banner fiskars2

Vpis

Glas mladih, ki se je aktiviral in zahteva boljšo prihodnost

Urška Lipovž pravi, da najbolj spoštuje ženske, ki pozicije moči izkoristijo, da pomagajo drugim ženskam, in prej kot rivalstvo do njih udejanjajo solidarnost. Foto: arhiv Levice Urška Lipovž pravi, da najbolj spoštuje ženske, ki pozicije moči izkoristijo, da pomagajo drugim ženskam, in prej kot rivalstvo do njih udejanjajo solidarnost. Foto: arhiv Levice

33-letna sociologinja Urška Lipovž je v prvi vrsti aktivistka, ki se bori za pravice mladih in odpravo neenakosti, jasno in glasno zagovarja, da se ne izključuje na podlagi spola in spolne orientacije ter se zavzema za družbeno ureditev, ki bo narejena po meri človeka in ne kapitala. Že nekaj let se giblje v piarovskih vodah, že dobro leto pa jo lahko srečujemo kot desno roko ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Lenartčanka, ki je čut do sočloveka in dela v dobro družbe podedovala od mame Jasne Lipovž, je postala tudi borka za pravice ljudi. Ženska, ki v svoji pojavnosti izkazuje nežnost in mehkobo, je v svojih dejanjih kritična, močna, samostojna in vztrajna. Urško Lipovž zanima predvsem področje kulture, umetnosti in glasbe. Z umetniškimi projekti, ki jih je izvajala z umetnico Majo Smrekar, sta nagovarjali in prebujali mimoidoče po ljubljanskih ulicah v času »lockdowna« ter na tak način izražali nestrinjanje z ukrepi tedanje vlade. Opaziti jo je bilo na številnih protestih, v letu 2018 pa se je aktivno vključila v politiko, saj je želela s svojim prispevkom mladim omogočiti boljšo prihodnost.

Prve korake ste naredili v Slovenskih goricah, zdaj pa že več let živite in delate v Ljubljani. Kako vas je izoblikoval domači kraj in vam dal popotnico za življenje v našem največjem mestu?

Kot pravi pregovor, moraš imeti najprej korenine, preden lahko razviješ veje. Odraščanje v domačem kraju je bilo zame lepa izkušnja, prek katere se mi zdi, da sem lahko vzpostavila nek temelj lastne identitete, ki je nikoli v življenju nisem hotela zakriti ali zanikati. To se odraža tudi v tem, da nikoli nisem izgubila slovenskogoriškega naglasa (hehe).

lipovz urska 5Urška Lipovž z mamo Jasno. Foto: Ana Marinšek

V Sloveniji že več kot 41 % delavcev delo opravlja v atipičnih oblikah dela. Na lastni koži ste izkusili prekarstvo. Lahko o tem poveste kaj več?

Res je, večino življenja v Ljubljani sem se preživljala s prekarnim delom. Na srečo sem imela zadnja tri leta stalnega delodajalca, in sicer društvo Mesto žensk, ki mi je nudilo stabilno in redno delo, tako da sem imela v tem smislu večjo srečo kot večina prekarcev, sploh na polju kulture. Jaz sem imela srečo, vendar se mlad posameznik, ki je primoran odpreti prislini s. p., ne bi smel zanašati na srečo, pač pa na neko stabilno družbeno ureditev tega področja.

Problem prekarstva je, kot že sama beseda prekarnost nakazuje (lat. precarius, kar pomeni nestabilen), da se prekarni delavci po navadi soočajo z nizkimi in nerednimi dohodki, pogosto z nizkimi socialnimi pravicami in negotovimi delovnimi razmerji. Ker jih veliko kombinira več »služb« hkrati, so primorani delati tudi ob večerih, zato se soočajo z izgorelostjo, ki je posledica prekomernega dela in hkrati stresa ob pritiskih negotovosti. Za prekarce je značilno recimo, da si ne upajo zboleti, ker si bolniške zares ne morejo privoščiti.

Učinki prekarnega dela so na nek način eksperiment, kaj se zgodi, ko delavec nima zagotovljenih delavskih pravic. Ta eksperiment pa je v zadnjih desetih letih pokazal dovolj nazorne rezultate, kako pomembne so te pravice za psihično in fizično dobrobit človeka.

Aktivno ste se vključili v politiko. Kdaj in zakaj?

V politiko sem se vključila leta 2018, ko sem prvič kandidirala na parlamentarnih volitvah. Aktivno sem se v politiko vključila predvsem zato, ker se mi je zdelo pomembno, da svoje usode ne prepuščam politiki, ki je v zadnjih dvajsetih letih ignorirala temeljne družbene probleme, s katerimi se soočamo in se bomo soočale predvsem mlajše generacije – stanovanjska problematika, okoljska kriza, prekarno delo ipd.

lipovz urska 6Lipovževa na shodu. Foto: Danijel Novakovič, STA

Ko ste kandidirali na zadnjih evropskih volitvah na listi Levice, ste dejali, da ste se za kandidaturo odločili zato, da bi si izborili pravico do prihodnosti?

