banner fiskars2

Vpis

Fizioterapevt Penica pomaga športnikom dosegati vrhunske rezultate

Jure je na Svetovnih igrah v Alabami spremljal ju-jitsu borko Majo Povšnar, ki je tam osvojila močno želeno zlato medaljo. Foto: osebni arhiv Jure je na Svetovnih igrah v Alabami spremljal ju-jitsu borko Majo Povšnar, ki je tam osvojila močno želeno zlato medaljo. Foto: osebni arhiv

Jure Penica prihaja iz Lenarta in je diplomiran fizioterapevt. Po več letih nabiranja izkušenj je leta 2021 v Občini Šentilj našel priložnost za začetek samostojne podjetniške poti. Zdaj korak za korakom Fizioterapija Penica širi svojo ekipo. Pacienta obravnavajo celostno, ne osredotočijo se le na diagnozo, ki jo postavi zdravnik. Delajo z vsemi, ne le športniki, čeprav se lahko med slednjimi pohvalijo s sodelovanjem s širokim naborom izjemno uspešnih posameznikov in ekip. Skozi pogovor nam je Jure razkril, koliko mu pomeni delati kot fizioterapevt in kako hvaležen je življenju ter ljudem okrog sebe, da ima možnost opravljati to poslanstvo.

penica logo p

Po končani Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor se je Jure vpisal na študij fizioterapije na Alma Mater Europaea. Sam študij traja tri leta, po uspešnem zagovoru diplomskega dela pa je Jure opravil še šest mesecev pripravništva in strokovni izpit na Ministrstvu za zdravje. Pove mi, da se je že tekom drugega in tretjega letnika ob študiju udeleževal raznih simpozijev oziroma seminarjev na temo rehabilitacije, športne in ortopedske medicine ter manualne terapije.
Jure doda, da se še zmeraj redno izobražuje,

»najbolj bi izpostavil končano izobraževanje iz ortopedske in manualne medicine (metoda Cyriax), ki jo vodita prof. René de Bruijn in fizioterapevtka Tanja Lončarič.«

penica izobrazevanje p

Jure je v letu 2021 zaključil štiri letno strokovno izobraževanje iz ortopedske in manualne medice, kjer sta mu znanje in izkušnje predajala Tanja Lončarič in René de Bruijn. Foto: osebni arhiv

Po končanem pripravništvu v UKC Maribor, se je zaposlil na Inštitutu za športno medicino Maribor, ki ima sedež na Medicinski fakulteti Maribor. Kasneje ga je pot potegnila čez mejo v Avstrijo, kjer je prav tako delal na inštitutu za fizioterapijo.

Po nekaj delovnih letih se mu je pokazala možnost za začetek samostojne poti, saj se je v Občini Šentilj podeljevala koncesija na področju fizioterapije. Zdaj z nasmehom hvaležno pove, da je Občina Šentilj ogromna občina z zelo prijaznimi ter razumevajočimi občani, kar v ambulanti Fizioterapije Penica zelo cenijo. Jure je omenjeno koncesijo uspešno pridobil in tako se je 2. avgusta 2021 začela zgodba zasebne fizioterapije Jure Penica.

Slabo leto je v svoji fizioterapiji delal sam, sedaj pa mu pogodbeno pomaga njegova partnerka Katarina.

»Katarina je odgovorna, da vse, kar ni fizioterapevtskega, teče kot mora,«

mi pove Jure. Kmalu, v mesecu marcu se jima bo pridružila še kolegica Iva, ki bo sodelovala v stroki fizioterapije.

Jure in rastoča ekipa ljudem, ki imajo težave s sklepi, mišicami in živčnim sistemom, ponujajo različne terapevtske storitve. Razloži mi takole: »Na pacienta gledamo celostno, ne samo po diagnozi, ki jo postavi zdravnik. Pacient je pri nas deležen manualne obravnave - terapija z rokami, obravnave z novejšimi medicinskimi pripomočki - udarni valovi, visoko intenzivni laser, magneto-terapija, terapija z ultrazvokom in različne elektroterapevtske modalitete.

Po mojem mnenju je najpomembnejši del fizioterapije vadba ter nasveti za čim boljši izid rehabilitacije. Ta del predstavlja petdeset odstotkov obravnave. Delamo pa z vsemi, ne samo s športniki.«

Med drugim sodelujejo z Enejem Mariničem, judoistom, ki si je pred kratkim priboril bronasto kolajno na Grand Slamu 2022 v Abu Dhabiju: »Z Enejem sodelujem že s časov študija, ko sem še z zložljivo terapevtsko mizo hodil na Judo klub Branik in “servisiral” njega in ostale tekmovalce. Sedaj pa Enej hodi v našo ambulanto, kjer imamo skupni cilj - kvalificirati se na Olimpijske igre v Parizu 2024.«

 penica enej p

Jure in Enej v Abu Dhabiju na Grand Slamu 2022 (levo) in Enej med borbo (desno). Foto: osebni arhiv (levo) in International Judo Federation (desno).

Aktivno sodelujejo še z Ju-Jitsu zvezo Slovenije, žensko avstrijsko odbojkarsko reprezentanco in Lanom Tomincem – slovenskim kajakašem, ki je mladinski olimpijski prvak v slalomu, ter s Tadejem Dajčmanom - mladim profesionalnim borcem mešanih borilnih veščin (MMA).

Jure je bil del medicinske ekipe na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu v Argentini, dve smučarski sezoni je sodeloval s Filipom Flisarjem, lani decembra pa mu je Olimpijski komite Slovenije podelil naziv referenčnega strokovnjaka za področje športne fizioterapije.

penica svetovne igre p

Jure je na Svetovnih igrah v Alabami spremljal Tima Toplaka in Majo Povšnar. Foto: osebni arhiv.

Povprašam ga o izkušnji udeležbe na Svetovnih igrah v Alabami, kjer je spremljal Majo Povšnar in Tima Toplaka. Kot iz topa odgovori, da je šlo za neverjetno odlično izkušnjo:

»Zelo sem vesel uspeha in kolajn, ki sta jih dosegla. Svetovne igre so kot olimpijske igre za ne-olimpijske športe. Tukaj stati na stopničkah pomeni, da si res eden iz med najboljših, in pomagati nekomu do takšnega uspeha je res zelo dober občutek.«

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 20 februar 2023 12:31