banner fiskars2

Vpis

Mladost med črno-belimi tipkami

Foto: Matej Emeršič in Boštjan Rajšp Foto: Matej Emeršič in Boštjan Rajšp

Mlada organistka v župniji Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer je KUD Sv. Frančišek ob nedeljskih mašah včasih deležen njene spremljave. Ana KUD Sv. Frančišek spremlja tudi na proslavah izven kraja.

V trojiški baročni cerkvi za gracioznimi orglami srečamo mlado umetnico Ano Jelen. Danes tretje največje orgle v Sloveniji so bile sem prvič postavljene leta 1833 in jih je takrat izdelal mojster Karol Schehl iz Gradca, kasneje so bile še večkrat obnovljene in so svojo zdajšnjo podobo dobile leta 2003, ko so bile povečane in obnovljene v Škofijski orglarski delavnici v Hočah. Ana se lahko pohvali s tem, da je s svojim vztrajnim in požrtvovalnim delom dosegla to raven, da ta veličastni instrument suvereno obvlada.

Ana Jelen bo letos dopolnila 18 let. Mlada umetnica prihaja iz Lenarta in igra klavir in orgle. Je dijakinja 3. letnika Umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Izobražuje se na dveh smereh, in sicer Modulu A – glasbeni stavek in Modulu B – orgle. S svojo glasbeno potjo je začela zgodaj, že pri sedmih letih, z učenjem klavirja pri prof. Marjetki Caf na Podružnični glasbeni šoli v Lenartu. Dokaj hitro za tem so ji začele ugajati tudi orgle, kar je privedlo do tega, da si je pri enajstih letih umislila še trening z orglami, kar je pomenilo, da je začela vzporedno še s poukom orgel pri mag. art. Aniti Pavković na Zasebni glasbeni šoli Sv. Petra in Pavla na Ptuju, kjer je opravila tri razrede nižje glasbene šole, zadnji razred pa je opravljala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, pri dr. Mateju Podstenšku, ki jo uči tudi zdaj. Ure klavirja pa obiskuje pri mag. Lidiji Maletić.

trojica tipke 2

Ana Jelen se je pogumno odločila za naporno izobraževalno pot. Tega se je zavedala že ob vpisu na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, vendar je želja premagala pomisleke in uspešno je opravila sprejemni izpit ter tako vpisala obe smeri. Ničesar ne obžaluje, pove mlada ambiciozna Ana, ker v tem svojem delu neizmerno uživa.

Poleg tega rada poje v zboru, zato je tudi članica šolskega dekliškega pevskega zbora. V tej zborovski druščini jim je celo uspelo, da so bile lani na tekmovanju v zborovskem petju v Riminiju, od koder so domov prinesle celo dve zlati plaketi. Toda to še ni vse – Ana je prav tako aktivna članica Mešanega pevskega zbora KUD Sv. Frančišek.

Ko se Ani že ni mogoče dovolj načuditi, ponosno še doda, da kljub natrpanemu urniku tu in tam najde čas tudi za kakšno knjigo in njen najljubši hobi – sprehode in sproščanje v naravi.
Ana se lahko kljub svoji rosni mladosti pohvali z mnogimi dosežki:

  • leta 2021 je na 50. (državnem) tekmovanju TEMSIG osvojila 1. nagrado (98,67 točke), zlato plaketo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe (Bach) v kategoriji ORGLE – II.a;
  • leta 2022 je na VI. (mednarodnem) tekmovanju IMMCC Maribor 2022 osvojila zlato plaketo (91,33 točke) v kategoriji USTVARJANJE – 5a;
  • leta 2023 je na VII. (mednarodnem) tekmovanju IMMCC Maribor 2023 osvojila 2. nagrado in zlato plaketo (95 točk).

Vsak nastop ima seveda nekje svoj začetek. Kako se je začelo pri Ani?

Njeni prvi začetki v nastopanju poleg razrednih nastopov v glasbeni šoli, ki so jih izvajali vsako leto, segajo v prvo spremljanje zborov Osnovne šole Lenart. Na nastopih spremlja tudi OPZ Kamenčki Vrtca Lenart. Redno nastopa na raznih oddelčnih in razrednih produkcijah šole ipd.

Jeseni 2021 so jo povabili k sodelovanju v glasbenem projektu Eine feste Burg ist unser Gott, kjer je na orglah skupaj s tremi združenimi zbori (MoPZ France Marolt, MoPZ KUD Pošta, MoPZ Slava Klavora) in trobilnim ansamblom BBS izvedla štiri koncerte, enega tudi v Sveti Trojici.

Prihodnost

Glede študija še nima jasno začrtanih ciljev. Zagotovo bo izbira šla v glasbeno smer, ker jo glasba najbolj pritegne in si brez nje življenja ne zna predstavljati. V nadaljevanju si želi, da bi študij nadaljevala na orglah ali klavirju, zanima jo tudi študij glasbene pedagogike. Ali bo za študij izbrala domovino ali morda mesto Gradec naše severne sosede, pa bomo še videli, pove Ana. Najbolje, da se pustimo presenetiti.

Nataša Bauman

Nazadnje urejeno: petek, 02 junij 2023 10:42