Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah 08 200 44 53 urednik@ovtar24.si

Sodelovanje policije z občani temelji na zaupanju

Foto: Nina Zorman

Boštjan Koltaj je po pooblastilu prevzel vodenje Policijske postaje Lenart. Boštjan ima za seboj že več kot 20-letno kariero v policiji. Kot policist je začel delati v Policijski upravi Ljubljana, na Policijski postaji Ljubljana Vič, kjer je izvajal naloge policista opazovalca, policista v prometni patrulji in intervencijski patrulji, vodje policijskega okoliša in policista kriminalista. Tako si je Boštjan pridobil izkušnje iz vseh področij policijskega dela. Vodstvene kompetence si je začel nabirati kot pomočnik komandirja oziroma načelnika na Policijski postaji Maribor II in nato je od leta 2022 delal kot namestnik načelnika na Policijski postaji Maribor I. Kot sam pravi, mu bodo pridobljene izkušnje in kompetence na večjih policijskih postajah prišle še kako prav pri vodenju Policijske postaje Lenart.   

Kakšni so vaše prioritete in cilji, ki jih boste zasledovali na Policijski postaji Lenart?

Policijsko delo je učinkovito, ko smo prisotni v skupnosti, ko skupaj z ljudmi prepoznavamo težave in odpravljamo vzroke zanje. Zato si bom tudi vnaprej prizadeval, da bomo imeli zaposleni na naši postaji korekten, dober odnos z državljani in lokalno skupnostjo, še zlasti pri vprašanjih, povezanih z varnostjo. Želim si partnerskega sodelovanja med državljani in Policijsko postajo Lenart, tako da bomo skupaj identificirali izzive in jih uspešno naslovili.

Ali boste uvedli kakšne nove oblike sodelovanja med Policijsko postajo Lenart in lokalnimi skupnostmi na tem območju?

Policijska postaja Lenart ima vpeljane že ustaljene oblike sodelovanja z lokalno skupnostjo. V sklopu tega bomo velik poudarek namenili tudi preventivnemu delu na področjih medvrstniškega nasilja, nasilja v družini, kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in prometne varnosti.

bostjan koltaj

Omenjate prometno varnost. Lenart postaja mesto in enako kot drugod se pojavljajo težave s parkirnimi mesti, in ko primanjkuje parkirnih prostorov, je tudi več kršitev (avtobusna postaja, zdravstveni dom, blokovska naselja itd.). Kako se boste lotili tega problema? Sam živim v bloku in intervencijska pot je večkrat zaparkirana in edino, kar pomaga, je ukrep policije ali redarstva, ker prijazna opozorila tem kršiteljem ne zaležejo.

Tudi na območju Policijske postaje Lenart zaznavamo primere kršitev v zvezi z nepravilnim parkiranjem, pri čemer dosledno ukrepamo, žal pa ukrepi policistov pogosto ne zaležejo, zato bi bilo dobro, da bi ta izziv naslovili na različnih nivojih in ob sodelovanju različnih deležnikov. Na Policijski postaji Lenart se navedenega problema lotevamo tako z nadzorom in ukrepanjem kot tudi s preventivnimi ukrepi.

V primeru, da državljani naletimo na kaznivo dejanje, ali je boljše, da ga prijavimo vam na policijsko postajo ali na številko 113?

Na Policijski postaji Lenart smo občanom dosegljivi v sklopu dežurne službe, to je ob delavnikih med 6. in 18. uro. Takrat se bo na klic odzval dežurni policist, ki bo na kraj poslal policiste, v ostalih primerih pa je za občane na voljo klicna številka policije 113, kamor se lahko občani sicer vedno obrnejo, zlasti v primerih nujnih dogodkov. Kazniva dejanja lahko občani naznanijo tako osebno kot po telefonu, obrnejo se lahko tudi na anonimni telefon 080 12 00.

Na katerih področjih boste krepili delo Policijske postaje Lenart ali kaj so najpomembnejše naloge policije v Lenartu v prihodnje?

Policijska postaja Lenart je v načrtu dela načrtovala več nalog v okviru opredeljenih strateških točk. Vse načrtovane naloge so pomembne za zagotovitev ugodnih varnostnih razmer. Pri tem bomo velik poudarek namenili tudi izboljšanju odkrivanja in preiskanosti kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, učinkovitemu odzivanju, zaznavi in obravnavi deviantnih dejanj, povezanih z nasiljem v družini, ter izvedbi aktivnosti izboljšanja prometne varnosti.

