zombi 2

Vpis

Iz notarske pisarne direktno v podjetništvo z nemško blagovno znamko JAKO

»V glavi imam milijon idej. Včasih se zbudim ob treh zjutraj in razmišljam kaj bi še lahko naredil,« pojasnjuje svojo neukrotljivo delovno-kreativno energijo Bogdan. »V glavi imam milijon idej. Včasih se zbudim ob treh zjutraj in razmišljam kaj bi še lahko naredil,« pojasnjuje svojo neukrotljivo delovno-kreativno energijo Bogdan.

Mar ni zanimivo, da v določenem času določeno osebo večkrat srečaš, opaziš njeno objavo na socialnih omrežjih, bereš o njej v medijih. Ta oseba se ti en čas pojavlja, nato pa pozvoni na tvojih vratih in te vpraša, če imaš čas za pogovor?

Tako sva se "spoznala" z Bogdanom Šuputom. Poznala sem njegov avto, videla sem ga iti iz pošte, opazila sem njegovo trgovino v Lenartu, tik pod blokovskim naseljem v Gubčevi ulici 10, kjer vhod krasita dva bela mogočna cvetlična lonca z rdečimi rožami. Vedno sem opazila njegove modre nalepke in napis JAKO, a nikoli vstopila v njegove prostore. Opazila sem njegove fotografije, ki jih redno objavlja na socialnih omrežjih in se vedno znova začudila, glej slikal se je z Aleksandrom Čeferinom, Matjažem Kekom, Danilom Steyerjem, Stojanom Ščurkom, Lukom Jezerškom, voditeljico Leo Mederal, violinistko Ano Vurcer,... seznam je neskončen in v njem se najdejo tudi znana imena iz tujine iz sveta športa. Bogdan Šuput je vsepovsod, je znano ime v svetu nogometa in nasploh športa. Bil je tudi predstavnik mariborskih Športnih zvez v Olimpijskem komiteju Slovenije. Že dobrih pet let je ekskluzivni zastopnik priznane nemške blagovne znamke JAKO v Sloveniji, ki jo je Združenje nemških športnih trgovcev razglasilo za najboljšo športno blagovno znamko v Nemčiji za leto 2020. Ko je vstopil v pisarno Kreativne PiKE v športni opremi JAKO je v roki držal kataloga JAKO in glasno pozdravil starega kolega Zmaga. Bogdan je glasen, pokončne drže in ima energijo, ki nemudoma napolni prostor ter ideje, ki se krešejo, ko prične govoriti. Vidiš, da ne more predolgo sedeti, saj ga energija vleče naprej, v nove izzive, v nove podvige. Iz prijetnega kramljanja je prišlo povabilo na petkov dogodek, ki jih večkrat pripravlja v svoji trgovini JAKO. »Pridita, tam bo tudi naša ambasadorka Ana Vurcer, bomo kakšno rekli in kaj popili,« je zvenelo povabilo. In sva šla.

Petek popoldne je. Pred svojo lepo urejeno trgovinico je imel postavljene mizice, fant in punci v rdeči kratki majici z napisom JAKO strežejo pijačo. Ko naju Bogdan opazi, naju glasno pozdravi, objame in z velikim navdušenjem predstavi vsem prisotnim. Takoj dobiš občutek, da si dobrodošel v njegovi družbi. »To je vrhunsko vino mojega dobrega prijatelja Danila Steyerja. Ga poznaš, Zmago? Danilo je res dober v tem, kar počne, prideluje noro dobra vina, je človek na mestu in tudi moj zelo dober prijatelj« z zanosom pripoveduje Lenartčan Bogdan Šuput. Človek je rojen za podjetništvo si mislim, ko ga opazujem. Zanimivo, ko pa tega ni ne videl ne okusil v svoji družini, saj je bil oče zdravnik, mama pa dolga leta vodja zemljiške knjige na lenarškem sodišču nato pa je delala v lenarški notarski pisarni. Vsakemu gostu nameni pozornost, z njim poklepeta in se rad smeji od srca. Mreženje mu ne dela težav. Je človek, ki ne čaka na uspeh, temveč ga je poiskal sam. Kako je iz notarske pisarne presedlal v svet podjetništva?

Šport in pravo: ali to gre skupaj?

