banner fiskars2

Vpis

Župan David Klobasa izvoljen v Državni svet Republike Slovenije

Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Klepet ob kavi z županom Občine Sveta Trojica in državnim svetnikom Davidom Klobaso

Novo leto prinaša za župana Občine Sveta Trojica Davida Klobaso še dodatno izjemno in častno funkcijo – imenovan je za člana Državnega sveta Republike Slovenije.

David Klobasa kot član Državnega sveta Republike Slovenije zastopa volilno enoto 8, ki zajema občine Apače, Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Križevci, Ormož, Ljutomer, Lenart, Radenci, Razkrižje, Središče ob Dravi, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž in Veržej. Članstvo pomeni možnost, da celotna volilna enota aktivno deluje, lahko razpravlja o ključnih poglavjih, povezanih z razvojem naših občin, in tudi sodeluje pri njihovem načrtovanju.

Z izvolitvijo v Državni svet Republike Slovenije ste zelo presenetili, še zlasti zato, ker je bila konkurenca precej močna. Imeli ste pet protikandidatov. Ste bili tudi vi presenečeni?

Rezultat volitev v Državni svet Republike Slovenije je vedno nepredvidljiv, saj te izvolijo od občin predlagani elektorji, na katere vplivajo različni politični interesi, oblasti oziroma nikoli ne veš, kako se bodo elektorji odločali in s čim so jih kandidati prepričali. Bil sem presenečen, res je. Ker se v Državni svet Republike Slovenije nisem podal z neprimernimi pristopi, me še toliko bolj veseli, da so očitno elektorji glasovali na podlagi rezultatov dela v moji občini in zaradi vizije povezovanja vseh sedemnajstih občin v Forum 17, kar bi pomenilo novo stičišče prleško-slovenskogoriškega območja in novo možnost za razvoj regije.

pogovor klobasa 1p Foto: osebni arhiv

Kaj to pomeni na vašem področju dodatnih obveznosti?

Veliko. Vsako funkcijo jemljem s polno mero odgovornosti, predvsem pa vidim v tem priložnosti za povezovanje, razvoj in lepšo prihodnost prebivalcev vseh teh občin.

Ker želim biti državni svetnik, ki bo s svojim delovanjem in prisotnostjo v občinah volilne enote čim bolj dejaven in bolj prezenten, kot smo bili vajeni, bom tako poskušal po svojih močeh maksimalno vplivati na potek odločitev, ki so povezane s temi občinami.

Zato je seveda pomembno, da si še bolj optimalno načrtujem svoj delovni čas. V sklopu Državnega sveta Republike Slovenije me še posebej zanimajo komisije za gospodarstvo, turizem, mednarodne zadeve, sociala, šolstvo in kultura.

Kaj bi izpostavili na političnem odru naše države?

Za našo prihodnost je ključnega pomena zavedanje vseh politikov, da delujejo konstruktivno, samokritično in sodelovalno, kar pomeni, da če na neki točki z najbolj nasprotno stranko ni mogoče najti vsaj treh skupnih točk, je treba odstopiti od te funkcije in početi kaj drugega.

Namesto vlaganja energije v kritizerstvo in iskanje napak drugih ter nizanja očitkov je treba delati za skupno dobro, iskati rešitve in poti, ki vodijo naprej.

Takšen negativizem namreč našo družbo skrajno razdvaja in postavlja v silno negotov položaj.
Zavedati se moramo, da se politika zamenja, a problemi ostajajo isti, ker smo vsi v istem času, v isti državi, med istimi ljudmi. Če iščemo dobrobit za državljane in državljanke, se hitro najde soglasje, če gre samo za politični obstoj, pa se gremo populizem, ki se mi zdi nedopusten. Sem glasen nasprotnik strankarskega enoumja in poudarjam, da dajejo različna mnenja in različni prijemi samo širše možnosti za iskanje rešitev.

Mnogi vam čestitajo in vam sicer izrekajo podporo, vendar grenko pristavijo, da ste v napačni stranki.
Kako gledate na to?

Moja strankarska pripadnost je moja osebna izbira. Neki stranki moram pripadati, in to ne pomeni, da ima NSi vedno in povsod prav. Jasno povem tudi, kdaj in kje se z njo ne strinjam. Kar cenim, je to, da mi stranka tozadevno pušča dovolj svobode. To pomeni, da lahko razmišljam po svojih načelih in po svoji vesti. Izbral sem prav njo zaradi in na podlagi točk, ki so meni osebno blizu, ki jih lahko zastopam, za katerimi stojim in jih lahko živim. Naša stranka ima po mojem mnenju v tem trenutku najboljši gospodarski in zdravstveni program ter program trajnostnega razvoja, za katere menim, da so tri ključna temeljna področja, na katerih se pričakujejo pomembne reforme. Stranka je živa stvar in politika se vedno spreminja glede na članstvo in vodstvo stranke. Glede na to, da sem v vodstvu stranke, dobivam tudi več možnosti za vpliv na osrednjo vizijo in usmeritev politike prihodnosti.

pogovor klobasa 2p Foto: osebni arhiv

Ker ste predstavnik nove, mlade kritične generacije, me zanima, kako ocenjujete dejstvo, da se za te poklice v politiki odloča malo mladih ljudi.

Ocenjujem, da se mlajši z novim pristopom drugače vključujemo v politiko. Bolj operativno iščemo rešitve in prisluhnemo izkušnjam starejših kolegov, sami pa delujemo s sodobnimi metodami – to pomeni, da združujemo nasvete starejših kolegov s sodobnimi znanji in veščinami. Smo pa bolj na preizkušnji, pa tudi veliko bolj pod drobnogledom. Delamo tudi največ sprememb, na primer ravno pri pristopih iskanja rešitev. Veseli me, da ljudje vseeno vedno bolj prepoznavajo v mladih potencial in tako njim kot tudi sebi z izvolitvami na različne funkcije dajejo priložnost in izrekajo zaupanje.

Mlada delovna sila, sveža energija in aktualna znanja so zelo pomembna pri oblikovanju zdrave politike, je pa res, da se mladi mnogo raje odločajo za druge donosnejše in manj izpostavljene poklice. Kar pa po eni strani tudi razumem.

Na katero mesto umeščate vrednost ali pomembnost funkcije v Državnem svetu Republike Slovenije? Je ta pomembnejša od vaše, ki jo opravljate kot župan Občine Sveta Trojica?

Nikakor ne. Najpomembnejšo funkcijo so mi leta 2018 zaupali Trojičani in Trojičanke. Z izvolitvijo so mi dali možnost, da sem lahko pokazal, kaj sem sposoben izpeljati. Dali so mi priložnost, da svojo vizijo in ideje udejanjim. Delo v občini in glas o tem sta segla tudi v ostale dele Slovenije in prav to je prepričalo elektorje v odločitev, kot so jo sklenili. Vedno poudarim, da imam rad Sveto Trojico, in delo, ki ga opravljam tukaj, opravljam s srčno predanostjo in entuziazmom, je bolj operativno in bolj vezano na izvršilno dejavnost.

Kje se vidite čez štiri leta?

Zagotovo je to moj zadnji županski mandat v Sveti Trojici. Prihodnost je nepredvidljiva. Pustimo ji, da nas preseneti.

pogovor klobasa 3pFoto: osebni arhiv

Z Davidom Klobaso se je pogovarjala mag. Nataša Bauman

Nazadnje urejeno: torek, 31 januar 2023 08:12