Pravica do prihodnosti pomeni pravico do bivanja in delovanja v prihodnosti. Osnovni pogoj bivanja je dostojen dom, ki si ga mladi, ki nimajo privilegija lastniškega stanovanja, težko privoščijo in si ga bodo, če ne bomo uredili stanovanjske problematike, še težje privoščili v prihodnosti. Osnovni pogoj bivanja je tudi čisto okolje – zrak, voda, hrana, ki je zaradi okoljske degradacije na udaru. Pravica do delovanja pa pomeni, da ima posameznik možnost, da soodloča in sooblikuje družbo.

Andreja Jernejčič je zapisala, da za piarovko ni dovolj, da je »le lepa«. Kako ste se vi znašli v Službi za odnose z javnostmi?

V piarju sem se znašla, ko sem se odzvala na povabilo ekipe Mesta žensk, ki je iskala novo vodjo odnosov z javnostmi. Z Mestom žensk sem pred tem že imela dolgo zgodovino. Najprej kot redna obiskovalka festivala in dogodkov, nato sem se v študijskih letih redno pridruževala ekipi kot prostovoljka in usposabljanka.

Vabilu sem se odzvala predvsem zato, ker sem si želela z ekipo sooblikovati festival in vsebine. Zame je bil to velik privilegij, ker sem se lahko dve leti aktivno ukvarjala z vsebino, vezano na sodobno umetnost in feminizem, prav tako pa sem lahko bila del izjemnega kolektiva.

Kot piarovka sem dajala glas organizaciji in to delo me je izjemno veselilo.

urska mesto zenskPosebno navezanost in spoštovanje čuti do ekipe iz Mesta žensk, saj je bila velik del njenega življenja. Foto: Nada Žgank

S kakšnimi delovnimi izzivi se srečujete?

V šali bi lahko dejala, da je delo odnosov z javnostmi na ministrstvu predvsem manevriranje med začrtanimi tedenskimi cilji in nepričakovanimi dnevnimi izzivi. Komuniciranje politik enega izmed ključnih državnih organov je predvsem delo, ki terja veliko odgovornosti. In prav sprejemanje te odgovornosti je najbrž največji izziv, s katerim se soočam. 

lipovz urska 3Delo na ministrstvu je zanimivo in vsak dan zelo razgibano. Foto: Matej Klarič

Kako poteka vaš službeni vsakdan, ga lahko opišete?

Največkrat se službeni dnevi začnejo s kolegiji kabineta. Na začetku tedna tam začrtamo tedenski načrt in se pogovorimo o aktualnih političnih zadevah in zadolžitvah posameznih članov kabineta. Nato sledijo sestanki, kjer skupaj s sodelavci na področju odnosov z javnostmi in ministrom zastavimo komunikacijski načrt. Vsakdan se iz dneva v dan spreminja, sestoji iz terena, obiskov, poročanja o aktualnih ukrepih in politikah ministrstva, odzivanja na vprašanja novinarjev in novinark, medijskega poročanja in pokrivanja vseh dogodkov, ki se ji udeleži minister.

Kako izgledajo vaši vikendi?

Med vikendi rada malo dlje pospim. Trudim se, da med vikendi ne prinesem preveč dela iz službe domov, ker je izjemno pomembno, da se s počitkom ohranja zdravje. Ob dopoldnevih se odpravim na tržnico in potem se najraje zavlečem v kuhinjo, kjer kuham. Velikokrat pride na obisk tudi moj brat. Večere pa med vikendom preživim s prijatelji, na plesišču ali pa na kaki kulturni prireditvi. Če se med vikendi namenim k staršem, pa pustim, da me doma razvajajo s kuho.

V mesecu marcu se je veliko tem posvečalo ženski, njeni emancipaciji in zadnje čase vedno bolj mizoginiji. Kako to doživljate zdaj, ko prvič v zgodovini Slovenije pomembne politične položaje vodijo ženske, vi pa se tako rekoč gibljete v teh krogih?

Na to vprašanje bi odgovorila tako: morda je res, da trenutno pomembne državne funkcije zasedajo ženske, se pa postavi vprašanje, predvsem kakšne politike na teh pomembnih pozicijah ženske zagovarjajo. A se v teh politikah zavzemajo za izboljšanje položaja žensk, odpravo diskriminacij, nasilja ipd. Je pa to, da sta se na najvišji mesti povzpeli ženski, vseeno izjemnega pomena za našo državo, ker smo v polju politike končno razbili stekleni strop. Najbolj spoštujem ženske, ki pozicije moči izkoristijo, da pomagajo drugim ženskam, in prej kot rivalstvo do njih udejanjajo solidarnost. 

lipovz urska 4Pred nekaj dnevi se je vrnila iz delovnega potovanja iz New Yorka. Z ministrom Luka Mescem sta se udeležila zasedanja v dvorani Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Kdo se po vašem mnenju boji emancipirane ženske?