»Vedno sem bil povezan s športom, pravo pa me je veselilo in zanimalo. Že kot mularija smo se vedno ukvarjali z različnimi športi, odvisno od tega, kaj je bilo takrat hit v Lenartu. Najprej smo bili vsi pri rokoborbi, nato atletiki, nogometu, košarki, kolesarstvu,...« pove Bogdan, ki se je vedno gibal med športom in pravom. »Zanimalo me je pravo, pravice in predpisi. Ker v Lenartu ni bilo Nogometnega kluba sem pričel z igranjem nogometa v Jurovskem dolu in ga nadaljeval v Sladkem Vrhu pri NK Paloma. Pri 22-ih letih sem si poškodoval nogo in končal z igranjem nogometa. Iskal sem možnosti, kako se vrniti v nogomet, tako sem najprej opravil sodniški izpit in tudi sodil 4 leta, nato pa tudi trenerski seminar. Na koncu sem našel pravo področje, ki mi je pisano na kožo, to je delegat v nogometu. Dobrih 20 let sem bil delegat v nogometu ter tudi futsalu oz. malemu nogometu. Delegat je prav tista oseba, ki mora dobro poznati predpise in pravilnike in tudi odloča ali tekma bo speljana ali ne. Leta 1996 sem skupaj z nogometnimi zanesenjaki tudi ustanovil Nogometni klub Lenart in ga vodil osem let. Poleg funkcije delegata sem dobrih 12 let opravljal tudi funkcijo vodje tekmovanj. Kar 5 let sem bil vodja tekmovanja 1. in 2. slovenske futsal lige, nato pa prešel na veliki nogomet in bil dve leti vodja tekmovanja Štajerske lige, pa dve leti 2. slovenske kadetske in mladinske lige – vzhod in na koncu še dve leti 3. slovenske nogometne lige – sever, « pripoveduje Bogdan o tem, kako je svojo ljubezen do prava in športa združil v eno. Poleg tega je bil dolga leta tudi član izvršnega odbora Medobčinske nogometne zveze Maribor, član strokovnega sveta MNZ Maribor, predsednik Komisije za mali nogomet pri MNZ Maribor, član upravnega odbora Društva nogometnih trenerjev Maribor ter tudi član Komisije za mali nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije.

Bogdan je zaljubljen v Lenart že od malih nog in gradi svoje življenje ravno na tem delu Slovenskih goric:

»S prijateljem Darkom Rebernikom sva imela kar 17 let nogometno oddajo GOL, ki je bila na Radiu Slovenske gorice vsako sredo. V nogometu poznam zelo veliko ljudi, zato sem predlagal, da bi lahko to »malo dali ven«, da ljudje slišijo kaj se dogaja v nogometu od Jurovskega dola do Nogometne zveze Slovenije. Vsi gostje so bili nad pogovori navdušeni, saj so dejali, da jim je bilo zelo všeč, saj so imeli občutek, kot da se pogovarjajo s prijateljem in ne novinarjem. Dejstvo namreč je, da velika večina novinarjev dela šport na splošno, jaz pa sem zelo dobro poznal tudi nogometno ozadje in sem se zaradi tega znanja in izkušenj drugače pogovarjal in postavljal vprašanja. V bistvu smo imeli takšne intervjuje, ki si jih niso privoščili niti na Radio Slovenija! Oddaja pa je bila seveda tudi malo hudomušno obarvana, kar pa je bila popestritev za poslušalke in poslušalce,« obrazlaga o novinarski žilici, ki jo je izkusil tudi za radijskim mikrofonom.

16 let dela v obleki in kravati je zamenjal za trenirko JAKO

»Celih 16 let sem delal v notarski pisarni v Gornji Radgoni in Lenartu in seveda bil vsak dan v obleki in kravati. Že ko sem študiral pravo mi je bilo gospodarsko pravo najbolj zanimivo, kljub temu, da v družini nihče ni imeli podjetja, zato sploh nisem vedel kaj to pomeni imeti svojo firmo. Sam sem deloholik. V birokraciji si vedno dobil plačo 5. ali 15. v mesecu, enako kot vsi ostali tudi, če si delal cele dneve. Zato sem si rekel, da dokažem sam sebi koliko zmorem. Zadal sem si tri leta, da se izkažem. Če bo, pa bo,« o svojih podjetniški začetkih pripoveduje Bogdan.

Prvi kontakt z blagovno znamko JAKO je dobil preko predsednika Komisije za mali nogomet pri avstrijski nogometni zvezi, gospoda Alfreda Schloyerja s katerim sta zelo dobra prijatelja že 15 let. »Eno leto sva delala turnir v Sloveniji in drugo leto v Avstriji, vendar se nikoli nisva pogovarjala o tem, kaj kdo dela privat. Tako sva v Benediktu organizirala prvo uradno srečanje med predsednikom avstrijske Štajerske nogometne zveze s sedežem v Gradcu dr. Bartoschem in predsednikom Medobčinske nogometne zveze Maribor dr. Rudijem Turkom. Na tej uradni večerji me je prijatelj Alfred Schloyer seznanil z blagovno znamko JAKO in dejal, da iščejo zastopnika za Slovenijo.

