zombi 2

Vpis

Mladi in ambiciozni Trojičani ambasadorji domačega kraja

Na pogovor ob kavi smo povabili Nušo Fekonja iz Svete Trojice, simpatično, mlado in ambiciozno diplomantko Visoke šole za gostinstvo in turizem Maribor. Za svojo diplomsko nalogo si je zadala izziv, da prek natečaja poišče najboljšo krajevno sladico. Natečaj pripravlja v sodelovanju z Zavodom za turizem Sveta Trojica.

Kaj je cilj natečaja?
Na podlagi natečaja bo strokovna žirija izbrala najboljšo sladico, ki je v prihodnosti lahko označena kot krajevna sladica Svete Trojice in se pod to marketinško znamko tako ali drugače trži. Z izbrano sladico želimo poudariti našo izvirnost in gostoljubnost, z njo pa bomo razvajali najzahtevnejše goste. Sladica bo predstavitveni produkt našega kraja, zato imajo prednost recepture z domačimi sestavinami.

Kdo se lahko prijavi na natečaj?
Na njem lahko sodelujejo vse pravne osebe, slaščičarji, kmečke gospodinje, ljubitelji sladic in sladokusci ter posamezniki, ki bi se želeli preizkusiti v kreativni pripravi lastnega recepta.

Zakaj si se odločila za tovrstno diplomsko nalogo?
Želim si, da z diplomsko nalogo naredim nekaj uporabnega, koristnega za naš kraj. Ker se ljubiteljsko ukvarjam s peko, sem si zamislila, da v nalogo vključim nekaj v povezavi s slaščicami. Na pobudo župana sem se odločila, da naredim natečaj za krajevno sladico Svete Trojice.

Kakšno sladico si si zamislila?
Želela sem, da se oblikuje nekaj majhnega, okusnega, vizualno privlačnega. Glede na vizijo turizma v našem kraju, ki se osredotoča na razvoj kakovostne, butične in kreativne ponudbe, je želja, da kraj dobi prav takšno sladico.

Kako misliš, da lahko s tem natečajem pomagaš občini Sveta Trojica?
Sladica bi privabila še več obiskovalcev. S tem bi pripomogla, da bi naš kraj postal tudi kulinarična destinacija. Hkrati se odpira priložnost, da morda kdo od sokrajanov začuti, da bi lahko prav on bil tisti, ki bi pripravljal in tržil sladico v svoji ponudbi.

Zakaj je dobra sladica pomembna za turista?
Kulinarika je nujna sestavina vsakega izleta oziroma obiska neke destinacije. Ljudje si po navadi zapomnimo potovanje po doživetjih in dobri hrani. Če je to sladica, pa je to še toliko slajši občutek in spomin, ki vzbuja željo po tem, da se v kraj vrnemo ali pa o njem povemo svojim najbližjim, prijateljem in jim priporočimo obisk.

Kakšna je tvoja vizija razvoja turizma v občini?
Zelo mi je všeč, da se turizma lotevamo profesionalno, je pa res, da trenutno naša ponudba peša, predvsem v kulinaričnem smislu. Menim, da je osnova za uspešen razvoj turizma najprej kakovostna kulinarična ponudba za širše ciljne skupine turistov. Pomembno se mi zdi, da bo v kraju zaživela zelo raznolika ponudba, ki bo nam, krajanom, omogočala preživljanje prostega časa v lastni destinaciji, hkrati pa bo kraj postal privlačen za turiste. Všeč mi je ideja zavoda, ki želi naš kraj promovirati kot urbano podeželje, kjer se tradicija prepleta s sodobno tehnologijo in pridobiva moderni pridih.

Kaj pogrešaš v kraju?
Pogrešam dobro kavo, dobro gostilno in trenutno družabne dogodke.

Ali meniš, da je občina zanimiva za obstanek oziroma atraktivna za priseljevanje mladih, parov, mladih družin ipd.?
Moja želja je, da ostanem na Sveti Trojici. Tukaj se dobro počutim. Kraj se trenutno dobro razvija in verjamem, da mi bo tudi v prihodnje nudil vse, kar potrebuje sodoben mlad človek za kakovostno bivanje in preživljanje prostega časa. Verjetno so to prepoznali tudi številno na novo priseljeni v naš kraj. Večinoma so to mlajše generacije.

Kje se vidiš čez pet let?
Vidim se v gostinstvu, v stiku z ljudmi, ker v tem res uživam. Trenutno sicer delam v družinskem podjetju Nona, vendar ne izključujem možnosti lastne samostojne poti. Kdo ve, mogoče pa bodo v naši Sveti Trojici obiskovalci kmalu poskusili Nušine sladke pregrehe.

Slovenija je letos evropska gastronomska regija. Kako lahko z novo bodočo lokalno sladico pritegnemo v našo občino sladokusce?
Veliko smo delali na promociji natečaja in prvi odzivi so zelo spodbudni, pozitivni. Verjamem, da bo veliko ljudi želelo pokusiti zmagovalno sladico, in za to bodo morali priti k nam v »Trojico«.

Kako bi ti opisala Sveto Trojico?
Verjetno vsak, ki obišče kraj, občuti pozitivno energijo, ki jo dajejo jezero in mogočna cerkev nad njim ter krajani. Všeč mi je, da je na enem mestu toliko možnosti za rekreacijo in sprostitev. Zadnja leta imamo vedno več prijetnih dogodkov, ki privabljajo veliko obiskovalcev in združujejo krajane med seboj. Razvija se v vedno lepši kraj, v katerem se sama odlično počutim.  

Pogoji in način prijave so objavljeni na spletni povezavi www.svetatrojica.si (razpis je podaljšan), predstavitev in ocenjevanje sladic pa bodo izvedli v okviru krajevne prireditve Trojicafest.

Nazadnje urejeno: torek, 25 maj 2021 16:52