banner fiskars2

Vpis

Ekološka kmetija Plohl slovi po kozjih sirih

Na Ekološki kmetiji Plohl v Andrencih imajo že 16 koz in 13 kozličkov in kozic, s katerimi se rad igra Žak. Foto: Tomaž Kšela Na Ekološki kmetiji Plohl v Andrencih imajo že 16 koz in 13 kozličkov in kozic, s katerimi se rad igra Žak. Foto: Tomaž Kšela

V Andrencih v občini Cerkvenjak je v zadnjem času zaslovela Ekološka kmetija Plohl, na kateri se številni ljubitelji domačih dobrot od blizu in daleč oskrbujejo s kozjim mlekom in kozjimi siri ter drugimi mlečnimi proizvodi.

»Kozje sire, ki jih ponuja naša ekološka kmetija, sem začela izdelovati pravzaprav spontano, brez posebnega načrta,«

pojasnjuje Petra Žnidarič, ki skupaj z možem Brankom na domačem posestvu redi čredico koz. »Ko sva z možem leta 2014 v Andrencih kupila manjšo posest s hišo in se z družino vanjo preselila, smo zraven pripeljali kozico, saj so zdravniki najinima otrokoma priporočili, da zaradi zdravstvenih razlogov uživata kozje mleko. Kozjega mleka namreč takrat ni bilo mogoče kupiti v vsaki trgovini, pa še domače je boljše. Ko je naša koza dobila kozličke, so bili tako ljubki, da jih na željo otrok nismo dali od hiše. Tako se je naša čredica koz začela povečevati, mleka pa je bilo nenadoma za naše potrebe preveč. Zato smo začeli kozje mleko prodajati, včasih pa sem iz njega naredila tudi kozji sir. Tako se je začela naša dopolnilna dejavnost.«

Cerkvenjak Ekoloska kmetija 2Korak za korakom se je tako na Ekološki kmetiji Plohl razvila proizvodnja sira. Danes Petra iz domačega kozjega mleka izdeluje trde kozje sire z orehi, bučnimi semeni in kajenskim poprom, seveda brez dodatkov. Poleg tega lahko ljubitelji mlečnih izdelkov iz kozjega mleka na kmetiji dobijo tudi domači kozji jogurt in kozjo skuto. Poleg tega Petra na eni od bližnjih ekoloških kmetij kupuje domače kravje mleko in iz njega izdeluje sir in skuto ter še nekatere mlečne izdelke. Tako se lahko stranke na Ekološki kmetiji Plohl oskrbijo z mlečnimi izdelki tako s kozjega kot s kravjega mleka.

Kot pojasnjuje Petra, je v njihovi kozji čredi trenutno že 16 odraslih koz in 13 malih kozličkov in kozic, ki hitro rastejo. Ob skrbi zanje se z možem po naporni službi sproščata, z malimi kozlički pa se rada igrata tudi sinova Žak in Gal. Njihovo ekološko kmetijo po vnaprejšnjem dogovoru včasih obiščejo tudi otroci iz vrtca in osnovne šole v Cerkvenjaku, ki se najdlje zadržijo prav pri kozličkih in kozicah. Po Petrinih besedah kozje črede ne nameravajo več veliko širiti, saj imajo dela z njo dovolj.

»Delo v sirarni je bolj zahtevno, saj terja veliko natančnost, vendar tudi pri njem dejansko uživam, še posebej lep pa je pogled na že izdelane sire, ki se starajo,« pravi Petra. Da danes proizvaja kakovostne sire, se je morala tudi marsičesa naučiti.

»Doma nimamo trgovine, v kateri bi prodajali sire, temveč sodelujemo z Dobrino, Eko Prlekijo in še nekaterimi manjšimi trgovinami. Če nas kdo pokliče po telefonu, ker želi sam priti po sir, pa ga tudi dobi. Starejšim iz bližnje okolice mlečne izdelke iz kozjega mleka na njihovo željo dostavimo tudi na dom, saj si sosedi med seboj moramo pomagati,« pravi smeje Petra.

Nazadnje urejeno: torek, 21 februar 2023 14:57