»Klikerji« so mi naredili v sekundi, ne vem kaka višja sila je takrat priletela v mene, saj sem mu takoj odvrnil: »Jaz bom to delal.« doživeto o svojih prvih srečanjih razlaga Bogdan.

Po dobrih 3. letih trdega dela je dobil ekskluzivno zastopstvo za blagovno znamko JAKO

Bogdan pove, da je sicer v prvih treh letih in pol šel velikokrat z glavo skozi zid. Omejitev in pogojev je bilo kar nekaj, ampak je z garanjem uspel. Odpravil se je v svet in neutrudno delal na izzivih, ki so ga čakali na njegovi podjetniški poti, a je zaradi izjemne motivacije, da doseže zastavljene cilje, uspel.

»Sedaj je morda videti lahko, sedaj ti marsikdo reče, saj sem vedel, da boš uspel, vendar nihče, ki tega ni probal ne ve, skozi kaj gre mladi podjetnik, »pove Bogdan.

Po dobrih treh letih garanja in neprespanih noči dobi klic iz Nemčije. »Malo po novem letu me pokliče direktor izvoza pri blagovni znamki JAKO gospod Hans Werkle, da bo čez teden dni v Kitzbühlu in da bi se rad sestal z mano. Priznam, da me je bilo malo strah, saj nisem vedel kaj pričakovati na tem sestanku. Stekel je pogovor, nato me direktor Hans Werkle vpraša ali še imam kakšno vprašanje. In seveda sem jih imel, za cel list! Ko zaključim z vprašanji se mi malo nasmeji in me vpraša ali je to vse? Potem pa reče: »Glej Bogdan, ves čas smo te podrobno spremljali, delal si več kot odlično, zato ti JAKO daje ekskluzivno zastopstvo za Slovenijo.«

»To so občutki, ki se jih ne da na kratko opisat, je enako, ko športnik zmaga tekmo, dobi medaljo... ko si enostavno poplačan za vse trud, za vso garanje, za vse neprespane noči,« še danes ganjen pove Bogdan

Lansko leto, tik pred korono, je bil prvi človek podjetja JAKO gospod Hans Werkle tudi v Sloveniji, bil je na obisku tudi v Lenartu na sedežu podjetja JAKO Slovenija, sprejel pa ga je tudi župan mag. Janez Kramberger. Tri dni ga je imel Bogdan Šuput čast gostiti v naših krajih in vse to je potekalo na prijateljski ravni.

Kateri je tisti klub, ki kotira najvišje in zaupa svoja oblačila znamki JAKO pa Bogdan pove: »Najvišje kotirana kluba sta Bayer 04 Leverkusen in VfB Stuttgart. Obe ekipi igrata v 1. nemški bundesligi. Glavni sponzor ekipe VfB Stuttgart je Mercedes-Benz Banka, tako da ima Mercedes svoj znak tudi na našem dresu ekipe Vfb Stuttgart. Kaj to poslovno pomeni, pa je verjetno vsem poznano. Kar nekaj slovenskih nogometnih trenerjev je že delovalo ali delujejo v klubih, ki ima športno opremo JAKO (Matjaž Kek, Srečko Katanec, Slaviša Stojanovič, Darko Milanič, Luka Elsner, ...)

Tudi med karanteno smo bili zanesljivi partner in vse izdobavili, kot je bilo dogovorjeno. Prednost podjetja JAKO je tudi ta, da ima v vsakem trenutku kar 95% artiklov, ki so v katalogu tudi takoj dobavljivih. Nedolgo nazaj smo našo ponudbo razširil tudi v poslovni svet, saj smo izdali nov, Poslovni katalog, ki pa zajema res širok asortiment, saj lahko opremimo šole, občine, gostince, hotele, zdravnike, podjetja, gasilce, planince, društva,...ni da ni.«

»V glavi imam milijon idej«

Že med samim pogovorom se nam utrinja nešteto možnosti za sodelovanje in povezovanje. V življenju sprejmemo na tisoče odločitev, od katerih je odvisno, ali bomo našli srečo in ljubezen, prijateljstvo in zdravje pa tudi blagostanje. Bogdan je med pogovorom omenil tudi odlomek iz knjige Psi, Naključje, ki ni naključje, zato je prepričan, da v življenju ni naključij.

Vse se zgodi z določenim razlogom. Ko se ena vrata zaprejo se druga odprejo, samo videti jih je potrebno. Vesolje je hotelo, da je v njegovo življenje stopila firma JAKO. »V glavi imam milijon idej. Včasih se zbudim ob treh zjutraj in razmišljam kaj bi še lahko naredil,« pojasnjuje svojo neukrotljivo delovno-kreativno energijo Bogdan.