Družbeni red kot tak (nasmeh). Napačno se mi zdi prepričanje, da so s tem, ko se ženske emancipirajo, moški v težavah. Mislim tudi, da se feminizma moški ne bi smeli tako bati. Na nek način se s tem, ko ženske zavzemamo javni prostor in nismo potisnjene zgolj v tradicionalne skrbstvene vloge, odpre tudi prostor, da moški razvijajo plati sebe, ki jih tradicionalno v zgodovini niso mogli. S tem ko tudi oni prevzemajo del skrbstvenega dela za otroke, lahko, na primer, s svojimi otroki razvijejo lepše in bolj poglobljene odnose.

S prihodom žensk v politiko smo soočeni z drugačnostjo in raznolikostjo, ki je nismo navajeni, vedno bolj se kaže dvojna morala družbe.

Seveda, ljudje v povprečju ne maramo sprememb. In na vse te spremembe se je treba privaditi. Pred desetletji, ko smo si izborile volilno pravico, ko so sufražetke na ulicah skandirale, se je taka sprememba zdela tedanji politiki nezaslišana. Zdaj se nam zdi dejstvo, da lahko ženske volijo, nekaj povsem samoumevnega. Prvoborke in prvoborci za pravice so po navadi vedno najbolj nastradali, generacijam kasneje, ki so že uživale sadove, je bilo lažje. Se pa je pomembno zavedati, da se je treba za že izborjene pravice konstantno boriti. Lep primer je pravica do splava, ki je vsake toliko časa napadena.

V času epidemije, ko smo bili primorani ostati doma, ste se izražali prek različnih umetniških projektov. Kaj ste z njimi hoteli doseči in koga ste nagovarjali?

Ti umetniški projekti so nastali v soavtorstvu z mojo sostanovalko, intermedijsko umetnico Majo Smrekar, ko sva v karanteni nemočno opazovali represijo tedanje vlade v prvem valu korone. Takrat sta nastala dva umetniška projekta. Prvi je bil video z naslovom GOV SHOP, ki je bil narejen za razstavo Svobodno sonce v Mestni galeriji v Ljubljani. Video je v bistvu satira na koronske ukrepe, ki jih je za kulturne delavce predlagala tedanja vlada. Drugo delo pa je nastalo za projekt Moderne galerije z naslovom Umetniki v karanteni, kjer sva vsak dan na oknu na Gregorčičevi ulici (živiva namreč v stanovanju zraven sedeža vlade) predvajali Internacionalo, ki sva jo v luči takratnih razmer vrteli kot himno simbolične mobilizacije v stanju splošne civilne imobilizacije. Akcija je bila referenca na dogodek iz filma Amarcord režiserja Federica Fellinija, ki se v tridesetih letih prejšnjega stoletja odvija v Italiji: ko v zvoniku cerkvice na mestnem trgu gramofon predvaja posnetek Internacionale, ga po hitrem postopku sestrelijo.

lipovz urska 1Foto: arhiv Levica

Večkrat prihajate domov k mami in očetu na domačo govejo juho. Ko prisluhnete zgodbam, ki jih pripovedujeta, kaj vas najbolj navduši?

Ker je moja mama izjemno zabavna pripovedovalka, oče pa odličen kuhar, se tovrstnih obiskov doma precej veselim. Najbolj me navdušujejo anekdote iz domačega kraja. Lenartčani smo namreč precej zanimivi ljudje, kot najbrž veste.

Z ministrom Luko Mescem ste nedolgo nazaj obiskali Slovenske gorice, kjer si je minister ogledal gradnjo novih bivalnih enot SVZ Hrastovec v Lenartu. Kako so mu bili všeč vaši domači kraji?

Minister pravi, da so to kraji z najbolj gostoljubnimi in dobrodušnimi ljudmi. Celo »gumidefekt« nam tisti dan ni pokvaril dneva.

Ali je vloga ženske v mestu (Ljubljani) v primerjavi s podeželjem (Slovenske gorice) drugačna? Kako jo vi dojemate?

Podeželje v Sloveniji je v povprečju zaradi večje prisotnosti in vpliva cerkve običajno bolj tradicionalno, zaradi tega je tudi vloga ženske na podeželju bolj tradicionalna. Ampak menim, da se tudi to spreminja in da nove možnosti življenja in delovanja žensk prodirajo tudi na podeželje. Ni pa stvar seveda tako enoznačna. Poznam veliko žensk, ki se iz mest selijo na podeželje zato, ker so tam pogoji za življenje ugodnejši. Zato menim, da se tudi ločnice med načini življenja v mestu in na podeželju brišejo.

lipovz urska 7Svoje delo opisuje kot "manevriranje med začrtanimi tedenskimi cilji in nepričakovanimi dnevnimi izzivi". Foto: Matej Klarič

Nazadnje urejeno: petek, 17 marec 2023 12:19