banner fiskars2

Vpis

Mladi Brez Filtra pubeci skozi pogovor poslušalcem prenašajo ideje, ki dajo misliti

Izsek iz Nasveti za srednješolce - Podcast Brez Filtra #41, kjer se jim je že drugič pridružil njihov prijatelj Gal Dvoršak. Foto: osebni arhiv Izsek iz Nasveti za srednješolce - Podcast Brez Filtra #41, kjer se jim je že drugič pridružil njihov prijatelj Gal Dvoršak. Foto: osebni arhiv

Tomaž Ornik, Miha Krajnc in Martin Tirš prihajajo iz Lenarta oziroma Voličine in so mladi ustvarjalci Podcasta Brez Filtra. Podcast je v osnovi zvočni format, pri katerem gre za dialog dveh ali več oseb. Tomža, Krajnc in Mato, kot se kličejo med seboj, skozi pogovor z zanimivimi gosti nudijo vpogled v različna življenja in poslušalcem prenašajo poglede ter ideje, ki dajo misliti. Govorijo o vsem - od kulture, mladostniškega življenja do kariere in podjetništva. Med drugim so se »Brez Filtra pubeci«, kot se radi podpišejo pod svoje objave, pogovarjali z Emkejem, Andrejem P. Škrabo, Žanom Serčičem in Majo Voje.

Lahko se na kratko predstavite, kdo ste in kako ste našli drug drugega?

"Smo trije pubeci, ki smo se enkrat poleti znašli na istem Lenarškem basket igrišču. Od takrat naprej nas združuje podobno mišljenje, zabava in Tomžejova klet. Smo študenti. Tomža in Krajnc veliko časa preživita za ekrani, saj se ukvarjata s programiranjem in digitalnim marketingom. Mato pa svoje življenje posveča športu in študira na fakulteti za šport v Ljubljani."

podcast brez filtra pubeci p

Kako ste pridobivali znanje, potrebno za pripravo podcasta? Imate delo razdeljeno ali počnete vsak vsega po malo?

"Kot smo omenili prej, še študiramo, smo pa vsi trije obiskovali III. Gimnazijo Maribor. Veščine, ki jih potrebujemo za snemanje takšnih vsebin, smo pridobili s pomočjo interneta in prakse. Na srečo živimo v dobi, kjer informacijska tehnologija omogoča dostop do vseh potrebnih informacij, ki jih posameznik potrebuje ob ustvarjanju.

Delo si razdelimo. Tomža uredi zvočni posnetek in oblikuje YouTube sličico. Mato je obiskoval tečaj za video montažo, zato on združi zvok z video posnetkom in podcast “zmontira”. Krajnc pa poskrbi, da zraven celotnega podcasta izidejo tudi krajši odseki in pripravi tekste, ki spremljajo objave na različnih platformah. Gledalci oziroma poslušalci nas lahko spremljajo na Youtubu, Facebooku in Instagramu."

Še posebej z ozirom na to, da ste res mladi in samostojno ustvarjate – kaj so največji izzivi, s katerimi ste se ali pa se še soočate?

"Projekt, kot je ta, zahteva kar velik finančni vložek, kar pa ne sovpada z našo študentsko denarnico. Ob tem imamo včasih težave s konsistentnostjo, saj zaradi študija živimo v različnih mestih, vsak pa dodatno dela še na svojih projektih."

Kako je okolica sprejela vaše ustvarjanje?

"Družina in prijatelji so projekt podprli in nas vzpodbujajo. So naši zvesti poslušalci."

podcast brez filtra logo p

Je v Sloveniji (kot neangleško govoreči državi) zaradi manjše potencialne publike morda težje uspeti na platformah, kot je Youtube, ali je majhnost države prednost, ker seveda pomeni manj ustvarjalcev?

"Ustvarjanje v Sloveniji ima svoje prednosti in slabosti. Vsekakor je dobro, da je trg majhen, saj manj ljudi ustvarja vsebine, kar pomeni, da ni veliko konkurence. Po drugi strani pa je majhnost trga negativna stvar, saj svoje vsebine zelo težko monetiziraš. Od ustvarjanja vsebin v Sloveniji lahko živijo le največji. S tem se ne ukvarjamo, pač pa poskušamo vztrajati in delati to, kar nas veseli."

Na katere goste ste še posebej ponosni? Kdo vas je med pogovorom pozitivno/negativno presenetil?

"Vsak gost nam je bil zanimiv na svoj način. Predvsem smo hvaležni tistim, ki so si vzeli čas, prišli iz oddaljenih krajev in podelili znanje, ki lahko marsikomu pride prav. Takšnih gostov je sedaj že kar nekaj. Najbolje bo, da si jih bralci kar sami ogledajo na našem YouTube profilu ali jim prisluhnejo na ostalih zvočnih platformah."

Nazadnje urejeno: četrtek, 16 februar 2023 08:16