Prav na 8. marec se je Bogdan odločil da izpelje še eno prav posebno akcijo in sicer POMAGAJMO ŽENSKEMU NOGOMETU. Podjetje JAKO Slovenija nudi vsem igralkam nogometa, futsala ter nogometnim sodnicam 30 % popust na vse artikle iz veljavnega kataloga JAKO 2021. "Na ta način želim pomagati dekletom, ki so v glavnem dijakinje in študentke, da si lahko ugodneje kupijo vrhunsko opremo za trening in prosti čas," nam Bogdan zaupa namen te akcije.
Blagovna znamka JAKO je poslovno vezana tudi na ženski nogomet, saj je nemška ženska ekipa Turbine Potsdam, ki tekmuje v 1.nemški bundesligi v športni opremi JAKO. Ekipa Turbine je tudi večkratni nemški in evropski prvak. V lanski sezoni so za Turbine igrale kar štiri slovenske reprezentantke. V novi tekmovalni sezoni, ki se prične ta vikend pa JAKO Slovenija sodeluje z Ženskim nogometnim klubom Ljubljana

Sodelovanje z Ano Vurcer (Učiteljice), Vinsko nogometno reprezentanco Slovenije, POLKA nogometno reprezentanco Slovenije in še bi lahko naštevali

Sodelovanje z Ano Vurcer, ki je ambasadorka športne opreme JAKO v Sloveniji in članica uspešne glasbene skupine Učiteljice je tako rekoč nastalo čez noč, kot tudi mini prireditve, ki jih pripravlja v trgovini v Lenartu. O svojih norih, a lepih idejah pripoveduje Bogdan brez sramu in razloži, kako je prišlo do sodelovanja s članico priljubljene skupine Učiteljice: »V bistvu sem en večer opazil njeno objavo in utrnila se mi je ideja. Ana je blizu nas, je ljubiteljica športa in ima veliko bazo sledilcev. Zato sem ji napisal sporočilo, če bi lahko sodelovala. Ker je takrat Ana živela v Beogradu sva se srečala čez dober mesec v naši trgovini, da si je lahko tudi ogledala našo ponudbo. Tako je iz tega nastalo prijateljstvo in zaupanje, ki že traja več kot štiri leta. Gre za obojestransko zadovoljstvo,« in nadaljuje:

»Po enoletnem sodelovanju me je poklical njihov manager Bojan Dragojević in mi ponudil sodelovanje pri snemanju videospota skupine Učiteljice. Tako sva skupaj z zastopnikom JAKO Hrvaška podprla snemanje videospota za pesem Šlag, dekleta pa so v videospotu nosile športno opremo JAKO. Ta videospot si je do danes ogledalo kar 6,5 milijona ljudi in to je za nas odličen rezultat,« razlaga promocijo podjetja JAKO tudi preko glasbe.

Bogdan Šuput in njegovo podjetje Vita Šport d.o.o., ki zastopa nemško blagovno znamko JAKO, podpira tudi Vinsko nogometno reprezentanco Slovenije, ki je štirikratni evropski prvak in POLKA nogometno reprezentanco Slovenije, kjer je preko 30 članov, ki so člani različnih narodnozabavnih ansamblov – od Čukov, do Ansambla Saše Avsenika, Poskočni, Veseli Svatje, Pajdaši in še in še…

JAKO s sloganom MI SMO EKIPA

Nemško blagovno znamko JAKO je ustanovil gospod Rudi Sprügel. Kot igralec pri Würzburger Kickers in prodajalec športne opreme je leta 1989 opazil priložnost na trgu. Rodila se je vizija idealne opreme za vse klube. Vse, kar se je naučil na igrišču, je značilno za njihovo korporativno kulturo: so ekipa, ki najde rešitve, izzive premagujejo skupaj in so zanesljivi. Verjamejo, da je sočloveka potrebno spoštovati in z njim ravnati odkrito. Več kot 100.000 ekip v več kot 60 državah zaupa blagovni znamki JAKO: od lokalnih lig do lige prvakov. Od otrok, kadetov, mladincev, preko članskih ekip do veteranov, od amaterjev do profesionalcev. Gre za družinsko podjetje, kjer sta hčerki Nadine Sprügel in Yvonne Sprügel letos tudi prevzeli podjetje od uspešnega očeta. Podjetje danes zaposluje več kot 250 ljudi.

>> Te zanima ponudba JAKO? Klikni na www.jako-slovenija.si in si poglej spletno trgovino.

Foto: osebni arhiv

Nazadnje urejeno: četrtek, 12 avgust 2021 20:11