Vendar pa je bila odločitev za odhod v tujino več kot le akademska ambicija. Bila je odločitev, da si ne bojim zastaviti visokih ciljev in da sem pripravljen trdo delati za njihovo uresničitev. Mislim, da je bila odločitev za šolanje v tujini ena izmed najboljših odločitev mojega življenja.

Kako pa ste se kasneje odločili za selitev v New York in kaj vas je pritegnilo v ta del sveta?
Odločitev za selitev v ZDA je bila kombinacija dolgoletnih sanj in načrtovanja mojega izobraževanja in kariere. Vedno sem bil fasciniran nad energijo in dinamiko, ki ju premore ta država, kjer se prepletajo različne kulture, ideje in ambicije. Ko sem se odločal za nadaljevanje študija, je bila Columbia moja prva izbira. Columbia mi je ponudila priložnost, da sem se potopil v študij prava na najvišji ravni, sodeloval z vrhunskimi profesorji in kolegi študenti, ki so prav tako željni znanja in akademske odličnosti. Sicer pa je New York mesto, kjer se v enem dnevu srečaš z ljudmi z vseh koncev sveta, kjer lahko okusiš hrano iz vseh kuhinj in kjer lahko vsak večer izbiraš med dogodki, ki zadovoljijo vsak okus in interes.

Katero je vaše delovno mesto in kaj je tisto najtežje, s čimer se soočate?
Zaposlen sem v eni izmed najuglednejših odvetniških pisarn na svetu, Latham & Watkins v New Yorku, kjer se ukvarjam z združitvami in prevzemi, naložbami skladov zasebnega kapitala (t. i. private equity) in obrambnimi strategijami pred aktivističnimi investitorji. Delo v New Yorku, finančnem središču sveta, je izjemno dinamično in zahteva visoko stopnjo predanosti ter nenehno prilagajanje. Vsakodnevno se soočam z novimi pravnimi izzivi in kompleksnimi transakcijami, ki terjajo hitro analitično razmišljanje in inovativne rešitve. V tem okolju nenehno rastem, moje delo pa se meri z rezultati ter je plod trdega dela in ekipnega sodelovanja. Čeprav delovnik v New Yorku pogosto preseže običajne okvire in zahteva večino mojega časa, še vedno izjemno cenim vsak trenutek, preživet s svojimi najbližjimi, ki mi dajejo energijo in navdih za soočanje z izzivi mojega poklica.

Kako dolgo ste že v New Yorku in kako ste se prilagodili na novo okolje in delovno kulturo?
V New York sem prišel leta 2014, poln pričakovanj, ko sem začel svojo akademsko pot na Columbii. Mesto me je takoj očaralo s svojo neustavljivo energijo, hitrim tempom in občutkom, da je tukaj resnično vse mogoče. New York je mesto, ki od tebe zahteva, da si vedno na vrhuncu svojih sposobnosti, da si proaktiven in da si pripravljen sprejeti izzive. Delovna kultura tukaj je zelo konkurenčna, a hkrati spodbuja inovativnost in odličnost. Verjetno je velika razlika s Slovenijo na primer to, da imamo v službi zaposlene ljudi, ki poskrbijo za zajtrk, kosilo in tudi večerjo, saj večino časa preživim na delovnem mestu.

Kateri pa so bili največji izzivi pri prehodu iz slovenskega pravnega okolja v New York?
Prehod iz lokalnega pravnega okolja v New York je bil zagotovo eden izmed največjih izzivov moje kariere. Prvi in najočitnejši izziv je bila prilagoditev na drugačen pravni sistem. Ameriško pravo se v mnogih pogledih razlikuje od pravnega in političnega sistema, na katerega sem bil vajen v Sloveniji. To je zahtevalo temeljito učenje in razumevanje novih pravnih načel, predpisov in postopkov ter usvajanje specifične terminologije in pravnega pisanja, ki je ključno za delovanje v ameriškem pravnem okolju. Drugi izziv so bile narava transakcij, s katerimi sem se srečeval. Delo v odvetniški pisarni Latham & Watkins vključuje kompleksne mednarodne posle, ki zahtevajo ne le poglobljeno pravno znanje, ampak tudi sposobnost hitrega prilagajanja in inovativnega reševanja problemov. Poleg tega je New York – in tudi London, kjer sem prav tako preživel del svoje kariere – mesto, kjer se srečujejo različne kulture in poslovni običaji. Naučiti sem se moral, kako učinkovito komunicirati in sodelovati z ljudmi iz različnih delov sveta, kar je bilo ključno za uspešno vodenje mednarodnih transakcij.

Ogromno ste že dosegli, predvidevam pa, da si želite še več. Kako si predstavljate vašo prihodnost, kateri so cilji, ki jih želite doseči?
Zagotovo želim ostati v New Yorku, ki je središče poslovnega sveta, in nadaljevati z delom na čelu najzahtevnejših gospodarskih transakcij. V odvetniški pisarni Latham & Watkins se moje ambicije srečujejo z odličnostjo in je moje delo cenjeno. Moj dolgoročni cilj je postati vodilni strokovnjak na svojem področju, kar je ambicija, ki zahteva veliko mero predanosti in neusahljivo trdo delo. Na osebni ravni si preprosto želim živeti srečno življenje, obkrožen z ljudmi, ki jih imam rad in ki mi vsakdan napolnjujejo z radostjo.

Ali obstaja kakšna zgodba iz vašega dela v New Yorku, ki bi jo lahko podelili z našimi bralci?
Ena od zgodb iz moje prakse v New Yorku, ki jo z veseljem delim, je zagotovo moje vodenje obsežnega pregleda strateških alternativ za Manchester United, enega od najprestižnejših nogometnih klubov na svetu. V moji vlogi sem koordiniral multidisciplinarno pravno ekipo, finančne svetovalce, izvršne direktorje kluba in delničarje pri ocenjevanju različnih strateških poti, ki bi povečale vrednost kluba in njegov konkurenčni položaj. Ta kompleksni proces, ki je na koncu privedel do naložbe Sira Jamesa Ratcliffa, ni zahteval le poglobljenega razumevanja korporativnega prava, ampak tudi poznavanje športnega menedžmenta in financ. Poleg tega sem sodeloval tudi pri drugih transakcijah, kot sta prevzem Varian Medical Systems, ki ga je izvedel Siemens Healthineers za 16,4 milijarde dolarjev, in prevzem Qualtricsa, ki ga je izvedel Silver Lake za 12,5 milijarde dolarjev.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.