banner fiskars2

Vpis

Družina Zarnec v harmoniji z naravo: medeni raj in unikatne lesene pozornosti

Foto: Barbara Ribič in osebni arhiv Foto: Barbara Ribič in osebni arhiv

Med potjo iz Lenarta proti Jurovskemu Dolu pozornost mimoidočega kaj hitro ujame idilična domačija ob gozdu, pogled pa zastane predvsem na barvitem čebelnjaku, ki kraljuje pod mogočnim orehom. Topla poletna sapa nosi zvok brenčanja čebel, vonj po medu in sveže razžaganem lesu. Čeprav se ob hiši bohotita še velika mizarska delavnica in hlev, se zdi, da stopam »nazaj k naravi.«

Družina Zarnec se ukvarja s čebelarstvom, mizarskimi storitvami ter graviranjem na les in steklo. Skozi svoje delo povezujejo več področij in generacij, vsi pridelki oziroma izdelki pa so ustvarjeni z ljubeznijo in so v prvi vrsti prilagojeni željam in potrebam strank.

Na dvorišču mi naproti pritečeta deklici in me, po navodilih staršev, brez obotavljanja povabita naprej. Celotna družina je ravno zbrana pri kosilu. Najprej se pred menoj znajde majhen kozarček domače medice – pijače, v kateri se alkohol razvije kot rezultat vrenja medene raztopine, brez dodanega žganja. Ob kavi, sladkani z medom, mi gospodar Miran na kratko povzame obrtniško zgodovino družine Zarnec: »Moj dedek je čebelaril že med prvo svetovno vojno, verjetno pa se je vse skupaj začelo že kakšno generacijo prej. Vemo, da je med prodajal na grad Hrastovec, za prijatelje pa je že takrat pripravljal medeni liker. Oče je nato nadaljeval s čebelarjenjem, ob tem pa vzpostavil in več kot uspešno vodil še mizarsko delavnico.

Midva z ženo sva se v zadnjih letih zaradi različnih dejavnikov usmerila v pridelavo medu in medenih izdelkov, sin pa je očitno podedoval predvsem ljubezen do lesa in se sedaj na času in modernizaciji primeren način ukvarja s tem.«

Pridni kot čebelice

Miran skupaj z ženo Jožico skrbi za 150 panjev, v vsakem izmed njih bi lahko – če bi bili dovolj spretni, predvsem pa potrpežljivi – našteli kakšnih 80 tisoč čebel. Čebelarita po Kirarjevem sistemu, ki sta ga prilagodila lokalnim potrebam in pogojem. Posebnost teh panjev je, da je med točen zgolj iz deviškega satja – satja, v katerega ni matica nikoli izlegla jajčec. »Pred kakšnimi dvajsetimi leti smo ugotovili, da stacionarni čebelnjak težko nudi zadostno količino paše za čebele. Naša dva premična kontejnerja danes tako potujeta iz Šetarove, kjer se raztezajo polja oljne repice, na Pohorje h kostanjem in na akacijevo pašo v Lendavske Gorice ter na Goričko,« še razloži Jožica.

zarnec tovornjak  Dva premična kontejnerja, polna pridnih čebel, potujeta po severovzhodni Sloveniji na različne paše. 

Medeni okusi za zdravje in užitek

V razgibanem naboru medu in medenih izdelkov, ki jih je človek že od nekdaj cenil kot hrano in zdravilo, se najde nekaj za vsakogar. Sladki cvetlični med krepi srce, grenki kostanj po starem izročilu deluje kot naravno pomirjevalo, z lipo si pomagamo ob prehladih, smreka in hoja skrbita za dihala, blago akacijo obožujejo predvsem otroci, bogat okus gozdnega medu pa zadovolji množice. Za odpornost družina Zarnec priporoča medomiks – mešanico medu, cvetnega prahu in matičnega mlečka. Med v satju preprečuje alergijski nahod, varuje dlesni in preprečuje razjede na prebavilih. V vrsti ob steklenici medice in medenega likerja najdemo še dve posebnosti: borovničev liker z medom in vinom gemaj, za tiste z »ostrejšim« okusom pa nekaterim polnitvam dodajo čili.

zarnec sejem Svoje izdelke družina Zarnec med drugim prodaja tudi na mariborskem Bolšjem sejmu. Na fotografiji sta hčerka Natalija (levo) in snaha Jožica (desno).

Vse omenjeno lahko ob nedeljah poskusite in kupite na Bolšjem sejmu pri bivšem TAM-u v Mariboru in na okoliških žegnanjih, kjer boste na stojnici najverjetneje naleteli na njuno hčer Natalijo. Pridelke Čebelarstva Zarnec najdete tudi v lenarškem multimatu in trgovini Čebelica. Najbolj pa se razveselijo obiskovalcev, ki se po predhodni telefonski najavi na 040-398-884 oglasijo kar pri njih doma – na Jurovski cesti 28 v Lenartu. »Ponosni smo, da naši izdelki najdejo svoje mesto tudi v številnih gostinskih lokalih, šolah in vrtcih,« še doda Jožica.

Sploh ob obisku na domu lahko skupaj s celotno družino pripravite popolno darilo, prilagojeno vašim željam in potrebam, katerega rdeča nit bodo lokalni, ekološki, naravni pridelki in izdelki domače izdelave.

Personalizirana lesena darila za vsak dom in dogodek

Medene dobrote povežite z lesenimi izdelki izpod rok sina Benjamina.

»Ideje za vedno nove izdelke, katerih razpon je tako rekoč neskončen, se velikokrat utrnejo ženi Jožici, na meni pa je, da jim dam obliko. Pri tem sta najstrožja in hkrati najbolj iskrena kritika najini hčeri, Teja in Maja, ki s svojimi spretnimi prstki sicer radi priskočita tudi na pomoč,« napol v smehu pove Benjamin.

zarnec lenart Tudi najmlajši članici družine že pomagata pisati uspešno podjetniško zgodbo. Na fotografiji sta ujeti med prodajo lesenih in medenih izdelkov na tržnici v Lenartu.

Ne glede na to, ali iščete darilo za svoje najdražje ali želite presenetiti poslovne partnerje, bo po vaših željah in idejah ustvaril popolno darilo. Po naročilu bo različne napise in motive za vas graviral na les in pleksi steklo, na kozarce in steklenice. Svate in goste na druge posebne dogodke povabite z graviranim vabilom na leseni ploščici ali se jim za obisk zahvalite z majhno leseno figurico oziroma drugo pozornostjo. Kadar pa se sami znajdete v vlogi gosta, s seboj nesite pladenj za narezek, izdelan iz starega vinskega soda, personalizirano nočno svetilko ali leseno igračo. Naj različni letni časi in pripadajoči prazniki v vaših domovih zaživijo z leseno dekoracijo, stene pa okrasite z graviranimi fotografijami najlepših družinskih dogodkov.

zarneci 2

Nazadnje urejeno: četrtek, 13 julij 2023 10:32