Zanima me, kaj lahko storimo državljani, na primer pri nasilju v družini, ko zaznamo takšno kaznivo dejanje?

Ko državljani zaznamo sum storitve kaznivega dejanja, to naznanimo policiji, ki bo zbrala obvestila in izvedla ustrezne ukrepe. Policisti Policijske postaje Lenart in policija nasploh kaznivim dejanjem nasilja v družini posvečajo veliko pozornosti in izvajajo vse ukrepe z ničelno toleranco. Svetujem, da se tovrstna dejanja naznanijo policiji, da se lahko pravočasno zaščiti žrtev.

Kako boste spodbujali transparentnost in odgovornost znotraj Policijske postaje Lenart tudi do spoštovanja človekovih pravic?

V policiji dajemo velik poudarek na področju integritete in etičnega ravnanja uslužbencev, imamo urejen in vzpostavljen sistem notranje varnosti ter mehanizme nadzora. Ob notranjih nadzorih nad našim delom bdi tudi zunanja javnost. Uslužbenci policije se nenehno usposabljamo tudi na tem področju. Menim pa, da je prvi ukrep v zvezi s tem zagotovo ustrezen zgled vodstva policijske enote.

Kakšno vlogo vidite za sodelovanje s civilno družbo, lokalnimi organizacijami in drugimi institucijami pri izvajanju policijskega dela?

Sodelovanje policije z občani temelji na zaupanju, pri tem pa ni omejeno le na operativne aktivnosti za odkrivanje storilcev kaznivih ravnanj, temveč vključuje tudi preventivno dejavnost, ki ima nedvomno dolgoročni učinek. V okviru tega si želim poglobiti preventivno dejavnost, kajti naša vloga je tudi ozaveščanje, spodbujanje ljudi, naj tudi sami ravnajo samozaščitno. Med aktivnostmi na tem področju naj omenim različne projekte, namenjene šolam, vrtcem in domovom za starejše občane, pa različne oblike sodelovanja na preventivnih prireditvah in podobno, kjer svetujemo občanom, kako lahko poskrbijo za lastno varnost in varnost svojega premoženja.

Boste kakšne preventivne akcije izvajali tudi na terenu s predstavitvami in opozarjanjem ali samo s predavanji?

Predavanja niso edini način izvajanja preventivnih dejavnosti, tako da bomo to izvajali tudi na druge načine, s svetovanjem, opozarjanjem, sestanki, učnimi delavnicami, srečanji.

Ne nazadnje pa je pomembna tudi varnost policistov. Kako boste zagotavljali, da bodo policisti Policijske postaje Lenart ustrezno opremljeni in usposobljeni za soočanje s sodobnimi varnostnimi izzivi?

Varnost policistov je izjemno pomemben dejavnik pri izvajanju policijskih nalog. Policisti se v okviru različnih usposabljanj že na Policijski akademiji naučijo skrbeti za lastno varnost, prav tako se usposabljajo tudi med policijsko kariero, pri tem pa je policistom zagotovljena zaščitna oprema, da lahko svoje delo opravljajo varno.

Kako pa je s kadrovsko zasedbo? Ali se bo, glede na to, da se vam delo povečuje, povečalo tudi število policistov?

Menim, da je naša policijska postaja kadrovsko zasedena v takšnem obsegu, da prebivalstvu lahko nudimo ustrezno stopnjo varnosti. Seveda pa si ob sebi želim čim več sodelavcev, policistov, ki bodo uspešno in učinkovito naslavljali vse naloge, s katerimi se soočamo.

Če se ne motim, ste diplomirali iz oblik nadzora nad policijo. Katere oblike so po vašem mnenju najprimernejše in seveda katere so te, ki jih politika ne more izkoristiti v svojo korist?

Nad policijo se izvajata tako notranji (znotraj policije) kot zunanji nadzor (javnost, mediji, nevladne organizacije, itd.) in menim, da sta oba enako pomembna. Pomembno je, da so različne oblike nadzora med seboj usklajene ter tako tvorijo uravnotežen in učinkovit sistem.

Dodaj komentar

Pogoji komentiranja

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Ovtar24.si želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Ovtar24.si. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Ovtar24.si bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.

Pošlji

Ovtar 24

Kraigherjeva ulica 4a
2230 Lenart v Slov. goricah
08 200 44 53
urednik@ovtar24.si
O nas
Ostalo

Izvedbo spletnega portala je podprla fundacija Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Image

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije medijskega portala Ovtar24.si NE sofinancira.